用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華開始取錄了嗎?
樓主: thomasha
go

英華開始取錄了嗎?

我囝囝應該是YW fans,面試派個隻DVD,囝囝大約已睇了10次8次,昨晚又話要睇,YW唔止校長出色,就連製作DVD影片都十分有水準,仲好睇過卡通片!

The DVD not only lets us (parents) know more about the school, but also inspires my son in many aspects (e.g. the basketball game, the polar bear).
原帖由 fanwong29 於 11-1-3 16:22 發表
我囝囝應該是YW fans,面試派個隻DVD,囝囝大約已睇了10次8次,昨晚又話要睇,YW唔止校長出色,就連製作DVD影片都十分有水準,仲好睇過卡通片!

雖然小兒2nd int 的機會也沒有,但也非常欣賞佢地面試的安排。

原帖由 VKwan 於 11-1-3 15:45 發表
sale 唔 sale就見仁見智!如果承諾可以兌現,高調又何錯之有?如果售貨員介紹一隻好正好岩你用既產品比你,咁個sales有冇錯呢?除非產品名不符實遮!

我本身唔係佢fans,不過真係服左佢做咁多野,至少唔係空口講白話啦。interview見 ...

原帖由 thomasha 於 11-1-3 17:47 發表
The DVD not only lets us (parents) know more about the school, but also inspires my son in many aspects (e.g. the basketball game, the polar bear).   
查實隻dvd講乜?黎緊呢幾年,我幾個侄仔同姨生仔一級級咁大,開始搵學校,我都要留意下行情!查實女都有,不過女既學校好似多少少選擇,冇咁緊張。

回復 78# Zhaiba 的帖子

YW隻DVD內容:分兩部份1(多元學習之旅)包括有多元評估、學生大使、EduOscar、一生一體藝。2(學科之旅)中文、英文、數學、常識。其實隻DVD是介紹學校生活點滴和上課情況,睇完可更加了解多一D。
原帖由 VKwan 於 11-1-3 21:14 發表
查實隻dvd講乜?黎緊呢幾年,我幾個侄仔同姨生仔一級級咁大,開始搵學校,我都要留意下行情!查實女都有,不過女既學校好似多少少選擇,冇咁緊張。 ...

回復 2# PoorParent 的帖子

can you explain more about the negative comment?
I am the current YW parent.

我都曾經有過類似既疑惑.睇左年幾兩年,其實聽到既批評聲音,幾乎全部(事實上我聽到既係全部都係)來自非直資時代既家長同老師.
我既睇法就係,響轉直資既時候,有大量既改革,唔單止課程,聽老師講連出卷既形式,都改革左好多.對於津校時代既無論學生,老師,都係一個好大既轉變,聽講話好多人都要用左好多時間先來適應到.咁自然會有好多人唔鐘意啦.
但係直資之後收既,個個都係buy果套先來讀,相對來講亦比較適合學校既程度,咁當然覺得學校好啦.

我唔算係FANS,我都係理性咁來睇啫.
我始終都覺得,唔同小朋友有唔同既能力同興趣,只要學校係同佢配合既話,就係一間好學校囉.唔夾既話,幾出名都冇用啦.

原帖由 PoorParent 於 11-1-4 13:35 發表
其實每間名校,每個校長也有被人推崇或被鬧、眨之方面
每次見到YW校長,我們也被她的熱誠感動到落淚,也覺得小兒得到她的垂稱是榮幸
但問及同事為何細仔不申請哥哥的YW,他的回應卻是......校長......(另一板本)
公開比賽的教 ...
http://era-central.blogspot.com/

我都聽聞未轉直資之前家長講,學校課程偏向較淺,好似轉為直資前後的課程是不同,近2年已經深咗好多,隨着課程轉變,我相信日後成績會更加好、更加出色........。
原帖由 Era 於 11-1-11 10:31 發表
我都曾經有過類似既疑惑.睇左年幾兩年,其實聽到既批評聲音,幾乎全部(事實上我聽到既係全部都係)來自非直資時代既家長同老師.
我既睇法就係,響轉直資既時候,有大量既改革,唔單止課程,聽老師講連出卷既形式,都改革左好 ...

原帖由 fanwong29 於 11-1-11 10:51 發表
我都聽聞未轉直資之前家長講,學校課程偏向較淺,好似轉為直資前後的課程是不同,近2年已經深咗好多,隨着課程轉變,我相信日後成績會更加好、更加出色........。 ...

系一年比一年深.....

原帖由 4in1family 於 10-12-15 23:35 發表
我就係鍾意YW夠平易近人,我教仔就係教佢要同不同的人玩。小學生放假去郊外玩就最好。YW以前係九龍塘,咁你會唔會覺得佢Blue Blood 的? 你個logic 係有錢人集中的就叫名校,咁YW一定唔係囉。

香港人唔係狂駡DSS世襲、收貴學費,有遺有教無類的原則,但原來家長就係要佢係咁先至覺得佢係名校,先至覺得佢係寶,相當double standard. 講來講去,都係同校舍唔夠grand,係Shamshuipo有關姐。我自己家境都可以,但對攪"貴族"party和gathering完全無興趣,呢個係value。有D人覺得LV, Rolex好緊要,我最緊要睇校風。

YW的家長係好causal,我就係鍾意咁,唔係話你捐好多錢就變成VIP, who cares?呢幾年,好多YW家長都卧虎藏龍,未必係好loud幾人,物以類聚,就係咁解。唔該YW最緊要收的好學生,唔好下下收埋果的blue blood 同 nobel 呀唔該, 費事佢地送親阿仔返shamshuipo都好似令佢地有失身份啦。 ...

同感….英華雖然係 DSS, 但校風感覺很親切

令人感動的是, 還有好多宗教辦學團體堅持 "有教無類" 的祖訓, 如喇沙, 華仁, 瑪利諾…..etc…. 他們沒有行 DSS, 堅持讓一般大眾都可以入讀..... 我希望這樣的傳統能繼續