用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 香港校際音樂節
go

香港校際音樂節

想請問今年的校際音樂節小朋友係吾係一定要拎本琴譜入去呢? 因為以往只要小朋友背譜就吾須要買琴譜. 有冇媽咪可以答到我呢?

謝謝,

那個協會的規則是這樣寫的: 「參賽者及伴奏者有責任確保所使用之樂譜為正本。參賽者(包括伴奏者)如於比賽時需使用樂譜而未能出示正本樂譜,將被取消資格。」..................
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

多謝回覆! 咁係吾係如果小朋友可以背譜,就吾需要帶本樂譜入去.因為有啲媽咪話今年改左,大會指定每一位參賽者必須要帶埋本樂譜入去比賽,所以E+都吾知買吾買好?

Tks,

上年唔咪個個場都有 check,但真係會有機會叫你拎個譜出來俾佢睇,所以一定要買……

回復 3# jjhwong 的帖子

係呀, 今年獨奏全都要背譜呀 .... 買啦, 無謂為左一百幾十蚊冒險嘛 =)
學鋼琴不是短距離的競爭,持續地和扎實地打下基礎才是關鍵。

係囉,練得咁辛苦,無謂因小失大!
wbmom

我啲學生有買譜,1至5級都係100蚊以內,買咗唔會浪費,其他樂曲可以學埋,有啲我用嚟同學生練signt reading

如家長有興趣讓小朋友比賽前進行綵排(綵排用Steinway baby grand piano),可以PM我提供資料。

雖則唔係個個場都有 check, 買咗安心d

回復 1# jjhwong 的帖子

我女學琴老師話不用買.