用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 聖心幼稚園優點
go

聖心幼稚園優點 [複製鏈接]

想請教聖心幼稚園的優點? (只知功課量多)
老師有愛心嗎?
升聖幼有沒有優勢?

謝謝!
   1    0    0    0

聖心統計教學, 升小一時課程會容易上手, 比起一般活動教學的學校會優勢多.

打錯字 !

聖心"全統"教學, 升小一時課程會容易上手, 比
起一般活動教學的學校會優勢多.

我面試個日,老師比我既感覺都好好

我女女都將會入讀,
都想多一點了解學校啊,
唔知英文程度如何呢?

你們挑選了一間很XX的幼稚園。

英文

聖心主要是用美思英語教材用來教英語和phonics
http://www.e-learn-dot.com/mels_online/

祝你們好運

Is it really that bad?!!!!!

我又唔覺有咩特別優勢,咪只係得功課多,仲有堂課,日做夜做(小朋友無哂童真),老師有無愛心,一兩個應該有,不過都做唔長,仲有...最大優勢係D小朋友响度讀,好快變少林寺十八銅人,勁.....

嘩!你講得好真實!Yes。讀三年變成痴痴呆呆!

佢地每日只係返3個鐘就可以令佢變成咁, 咁又真係好利害哦!

點解你哋講倒好差咁嘅~我個仔今日喺沙田大會堂行畢業典禮~我覺得好感動~我見到二百幾個小朋友分別喺台上載歌載舞~真係驚嘆所有年紀細細嘅小朋友~居然可以做到咁好嘅表演~相信老師們一定下了不少苦功~我可以話比你哋知~我最喜歡呢間學幼稚園嘅敎學態度~家長除咗想子女成績好之外~相信佢哋嘅品德一樣咁重要~我個仔仔喺呢間學校~學識咗關心別人、愛護珍惜身邊嘅人和事、獨立去處理和試著解決問題~當然我唔敢講所有老師都一定係好好~但係敎好小朋友嘅責任都唔可以完全依賴老師~如果你哋認為一定要學校完全照顧哂小朋友嘅一切~相信要揾嘅唔係學校~咁細細個就已經識得照顧自己甚或細佬妹~自己識得自動自覺去做功課~相信宜家都幾難揾到啲小朋友可以咁~因為我覺得宜家好多家長大愛護自己嘅仔女~攪到佢哋太過倚賴~到好大個都唔識處理或者面對問題~

原帖由 mandali 於 11-7-7 22:28 發表
點解你哋講倒好差咁嘅~我個仔今日喺沙田大會堂行畢業典禮~我覺得好感動~我見到二百幾個小朋友分別喺台上載歌載舞~真係驚嘆所有年紀細細嘅小朋友~居然可以做到咁好嘅表演~相信老師們一定下了不少苦功~我可以話比你哋 ...

有你的回覆非常好呢,我都唔明點解有咁多人成日係到講學校不是,仲要多數都係新開的ac

真係好多謝你既回覆。

原帖由 mandali 於 11-7-7 22:28 發表
點解你哋講倒好差咁嘅~我個仔今日喺沙田大會堂行畢業典禮~我覺得好感動~我見到二百幾個小朋友分別喺台上載歌載舞~真係驚嘆所有年紀細細嘅小朋友~居然可以做到咁好嘅表演~相信老師們一定下了不少苦功~我可以話比你哋 ...

我女兒亦剛完成K1,回顧亦有很大的進步,最少學會減少發脾氣!當然,聖心功課是多,但現在她巳懂得寫大階A-Z。現在放學亦會自己做功課!現在習慣做功課好比小學才懂啦 任何學校之老師都有參差啦 但我決定仔仔亦會入讀聖心

聖心幼稚園優點

很同意mandali, 我囡囡都係今年K3的畢業生, 畢業禮當日真係令我感動到想喊出黎,一班為數近三佰人既五丶六歲既小朋友, 居然可以訓練到大人都未必做得到既演出, 記一段幾百字既台詞完全無食鏍C, 坦白講,就連當日做MC既老師都要向讵哋學習, 當然要多謝一班老師經幾個月排練而得出既成果.
講返當初揀聖幼係因為只有聖幼收, (可能我囡囡係細女既原因)當時都有担心讵地太傳統,但讀落又对讵改觀, 程度真係比一般幼稚園深,尤其中文,英文就真係爭小小(要自已落保品谷下)課外活動都幾多完化, 你哋有無聽过有幼稚園自已無泳池但添置一個吹氣大水池比小朋友感受嬉水樂趣呢!而最重要係讵地唔係一間掠水學校, 無乜额外收費(係哂相$錢貴D之外)總而言之, 我覺得揀幼稚園除左睇程度, 德育品格既培育都好重要, 我覺得尼兩方面聖幼都做得到

回覆 16# nacheungma 的文章

我囝囝都係岩岩完成K1喎,佢讀上午架,會唔會係同學仔? :)

我都覺佢進步0左好多,至少佢好多野都變自動自覺,講道理0左,我好少打去學校問佢既生活,因為佢返到來既表現已給我對這間學校有一定既信心! ^^

我大仔都是聖幼舊生,現在細仔在聖幼剛升k2;大仔升小三了! 事隔4年由大仔至現在細仔,聖幼是有進步的,就已功課和活動來說,我最佩服聖幼是大班教學,但小朋友一般都比較有規矩!

我都覺得學校應該係要求嚴守規矩的, 如果細細個唔教佢地 守規矩, 大左就唔洗止意教.

有邊個父母想自己仔女變成 "小學雞"呀.
‹ 上一主題|下一主題