用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎? [複製鏈接]

回復 12# cornelius 的帖子

hihi cornelius,
謝謝你的回覆,不過犬兒成日「玩野」,答我問題時認真時說笑,真係唔知佢係咪真係記得,所以想同佢重溫都好難,希望佢到時醒醒定定,英華係我地最後同唯一希望喇!

Maybe the headmistress was in a rush, she did not tell us so much information. She only mentioned politely that the kid's performance was impressive and it's not easy to be shortlisted from the 2,xxx candidates.
Personally, I am not interested in doing any probability calculation on this subject as every child are different and there will only be one outcome for my son - either accepted or declined.
原帖由 cornelius 於 13/12/2010 13:47 發表

林校長也是對我們講,舊生的競爭是4揀1,也算激烈;另外,她說能從二千多人進入最後300,真的不簡單,她說她實在想收晒,但奈何只有120個位(因一班預留給弟弟及舊生小朋友)。 ...

原帖由 huba 於 10-12-13 19:53 發表
Maybe the headmistress was in a rush, she did not tell us so much information. She only mentioned politely that the kid's performance was impressive and it's not easy to be shortlisted from the 2,xxx  ...

Well, I am neither interested in speculating the result by playing around the statistics.  Anyway, let's hope for the best so that your and our kids could be classmates either in GT or YW. :)

原帖由 bigfool 於 10-12-13 19:18 發表
謝謝你的回覆,不過犬兒成日「玩野」,答我問題時認真時說笑,真係唔知佢係咪真係記得,所以想同佢重溫都好難,希望佢到時醒醒定定,英華係我地最後同唯一希望喇! ...

我的仔仔咪又係一樣,時正經,時玩嘢,不過試下同佢講解這次面試的重要性,五歲人仔應該會知道是需要認真的答問題,加上林校長funny and welcoming的提問,我相信小朋友是可以應付的。

相信有關offer只是rumours, 我唔信林校長會提早offer,根據過往經驗,YW好organised,透明度好高,所有野都listed晒出黎,應該係誤傳。以我所知,細佬唔係實收,不過機會一定比舊生大。試過有弟弟唔收ga. 今年遲左因為in多左人,以前300人,今年342,就係想多的外面人有機會。咁睇,應該42人係related. 呢幾年,YW學生的水準越來越高,係出面校際比賽同音樂比賽都攞好多獎。家長又好OK, 學費仲好平。希望佢in完就早的出result就好啦。
YW個面試3步曲都唔容易...

Wish we'll meet on the coming school registration again. Trust God will lead our children to the right school.
原帖由 cornelius 於 13/12/2010 21:13 發表

Well, I am neither interested in speculating the result by playing around the statistics.  Anyway, let's hope for the best so that your and our kids could be classmates ... :)

家長的難處我很理解,有些家長不想孩子面試時面對太大壓力,於是說面試是一場遊戲,沒有解釋面試的重要性,孩子自然就會當是玩耍,認為不用認真詳細地匯報給父母。其實,五六歲的孩子在父母深入淺出的解釋下,大多會明白為甚麼要認真對待面試。
原帖由 bigfool 於 10-12-13 19:18 發表
謝謝你的回覆,不過犬兒成日「玩野」,答我問題時認真時說笑,真係唔知佢係咪真係記得,所以想同佢重溫都好難,希望佢到時醒醒定定,英華係我地最後同唯一希望喇! ...

我也不想花太多時間揣測。今日的面試,林校長令氣氛相當輕鬆,孩子不時被逗得面露笑容(雖然問他的記憶題有些答不到),問家長的問題亦算是預計之中,整個過程約15分鐘。
原帖由 4in1family 於 10-12-13 22:50 發表
相信有關offer只是rumours, 我唔信林校長會提早offer,根據過往經驗,YW好organised,透明度好高,所有野都listed晒出黎,應該係誤傳。以我所知,細佬唔係實收,不過機會一定比舊生大。試過有弟弟唔收ga. 今年遲左因為in多左人,以前 ...

回復 2# thomasha 的帖子

對對對,就係唔想佢太大壓力,其實佢知要即將步入學習嘅另一階段 ﹣小學,但係一直以來,去面試我都只係話去同老師同校長玩吓,傾吓偈咁。so far in咗咁多間,佢都係最鍾意英華,可以試吓同佢傾傾,今次要認真啲,如果唔係就無機會入去玩喇(哈哈,都係話玩!)

