用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 教通識既語言
go

教通識既語言

請問教通識既語言係英文定中文比較學生較易適應呢 ?
用中文教既學校就話中文好, 小朋友易吸收, 但用英文教既又有另一套說法 ???

My son's school use Chinese, school said the same thing as what u mentioned, but I actually prefer they use English instead.

我囡囡的學校就用緊中文教通識,其他大部份科目都是用英文.起初我都想是否用英文比較好些呢?由開學到現在雖然只是短短不足四個月但是我已經感覺到用中文教的重要性,因為這科涉獵很多範疇(共六大方面)如果平日家長都是以中文為主要溝通語言包括看報紙睇新聞,就可以和子女一起研討意見(尤其這科沒有對或錯的答案),發揮思考便是基於平日所見所聞,現在囡囡每遇到重要的新聞(例如釣魚台事件,南北韓開火,劉曉波獲諾貝爾獎等等)都會主動跟我討論,我想如果是用英語教授通識的話,當我看報紙或新聞的時候,囡囡未必馬上有反應.

如果子女有能力用英語學習,我覺得應用英語學通識。

囡囡的學校到高中時是按能力去決定通識的教學語言。

至於看英文新聞,現時囡囡學校的中一人文科要學生每兩星期寫一篇本地新聞和一篇國際新聞的撮要和評論。我認為看英文報紙,只是習慣問題,難不到有足夠英語水平的學生。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-12-16 21:33 發表
如果子女有能力用英語學習,我覺得應用英語學通識。

囡囡的學校到高中時是按能力去決定通識的教學語言。

至於看英文新聞,現時囡囡學校的中一人文科要學生每兩星期寫一篇本地新聞和一篇國際新聞的撮要和評論。我認為看 ...

我想問你囡囡係咪讀緊將軍澳一直資中學 ?

原帖由 Daisy媽咪 於 10-12-16 22:39 發表

我想問你囡囡係咪讀緊將軍澳一直資中學 ?

係呀!

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-12-17 13:58 發表

係呀!

deleted !

我阿仔的中學中一時有中文通識和英文通識,但到中二就只得英文通識。我覺得用中文教通識,他明白更多。

不過我阿女那間就只得英文通識,所以真的要睇學校教乜就學乜。

原帖由 ChiChiPaPa 於 10-12-17 13:58 發表

係呀!

可否pm分享下囡囡既中學生活.  我囡囡上星期都上左佢地既體驗課程, 囡囡都幾鐘意間學校 !

原帖由 Daisy媽咪 於 10-12-19 00:34 發表

可否pm分享下囡囡既中學生活.  我囡囡上星期都上左佢地既體驗課程, 囡囡都幾鐘意間學校 !

我在 Baby-Kingdom 的 Blog 有寫選校的過程和現時囡囡在羅氏的學習情況。如有任何問題,我樂意回答!

如不方便公開討論,也可pm問我。

http://www.baby-kingdom.com/index.php?uid-35057