用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞女想讀band 2 學校
go

亞女想讀band 2 學校

亞女想讀間 band 2 中中, 而放棄自己直屬中學 (band1). 你地會支持她嗎.
雖然間band 2 係中中, 但校風好, 活動正配合亞女既喜好, 而校舍及師生氣氛感覺上比自己直屬中學更和諧.  
如果你係我, 你會支持她降band 嗎 ?

醒目開學勳章 王國長老

類似討論:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258315&extra=page%3D1
我唸實際上"應該"點揀, 應該由你同女女共同決定吧!
原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-15 01:50 PM 發表
亞女想讀間 band 2 中中, 而放棄自己直屬中學 (band1). 你地會支持她嗎.
雖然間band 2 係中中, 但校風好, 活動正配合亞女既喜好, 而校舍及師生氣氛感覺上比自己直屬中學更和諧.  
如果你係我, 你會支持她降band 嗎 ? ...

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-15 13:50 發表
如果你係我, 你會支持她降band 嗎 ? ...

首先要知道原因
其實讀BAND1 BAND2中學
要成績好
1.要佢有自覺
2.如果遇到難關有人幫助

小學可以迫佢讀
到中學開始放手多D比佢自己選擇

回覆 3# 霖霖B媽咪 的文章

你個 case 同我一樣,囡囡又係有直屬中學,(但不一定入到),又好想去那間中中,鐘意校舍大及C姐話讀得好開心。pm 我交流吓 !

原帖由 ADALAM. 於 10-12-15 14:34 發表

首先要知道原因
其實讀BAND1 BAND2中學
要成績好
1.要佢有自覺
2.如果遇到難關有人幫助

小學可以迫佢
到中學開始放手多D比佢自己選擇

其實我都好亂,, 校長又嚇我地, 要我地兩個志願都寫自己中學, 我又唔肯定亞女實入到中學部.
要小朋友自覺, 我都唔知點佢至會自覺D. 有困難我地實幫, 不過唔知幫唔幫到佢者....
如果幸運地, 佢係BAND 2 學校讀得好, 對升大學既機會(比較有質素既本地主流大學) 是一樣嗎?

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-15 14:30 發表
類似討論:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258315&extra=page%3D1
我唸實際上"應該"點揀, 應該由你同女女共同決定吧!

但升中要考慮既野比揀小一多好多.

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-15 23:58 發表

其實我都好亂,, 校長又嚇我地, 要我地兩個志願都寫自己中學, 我又唔肯定亞女實入到中學部.
要小朋友自覺, 我都唔知點佢至會自覺D. 有困難我地實幫, 不過唔知幫唔幫到佢者....
如果幸運地, 佢係BAND 2 學校讀得好,  ...

明白你心情
建議你同亞女講
如果要自己選擇中學
1.每日除左做家課 每日要温習一小時 (假日照常)
2.備課
如果想幫佢 多D留意佢有咩難題
最基本係成績唔夠理想 自己教或者請補習
我個女補習MISS 之前讀BAND2
會考中5*英5 高考中A英C 而家讀中大
佢話成績好主要睇書多

原帖由 ADALAM. 於 10-12-16 08:50 發表

明白你心情
建議你同亞女講
如果要自己選擇中學
1.每日除左做家課 每日要温習一小時 (假日照常)
2.備課
如果想幫佢 多D留意佢有咩難題
最基本係成績唔夠理想 自己教或者請補習
我個女補習MISS 之前讀BAND2
會考中5* ...

咁即係, 如果讀得好, band 2中中 都可以升讀到主流大學 ?

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-16 09:16 發表

咁即係, 如果讀得好, band 2中中 都可以升讀到主流大學 ?

主要睇成績 前18%學生先有機會
不過我地今年少人 之前成70000人學位14500
除掉其他國家學生大約乘11000個本地资助學位
今年升中得大約50000人 應該廿幾%內都可以升本地資助學位

想小朋友有自覺 我的方法係
問佢將來想做咩職業
如果想有選擇空間
一定要讀好書
如果唔介意做清潔 售貨之類工作
可以玩多幾年

如不喜歡直屬中學, 有沒有其他band 1 中學她會喜歡的? Band 1 中學讀書風氣一定比Band 2好, 將來入大學的機會又一定較高, 轉Band 2,  我會覺得冒險囉. 你要知中學課程同小學完全唔同, 學生係要面對更大的挑戰, 如你認為女兒一定在band 2 學校六年都是top students而入大學,那是忽略了很多變數. 無錯很多band 2生都可入大學, 但有選擇, 點解要揀較難的路?

