用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生 (MS) 有無家長收到信
樓主: vincenthkg
go

民生 (MS) 有無家長收到信 [複製鏈接]

我收到信啦,收了上午班。12月4日in,下午3點半個批,差不多最後一批啦

見到家長們好緊張地等待結果, 令我回想起上年的經驗, 我朋友有2個小朋友讀民小, 1個讀民幼, 上年第4個去考K1都唔收, 真係估都估唔到, 我現時是K1家長, 現在多了機會與其他家長互相分亨心得, 我所認識的小朋友被取錄的原因太多數是(Part 1)家長好用心填寫問卷, 或小朋友表現好突出, 但無奈4xxx 300個位 (7%), 有少許的失準而不被取錄可以話好正常, 不要灰心, 我個人認為2歲多的小朋友一般表現不會有太大的差異, 但肯定告訴大家如收到 waiting, 千萬不要放棄,
機會一定有, 視乎家長(Part 2) 之誠意及跟進, 我就是一個好例子

醒目開學勳章

回復 99# joeyma 的帖子

interview date- nov 13.
My daughter is a big girl (end of Dec 2007), so disappointed.  

親子童讀樂

依家仔仔返緊 n 班, 所以如果冇offer 咪 keep 住讀呢間 lor, 不過估唔到報10間都冇一間得.
原帖由 coco513 於 10-12-13 17:38 發表

哦, 原來你有join面試班呀! 我覺得唔係因為我地好差既, 不過呢幾年競爭真係好大呀, 真係個b普通d都唔得, 係要出眾先會有offer囉.. so我地未必真係差嫁~
咁你宜家有冇d村校係手呀? ...

原帖由 alicialee1210 於 10-12-13 17:54 發表
依家仔仔返緊 n 班, 所以如果冇offer 咪 keep 住讀呢間 lor, 不過估唔到報10間都冇一間得.

我報左7間囉.. 結果暫時都係一樣..  我講暫時因為我相信會有waiting list call我, 我希望你都同我一樣唔好咁快放棄先呀,  我地仲有機會嫁痳~

原帖由 yiuyiumom 於 10-12-13 17:52 發表
見到家長們好緊張地等待結果, 令我回想起上年的經驗, 我朋友有2個小朋友讀民小, 1個讀民幼, 上年第4個去考K1都唔收, 真係估都估唔到, 我現時是K1家長, 現在多了機會與其他家長互相分亨心得, 我所認識的小朋友被取錄 ...

1、其實我就懷疑次次都係衰係自己填問卷度。但我次次都俾心機填啦!到底點先叫填得好?我自問語文表達能力都唔係差!
2、到底跟進既意思係點!寫一封信去,跟進等等等......

回復 4# cookiegg 的帖子

我就係冇法子死心,因為我個女in佐11間,真係呢間最好!如果咁都唔收,我估...其他都係凍過水。

我今晚訓唔着架啦!

我大仔讀緊MS, 細仔今日都收唔到信, 不過我又唔太傷心, 我細仔暫時都有另外一D OFFER, 無收到信嘅家長亦唔好太失望.......我當年都好開心大仔可以入到MS, 但三年後嘅今日, 我唔想細仔讀MS囉, 考佢都係一個backup, 我可以話俾大家知, MS除左有一條龍 (其實唔係一條龍, 大約只有60%), 我唔覺得太合我心意囉, 我相信讀到上K3 D家長會明白~
同埋, 雖則佢收左我大仔上PRIMARY, 但我地都會放棄囉...,
如果有得俾我選過, 三年前我唔會俾阿仔讀龍校....

開了信箱, 冇信.

對我來說, 可能係好事, 因為我已交kv 留位. 民幼唔得就煩小樣.

希望其他家長快d收到好消息.

再補充多一點, 我份問卷都是填得一般, 有幾多行線就填幾多行字, 但亞囡表現很好, 結果收到是waiting, 當時我知道問題是自己做得不夠好, 所以Part 2,就用心地跟進, 最後亞囡都成功地入讀民生幼稚園

回復 2# eebabyma 的帖子

掉返轉,我大女今年讀城中某名幼稚園,雖然佢學術方面唔錯,但今年考小學考到死死下,我又後悔當年點解冇讀龍校。

你可以分享下你既經驗,安慰下我嗎?

醒目開學勳章

原帖由 joeyma 於 10-12-13 18:14 發表
掉返轉,我大女今年讀城中某名幼稚園,雖然佢學術方面唔錯,但今年考小學考到死死下,我又後悔當年點解冇讀龍校。

你可以分享下你既經驗,安慰下我嗎? ...

咁O岩既,我今年又係要幫大仔考小學,所以好想個女入D'龍'幼稚園,5想3年後再ENCORE

回復 108# eebabyma 的帖子

'如果有得俾我選過, 三年前我唔會俾阿仔讀龍校'......
why?可唔可以分享下

回復 1# cookiegg 的帖子

我個女WAITING緊GH,等緊PC同APS,會跨區報下油天。
你個仔呢?我覺得最近好辛苦,老佐十年!

回復 108# eebabyma 的帖子

請問可吾可以講多些民生KG既情況我知?有咩你覺得佢吾好呢?many tks!!

我係唔鐘意佢地課程, 同D老師嘅質素囉~
其實, 讀到K2我已唔係好鐘意間學校, 所以打算唔俾阿仔上小學, 但龍校小朋友去考小學絕無優勢, 後尾阿仔係有人幫手, 依家有一間好好嘅小學收左佢, 所以我唔想細仔讀龍校.

我都冇信@@

醒目開學勳章

我仔好彩,SFA收佢,等埋CKY同KTS再決定.我都殘左好多啦,無15年都有10年,總之都係煩.
原帖由 joeyma 於 10-12-13 18:40 發表
我個女WAITING緊GH,等緊PC同APS,會跨區報下油天。
你個仔呢?我覺得最近好辛苦,老佐十年!

沒信呀~~~
11/13, 0830 in嫁~
無喇~無喇~

唔公平,點解多數人唔使用英文in,但有d要用英文in ?
‹ 上一主題|下一主題