用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢? ...
樓主: MusicTV
go

下個星期得10度,比唔比小朋友返學好呢? [複製鏈接]

我個仔一吹親個頭就會病, 所以就算佢唔駛著好多衫, 如果大風我都會同佢戴左冷帽包住頭同耳仔 (由我屋企行去學校都大風), 試過有人望住, 我咪由佢lor, 唔通由得個仔病咩.

不過我覺得樓主你俾夠衫小朋友著, 最緊要包好頸仔同埋頭仔, 氣管弱一吹親項仔就煩了. 可以照同佢返學.

因為2歲幾人仔已經好識野, 佢可能已經會問你點解唔駛返學, 如果你話因為太凍, 咁佢就真係會學左.. 乜原來凍可以唔駛返學?! 第日你就頭痕了.

細個時,10度呀媽都無話可以5番學....hahaha,番學仲好la,活動下應咳好過係屋企...我個仔都有氣管敏感,我諗香港好多小朋友都有,呀仔咳左好耐,又中e又西e又燉川貝啱啱先好番...反而我覺得d細路都5洗著x絨,佢地著晒羊毛底又厚3,加件厚樓都夠晒,佢地成日都好熱成身汗,反而我自己就要著x絨,因為自己只著1-2件薄3....記得幫小朋友著件樽領,保護氣管...

原帖由 chowhui97 於 10-12-13 17:40 發表
基本上中國人普遍都係比較保護自己的小朋友, 經常看到外籍的小朋友這些天氣依然穿短袖, 跑來跑去, 爬上爬落, 他們的家長基本上不會理會他們的.  只有中國人的家長經常要"拖着"小朋友, 又經常叫他們"小心啲", "唔好呀 ...

Actually I think I buy the Western Style to certain extent. I feel that let them explore on their own they can learn more. For example, I suggest doing hot pot at home with my maids and 2 yrs old baby but my husband said dangerous. Actually kg also do this at k2. But I do it at N1 lor! But you know the baby will be much more happier!

4度!!!!!!!!!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 MusicTV 於 10-12-17 04:58 發表
4度!!!!!!!!!!!

小朋友點呀? ok嘛?
恐龍家

若果真的很凍,可以戴口罩,很保暖的。

i let my girl to wear polo neck under her blouse...and honestly today is ok with sunshine. I think it's good to let them to explore the weather....guess they will be more cold if stay at home all day with no exercise !!

原帖由 kerkermui 於 10-12-13 17:53 發表

如果小朋友有氣管問題 (我個仔都有氣管敏感) 試吓食fish oil呀! 我個仔食咗半年, 暫時無返發
另~ 就嚟有三九天天炙做.. 第一日係22/12, 要做3次, 連續做3年效果最好!
你搵吓屋企附近有無得做啦~ 我都係今年第一次b ...

我都想幫阿囡做三九天天炙,其實係咪任何中醫師都識做呢 ?

My poor little girl was freezing till her lips turn purple during school yesterday.

I though I have enough clothes for her - undershirt + school uniform + wool cardigan +  thick jacket....still not enough.

Will see how she goes today as I only put on the undershirt + school uniform + scarf + glove  this morning as she refuses to wear the down jacket. I put the wool cardigan and down jacket in the bag for her to take to school.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chloewong1211 於 10-12-17 10:38 發表

我都想幫阿囡做三九天天炙,其實係咪任何中醫師都識做呢 ?

應該要"醫館"先有做做.. 你要去問問, 唔係咁common, 不過呢兩年已經多咗地方有得做喇!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 DoReMi2008 於 10-12-17 10:40 發表
My poor little girl was freezing till her lips turn purple during school yesterday.

I though I have enough clothes for her - undershirt + school uniform + wool cardigan +  thick jacket.... ...

今日雖然凍, 但係有太陽, 所以好過尋日!
我買咗fleece頸cool, 應該好過頸巾, 起碼無得攞嚟玩啦! 又唔咁易除到!
聽日會暖d架喇! 希望大人細佬都無冷親啦!
:loveliness:
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-17 10:44 發表

應該要"醫館"先有做做.. 你要去問問, 唔係咁common, 不過呢兩年已經多咗地方有得做喇!

唔該哂

冬天:10度,凍,小朋友唔返學;大人就唔返工
夏天: 30度, 熱, 小朋友又唔返學; 大人又唔返工
‹ 上一主題|下一主題