用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 同是天涯倫落人...IN 左爆多間都無間收的家長來分享下 ...
go

同是天涯倫落人...IN 左爆多間都無間收的家長來分享下 [複製鏈接]

IN之前的準備功夫都唔簡單......
又要睇準日期拎表....而間間個程序都唔同方式..真是非一般媽媽可以做....
而家又要苦等收信結果.....
又要面對唔收的打擊.....
各位媽媽真偉大.....雖然我也是在職大忙人.....
也同大家一齊經歷.....我收第一封信時都極唔開心....失眠...喊...鬧老公.....
但後來發覺囝囝IN得一次比一次好,原來也有得著....
希望大家可以分享一下....一直的作戰心得及結果..
大家再平衡一下原來不是自己小朋友的問題而唔收,
因為真是太多人報啦!!哈哈....
希望大家開心積極咁面對一切!!
   0    0    0    0

In左4間已收到3封reject信,in完之後有n個理由覺得好大機會會收,收信之後又有n個失敗的理由。希望失敗真的乃成功之母啦!

親子童讀樂

我暫時報咗10間, 1間reject, 3間waiting, 4間等緊消息, 2間未in, 不過我已經等到好灰喇. 等緊嗰4間其中一間係民生, 之前2日都收唔到信, 今日如果收到信都一定係reject, 我唔再對任何學校有希望架喇, 因為有太多因素影響個結果.

報到先~ 我都有份呀
IN左7間, 5間waiting ,1間rejected, 1 間等緊~

In 4間, SC waiting list, 3 間等result, inculding MS. 每日見其他小朋友上校車,就係間間都無自己份

自從創價rej左之後真係好灰,in得最好係lee間都唔得.........民生等到而家都無信都係唔得架啦.......好灰

雖然可能遲了,但如果報兩三間屋邨幼稚園,再報名校,心情可能會輕鬆點愉快點,表現也好一點也不出奇啊!加油俾心機啦!

依我上年嘅, 各位真係唔洗咁灰心, 我in左4間, 3間waiting, 1間唔收, 但係最終4間都收左, 仲要4間都係上午班添, 所以依家實在言之過早喇, 到明年6, 7月先再講喇

原帖由 coco513 於 10-12-15 09:39 發表
  報到先~ 我都有份呀
IN左7間, 5間waiting ,1間rejected, 1 間等緊~

真的嗎?有那麼嚴峻嗎?我見人地好像很容易取錄。

唔好灰心....我大仔上兩年in k3, 要到8月近尾至收到通知, 所以要有希望呀~~~!:)

你們的仔仔女女可做明年大b嗎?

請問你有無不停寫信比校方?!
原帖由 bbaudrey 於 10-12-15 15:37 發表
依我上年嘅, 各位真係唔洗咁灰心, 我in左4間, 3間waiting, 1間唔收, 但係最終4間都收左, 仲要4間都係上午班添, 所以依家實在言之過早喇, 到明年6, 7月先再講喇 ...

老公永遠唔會明既....
原帖由 CHERRYJUMP 於 10-12-15 01:28 發表
IN之前的準備功夫都唔簡單......
又要睇準日期拎表....而間間個程序都唔同方式..真是非一般媽媽可以做....
而家又要苦等收信結果.....
又要面對唔收的打擊.....
各位媽媽真偉大.....雖然我也是在職大忙人.....
也同 ...

唔好灰心, 出生率奇高. 面試只係果幾分鍾既面見, 真係唔代表個小朋友唔好.

我報咗9間, 3間reject, 3間waiting, 2間等緊消息, 1間未in. 可能係10月細仔, 已經打定輸數.

咁都死啦.......呢個遊戲係要咁玩.....真係玩死D家長!
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-15 16:52 發表
唔好灰心, 出生率奇高. 面試只係果幾分鍾既面見, 真係唔代表個小朋友唔好.

其實我真係好想問吓有關部門, 究竟哩啲學校用咩標準去收生呢? 點解咁多小朋友表現得好好但都reject 呢.

原帖由 jezzyuen 於 10-12-15 16:57 發表
咁都死啦.......呢個遊戲係要咁玩.....真係玩死D家長!  

原帖由 busy_penny 於 10-12-15 15:41 發表

真的嗎?有那麼嚴峻嗎?我見人地好像很容易取錄。

原帖由 jezzyuen 於 10-12-15 16:20 發表
請問你有無不停寫信比校方?!

冇喎, 只係打左電話比學校, 話比佢知真係好想讀, 叫佢有位就通知我囉, 其實我覺得寫什麼信都冇用, 因為大部份學校對於wating嘅小朋友都係跟你入紙嘅先後次序收生, (係學校話比我知嘅, 不過你地可以唔信嘅), 真係唔洗太擔心喎

報到! in 6間1間reject, 兩間waiting, 3間等消息但最少兩間完成唔出聲機會=0 連waiting都唔會有
‹ 上一主題|下一主題