用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 哥哥讀緊港同, 細佬考入的機會,會否高些... ...
go

哥哥讀緊港同, 細佬考入的機會,會否高些...

哥哥出年入讀港同, 但很擔心弟弟2 年後考唔到...因為細佬年尾出世係細仔...唔知哥哥讀緊, 細佬會否優先呢...因為真係唔希望佢哋分開讀.....有無過來人可以報料呢???

醒目開學勳章

我知道會有分加的,不過唔包一定收,不過正常都會收的
放心啦

原帖由 joan921 於 10-12-13 11:44 發表
哥哥出年入讀港同, 但很擔心弟弟2 年後考唔到...因為細佬年尾出世係細仔...唔知哥哥讀緊, 細佬會否優先呢...因為真係唔希望佢哋分開讀.....有無過來人可以報料呢??? ...

醒目開學勳章 王國長老

今年收緊了
sibling係有分加, 但計埋1a round同1b round既分之後, 分數會同其他申請人比較, 夠分就入第2輪, 唔夠分.......都係要out

醒目開學勳章

收緊左啊,好彩我得一個,而且過了關
不過,我相信只要讓小朋友開開心心去interview,就會有意想不到的好結果,這是囡囡去HKUGAP的經驗
我只要求她開開心心去玩,有禮貌
想想去到最後一round時,沒有坐定,手一直在玩,加上帶著mask,只在interview時沒有發燒

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-13 20:37 發表
今年收緊了
sibling係有分加, 但計埋1a round同1b round既分之後, 分數會同其他申請人比較, 夠分就入第2輪, 唔夠分.......都係要out

thx a lot ,, 因為我個細仔係好活躍的..唔喺咁坐得定, 基本上interview的禁忌都會犯晒...所以先擔心, 不過重有2年時間, 希望可以train到佢定D...