用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 2011-12年小一收生通知區
樓主: perfect32
go

2011-12年小一收生通知區

報到,小兒獲取錄,但不知何故,總要到15日才收到,要多心急一天,上次2nd in 都是要多等一天才收信,真的急死人啦!

有沒有人知各科的教學語言是用什麼教?
英文oral 突出嗎?

Cookiegg,
哈.. 其實我都唔係好留意有個魚池..  不過最緊要個小朋友鍾意.   我知道你小朋友好叻, 好多學校都收左..   因為我係識Kathy架..  哈哈..   多多指教..!
原帖由 cookiegg 於 10-12-14 23:36 發表
PCDOGXX:
CONFIRM ST MARGARET果時係11月中,果時係有OFFER中亞仔最鍾意既(因為都有魚池).而亞仔20日見完KTS,話佢最鍾意都係KTS果個
而爸爸就最鍾意KTS,除左環境,D老師同學生都好好,唯一問題係要六年後再戰l ...

我同你一樣,不過我都選了kts
原帖由 貝拉 於 10-12-15 19:43 發表
hi! 我囡囡都得咗, 我同老公都好開心, 因為我地好鐘意間學校.  
但係我地係自行收生又抽到沙田區心儀小學.  我仲有個細囡, 好擔心第日考唔到kts, 如入心儀津小就唔駛擔心, 所以唔知點好, 1516. ...

pin,
參考下:http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2263637&extra=page%3D1

原帖由 pin 於 10-12-16 16:39 發表
有沒有人知各科的教學語言是用什麼教?
英文oral 突出嗎?

Congratulations to all those that already got the offer!!

For those that are still waiting or not being selected in this round, don't give up. Just keep trying.

FYI, my son also didn't get offer in first round last year, but we keep trying to stay in touch with the school and apply in subsequent rounds ... Sincerity is important indeed.

My son is in P1 now and KTS is a good school. And we are glad that we make the right decision.

各位好,我嚟報到,KTS收到小囡,好開心,以後多多指教

crystalwsm,
你好, 之前見你收唔到信都戥你緊張..  恭喜你收到offer..   請多多指教..!!
原帖由 crystalwsm 於 10-12-19 14:37 發表
各位好,我嚟報到,KTS收到小囡,好開心,以後多多指教

妳咁快做到決定啦! 我仲考慮緊, 驚細囡第日間間都考唔到.
原帖由 bobohau 於 10-12-17 17:37 發表
我同你一樣,不過我都選了kts

多謝晒你嘅祝福,小囡入到KTS,我都好開心,我乜嘢都唔識,以後真係要請教你哋多D呀,謝謝  

原帖由 pcdogxx 於 10-12-20 16:23 發表
crystalwsm,
你好, 之前見你收唔到信都戥你緊張..  恭喜你收到offer..   請多多指教..!!

請問有無家長知道KTS係8:00定係8:10上堂,最遲幾點要返到學校?

原帖由 crystalwsm 於 10-12-21 04:25 發表
請問有無家長知道KTS係8:00定係8:10上堂,最遲幾點要返到學校?

你睇佢返學校個上課時間表係8:10開始.  我諗8:00前一定要返到喇卦..
http://www.ktsps.edu.hk/1/02_4.html

8:05am打鐘~~~~~~~
最好預早d啦,要去廁所,要交功課,有職務嘅同學仲要早d翻去on duty~~~~~~~仲要上堂前social吓~~~~~好忙架~~~~~~~~

原帖由 crystalwsm 於 10-12-21 04:25 發表

今天一家三口去學校註冊,小一選校這個遊戲終於結束,心情輕鬆得多,可以開始準備小一啦。

恭喜哂!

原帖由 junemum 於 10-12-22 17:14 發表
今天一家三口去學校註冊,小一選校這個遊戲終於結束,心情輕鬆得多,可以開始準備小一啦。

係咪即係8:05am前要交晒功課?

原帖由 oscarmama 於 10-12-22 16:01 發表
8:05am打鐘~~~~~~~
最好預早d啦,要去廁所,要交功課,有職務嘅同學仲要早d翻去on duty~~~~~~~仲要上堂前social吓~~~~~好忙架~~~~~~~~

回復 1# crystalwsm 的帖子

暑假的P1 prep class會有足夠訓練俾小朋友開學常規要做乜, 唔洗太擔心. 可開始俾小朋友自己收拾書包&食飯&上洗手間(如果仲有小朋友未識自已照顧自己的話).  越早搞掂自理, 開學就越smooth.

Yes, 行長、班長、科長負責收功課

原帖由 crystalwsm 於 10-12-23 00:41 發表
係咪即係8:05am前要交晒功課?

嘩, 都好多"長"

回復 11# 貝拉 的帖子

係呀,我覺得始終呢間學校係比津校好,所以唔可以因為妹妹而放棄左哥哥既前途,如果妹妹將來係叻既,都可以好似哥哥一樣考到好學校,我們都有著神的引領,所以沒有擔心,很放心地作了選擇,希望你都諗清楚~ :)