原帖由 KK07 於 10-12-16 14:37 發表
如不喜歡直屬中學, 有沒有其他band 1 中學她會喜歡的? Band 1 中學讀書風氣一定比Band 2好, 將來入大學的機會又一定較高, 轉Band 2,  我會覺得冒險囉. 你要知中學課程同小學完全唔同, 學生係要面對更大的挑戰, 如你 ...

你講得好有道理, 但以亞女既成績, 係學校就應該係band 2中至尾, 係全港我就估band 中. (學校冇公希,都係我估). 如果咁既成績去考其他band 1 中學, 好似機會較細, 亦渺茫.
因此, 亞女鐘意一間band 2 中文中學 (校風亦純樸). 心想可能會輕鬆一些, 讀得開心一些, 可以帶起她的動力....(這一切都係我估計).
只怕免強她升回原校, 她不喜歡, 程度又追得吃力, 引至更大既問題 !!! 當然, band 1 英中, 這對升大學絕對有優勢.... 但如果佢唔喜歡上堂, 那band 1 英中又如何 ???
定上了中學, 新老師, 新境象, 會有另一番新局面 ???
太多unknown 了.....

回覆 11# 霖霖B媽咪 的文章

Hey!

唔知你是否我以前識果位舊網友霖霖B媽咪?

時間飛逝, 我們由選幼稚園到而家升中。

我都煩緊中學既野, 有時間交流一下。
個人意見, 除非能力不達, 否則都是英中會比較好。

原帖由 bik1229 於 10-12-17 15:14 發表
Hey!

唔知你是否我以前識果位舊網友霖霖B媽咪?

時間飛逝, 我們由選幼稚園到而家升中。

我都煩緊中學既野, 有時間交流一下。
個人意見, 除非能力不達, 否則都是英中會比較好。 ...

我估係...你是 ???

你意思佢係全港band 1 中? or band 2 中?

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-17 09:47 發表

你講得好有道理, 但以亞女既成績, 係學校就應該係band 2中至尾, 係全港我就估band 中. (學校冇公希,都係我估). 如果咁既成績去考其他band 1 中學, 好似機會較細, 亦渺茫.
因此, 亞女鐘意一間band 2 中文中學 (校風 ...

阿女有幾個小學同學放棄直屬band1英中
入左間band2頭中中

其實果幾個同學 成績好過阿女好多 係一定入得到直屬中學既

初時見到佢地去左第二間中學 都覺得好詫異 不過諗深一層 最緊要個小朋友讀得開心

阿女果幾個同學入果間中學 校風好 band2頭 又有開英文班 都係唔錯既選擇

見阿女依家上左中學 課程深左好多 英文生字又深又多 如果適應唔到實死緊

所以揀中學真係好多野要考慮

原帖由 KK07 於 10-12-17 18:30 發表
你意思佢係全港band 1 中? or band 2 中?

自己直屬中學係全港band 1 英中, 而亞女就想讀一間近屋企一些既band 2 中中, 兩間校風都好好. 只係banding 同中中與英中既分別.

原帖由 RSG媽媽 於 10-12-18 09:51 發表
阿女有幾個小學同學放棄直屬band1英中
入左間band2頭中中

其實果幾個同學 成績好過阿女好多 係一定入得到直屬中學既

初時見到佢地去左第二間中學 都覺得好詫異 不過諗深一層 最緊要個小朋友讀得開心

阿女果幾 ...

可否分享是那一間band2 又校風好? 唔知係咪亞女鐘意果間?

係港島南區 仲要係女校喎
其實band2頭校風好既學校都唔少 你睇下你果區有咩 就算本區無 他區都一定有得比你填

原帖由 霖霖B媽咪 於 10-12-19 00:22 發表

可否分享是那一間band2 又校風好? 唔知係咪亞女鐘意果間?

讀 "英中" 始終對將來升學較有利
樓主囡囡想讀 BAND 2 中中, 是不想讀 "英中" ?  還是不想留在原校 ?
如果不是怕 "英文", 那可考慮中西區 BAND 1 尾女英中聖嘉X, 英中得來可能無咁大壓力
如果囡囡根本不想讀 "英中", 她選那間也算不錯  (基督教那間?)
選中學真的要給囡囡多點資料去選擇, 而且要分折前途
祝福樓主囡囡能選到適合的學校

原帖由 CFaHB 於 10-12-21 15:52 發表
讀 "英中" 始終對將來升學較有利
樓主囡囡想讀 BAND 2 中中, 是不想讀 "英中" ?  還是不想留在原校 ?
如果不是怕 "英文", 那可考慮中西區 BAND 1 尾女英中聖嘉X, 英中得來可能無咁大壓力
如果囡囡根本不想讀 "英中" ...

微調制度下, 對中中有利嗎?