用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙小學 vs 油天舊校
go

喇沙小學 vs 油天舊校 [複製鏈接]

如果係教友而兩個區都有樓, 你會選喇沙小學或油天舊校?
男校定男女校較好?
升中派位邊間好?
   0    0    0    0

其實你攞得呢兩間黎比較,應該都心裹有數。
只能說油天父母(男仔)嘅dream school極有可能係LSC, 咁你自己諗啦!

原帖由 magleeyy 於 10-12-14 09:19 發表
男校定男女校較好?
升中派位邊間好?

唔係九華咩?

原帖由 magleeyy 於 10-12-14 09:19 發表

男校定男女校較好?
升中派位邊間好?

升中的傳統上....

LSPS graduates will apply LSC
YMT Catholic graduates (boys) will apply WYK

Both LSPS and YMT Catholic are famous Catholic boys schools, as for "Big Lucky Draw", both schools will have many applicants.  Personally I prefer LSPS because I am a LS old boy but YMT Catholic is also a very good school

分別是......
LSC - dream school, but risky
WYK - good school, 比較穩陣可以入到
depends on their risk taking approach.....
原帖由 magleeyy 於 10-12-14 11:26 發表
唔係九華咩?

I prefer LS to YMT becos "less" headache for 6 years later !  Less not equal to NO

我都係同一問題.
你地會唔會試LS, 如果唔得咪

LS - I have points :
1st boy - 15 points
教友 - 5points
address in net 41

YMT -
Daddy old Boy - 5 points

你地會點?

你會否誤解計分方法,"old boys"同"1st boy" 是同組別,只可計算其一。

以下內容節錄自教育局網頁:
當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照下列「計分辦法準則」甄選學生:

1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作
20分)

2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀
20分)

3. 父/母為該小學的校董
20分)

4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生
10分)

5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者)
5分)

(上述5項只可揀選一項)

6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞
5分)

7. 父/母為該小學主辦社團的成員
5分)

(上述2項只可揀選一項)

8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)
10分)

根據以上計分方法,
LS :20分 (首名5分+宗教5分+適齡10分)
YMT : 25分  (old boy10分+宗教5分+適齡10分)

原帖由 Newbb2006 於 10-12-23 16:41 發表
我都係同一問題.

YMT -

...

Considering the number of application, you will have a better chance for YMT.
Normally there will be approx 150 space in P1. How of them is for first round. That will be about 75 space. Half of them will be given to application with older bro/sister in the school. That will be leaving less that 40 for you point counting first round.
LS is 36/848
YMT is 36/227
Chance should be a bit higher, since not all applications having more than 20 points.
2011/12學年小一入學自行收生階段昨日截止收表,以下是部份學校收表數目以供參考:
喇沙小學 – 收表約 848
浸信會呂明才小學 – 收表約 351
油麻地天主教小學(海泓道) – 收表約 388
浸信會沙田圍呂明才小學 – 收表約 383
柴灣聖米迦勒小學 – 收表約 252
聖公會油塘基顯小學 – 收表約 280
油麻地天主教小學 – 收表約 227
北角官立小學 – 收表約 130
鮮魚行學校 – 收表約 41
樂善堂劉德學校 – 收表約 19
(資料來源:各大報章)

貢獻勳章

如果有分,又唔想冒險,咪去油天讀囉,都係一間好好既學校,男仔每年入華仁都有唔少人,只要讀得好就唔駛愁!

如果讀得top,亦可試下插班去喇沙,我知道呢幾年都有舊油天top boy 轉左去喇沙!

In your case, it should be:
LS:
適齡 - 10 points
1st boy - 5 points
Total - 20 points

YMT -
適齡 - 10 points
Daddy old Boy - 10 points
Total - 25 points

So for YMT, it should be a sure win for the 1st round (25 points is fairly safe for almost all schools).
For LS, 20 points will still depend on luck.
I am more conservative, so I would go for YMT if I were you.

原帖由 Newbb2006 於 10-12-23 16:41 發表
我都係同一問題.

YMT -

...

多謝大家, 我因有奶奶41net地址想試下ls 不過怕無佐ymt 所以15/16. 會再想清楚.

請問喇沙其實校風係咪麻麻咋?

貢獻勳章

點解咁問呢?係唔係聽D師奶講呀??? 你不如問番佢地,應該會清楚一點 !

如果我個仔係喇沙仔,由我把口講會比人話 "賣花讚花香" ;如果我個仔唔係喇沙仔,我都係"八"番o黎,絕不可信 !

回復 13# ngwong2 的帖子

原帖由 mcheung1 於 10-12-29 23:35 發表
喇沙校風點會麻麻,我覺得ok, 學生都有禮貌,但因全部男仔有時都會頑皮。

有d人話ls係沙塵,dbs 就好d, 但我覺得看家長點教先係重點.

我覺得調轉
原帖由 Newbb2006 於 10-12-30 12:28 發表

有d人話ls係沙塵,dbs 就好d, 但我覺得看家長點教先係重點.

有d人話ls係沙塵,dbs 就好d,---我都聽聞!!!!

我感覺LS都算淳樸,反而DBS因為直資,由學校挑選過嘅精英,好嘅叫有自信,唔好嘅叫沙塵。
‹ 上一主題|下一主題