講開呢啲內定情況,我最近都有聽閒!
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
有時聽到呢啲情況,都會覺得小小唔高興,亦覺得有啲唔公平,不過世事就係咁啦。我成日覺得,上天都已經一早為每一個人,安排了最適合嘅路,得同失,贏定輸,睇你點睇,只要盡了力,無愧。
我係新加入國民,好高興喺呢度認識大家,希望大家都有好消息!

呢d熱門學校, 識人都唔係一定入到架.  唔洗介意.
原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表
有日同班朋友傾開考小學的情況,有個仔仔仍讀nursery嘅朋友就話:「考英華,無問題吖,我個仔實得,因為識人!」不過呢個朋友唔係咁熟,所以無再追問,都係聽完就算喇。
有時聽到呢啲情況,都會覺得小 ...
~easybring~

唔需要唔開心,通常呢種人事關係最後都係甩底嘅多...... 靠小朋友實力重好,真係鍾意嘅,考唔到可以努力啲試插班
原帖由 bigfool 於 10-12-14 10:05 發表

回覆 5# thomasha 的文章

我地2nd in 時都係差唔多時間啦. 2nd in 完之後, 真係成身都鬆晒, 上個星期重去左macau 獎勵下個仔tim. 你都一家人過一個快樂o既聖誕啦.

識人入點都一定有, 唔好講入學oY, 行行都無O甘,.........我都識有人用人事入某學校, 當然小朋友本身不能太差, .........公平???? 現實社會就係O甘.......
講真, 大部份小朋友都差不多, .......十零分鐘, 認識清楚個小朋友???? 無計, 遊戲規則係O甘........

[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

「我個仔實得,因為識人!」這類型的話,我只會嗤之以鼻,這些家長要炫耀便由他/她吧,靠關係才能被取錄,根本不是甚麼光彩的事,還要招搖過市,到時小學六年便走著瞧吧!

我們會在聖誕假期外遊,真的要獎勵一下一家三口過去半年來的努力,明年一月開始終於可以過回像人的正常生活。
原帖由 愚人 於 10-12-14 10:46 發表
我地2nd in 時都係差唔多時間啦. 2nd in 完之後, 真係成身都鬆晒, 上個星期重去左macau 獎勵下個仔tim. 你都一家人過一個快樂o既聖誕啦.

原帖由 thomasha 於 10-12-14 12:51 發表
我們會在聖誕假期外遊,真的要獎勵一下一家三口過去半年來的努力,明年一月開始終於可以過回像人的正常生活。

為什麼呢???? 之前很不像人嗎????
[size=large]祝大家都有個肥肥白白健健康康既BB!!!3/3 = 3.4kg4/4 = 4.7kg6/5 = 5.97kg6/6 = 6.99kg6/8 = 8.2kg
沒有難教的孩子
只有懶惰的父母

可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和最磨人的等學校2nd int或是否取錄的消息,每一步均勞心勞力,亦會牽動我們的情緒。我們已經比較懶惰,有些家長兩年前便為小朋友準備了。
原帖由 **芳芳** 於 10-12-14 13:52 發表

為什麼呢???? 之前很不像人嗎????

原帖由 thomasha 於 10-12-14 14:14 發表
可以想像一下,如果家長對小一收生(特別是考直資及私小)過程跟得比較貼,就最少要由登記各校小一入學簡介會 (有些學校即日便爆滿)開始,聽簡介會,搜集各校的資料,了解面試模式,製作個人檔案,決定投考哪些學校,預備及參加面試,和 ...

Very much agreed.  Comparatively speaking, I am much more lazier than you, as a father, in this P.1 admission "game".  May I wish you a happy trip after all these painstaking months of efforts and tension  :)

講呢d說話既人最白痴,咁講即是話自己個仔冇料未夠班要靠人遮!如果話考其他名校識人有so我仲會信,yw就唔信,如果咁都得個校長洗乜係咁in人?舊生仔點解唔係全入?點解所有資料,都上晒網咁公開任人睇?最重要係,根本yw都唔係行貴族學校路線,畢業生名人又唔夠db多,咁呢條友究竟識咩人咁巴閉?!
‹ 上一主題|下一主題