用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 天主教聖瑪加利大收到信啦。。
樓主: sunnyvivian
go

天主教聖瑪加利大收到信啦。。 [複製鏈接]

回復 2# diveron2002 的帖子

Hi!我女女都係waiting!請問點解你會知道有147人有關係?

回復 17# 天賜小公主 的帖子

唔好咁擔心,仲有sacred heart & st. Paul ma.... Add oil!!

原帖由 moonmoon^^ 於 10-12-11 23:55 發表
Hi!我女女都係waiting!請問點解你會知道有147人有關係?

她說淩晨去排隊,排頭几位取到的號碼系15X。所以可能系減返排在她前面個幾個人,所以覺得之前147個號碼一早就比晒D有關係人士呱。。。。唔知我有無理解錯呢?不過真係好佩服你,可以甘早去排隊,我最早個次都系差吾多7點鐘到聖心門口,為人父母真係甚艱難,後面還有漫漫長路。。

原帖由 fpcity 於 10-12-12 00:07 發表
唔好咁擔心,仲有sacred heart & st. Paul ma.... Add oil!!

呢兩間我當去趁下熱鬧,甘多人爭,我個又系細女邊夠人爭。。不過有熱鬧趁下都開心架。

回復 1# sunnyvivian 的帖子

聖心無分顏色表格架!睇表現多,細大女都收!小朋友若能在回答問題中作些取巧,必收~人數縱多,突出自己為妙~

我諗我便是你地講個147個有關係人士O既其中一個啦.
因為我大女而家係聖大讀緊K1, 所以細佬可以經由家姐直接在校取FORM的. 不用排隊或打電話去約時間,  當日面試, IN細佬仲撞正係有份教大女的老師.
我見到你地話有信的. 立即落樓上開信箱. 結果...係上午備取生...唉.
所以有份忿忿不平的媽咪, 不要把所有事情當陰謀論咁睇. 你地講O既有優先, 有關係, 有咩有咩, 可能係有發生, 但始終係好少數.
上年, 我大女有幸獲得聖大OFFER, 我地本身是三無人士, 無宗教, 無人事, 無關係. 我女女也不是大B.
大家唔好對一個OFFER/學校複雜化, 大家都係想為小朋友選擇一間合適學校, 心平氣和先可以做出好O既決定. 大家一起加油!
我個仔仔到而家仲未有OFFER ... 我真係要努力加落力寫求位信.

回復 1# chick1stbb 的帖子

我也記得你...聖心, St. PAUL 我地都一齊享過心情.......
我好認同.......考學校都需要緣份!

我個張就係黃色form,好似係50籌左右,我維一嘅有利調件只不過係教友,係朋友個女讀緊,佢幫我放咗阿女張birth cert.同$30落書包,咁老師就質咗張黃色form係朋友個女帶返屋企啫,完全無問過關係架!

mykate,你阿女係唔係SMM度領洗/登記咗SMM 堂區架,係就唔怕同father講喎,點都要收你架嘩!

JEZZYUEN, THANKS.

香港人生活太緊張...大家有咩事都鬧左先..其實大家可以輕鬆O的, 人生長路漫漫, 我地要同小朋友一齊跨越好多障礙, 考KG...小事一樁, 不用太勞嘈傷神.

回復 20# diveron2002 的帖子

Don't feel they really 愛人如己.  In the interview, the teacher kept taking away my kid's toy for testing another kids. I tried really hard to draw my kid's attention out from her. Otherwise, she would cry out loud. SO, I wonder how she can be a teacher while doesn't know such a simple manner. FINE! When she interviewed my kid, she didn't show much patience and concentration, even she would occasionally spoke with the parents she knew. WHAT A CHAOS! When her soul came back, she asked my kid to give her a toy and then she turned to me and asked if my kid can identify colors. I said "yes'. While I thought she would test my kid color, she told me that the interview was done. I can go down to 3rd floor. HELLO! I don't really need her 愛人如己 but I only show me some "RESPECT" !! MY LORD!!

typo - I only NEED HER TO show me some "RESPECT" !! MY LORD!!

My son also have the PM - waiting offer. i'm disappointed.
If it really have a seat for the waiting offer around May 11?

回復 20# elmolly 的帖子

一諗起佢地個日做大龍鳳就好難冷靜

i agree with some parents, 'one' or ' some' teacher did not RESPECT the child or parents. they did not give same opportunty to the child in the interview. one teacher said 'all parents sit down behind the child', then a mami said hello to that teacher and said that 'she is who who 's mami' . then that parents can stay with their child within the whole interview time. and, that teacher interviewed their child for a long long time lor!!!
yes, i accept that all schools have their ' perferrance' for choosing their students. but, i cannot accept the teachers did not give same opportunity for the children in the interview!!

如果收左你個女, 咁就唔同講法啦. 你個女憑實力, 乜關係都無...幾叻女呀....家陣唔得, 就一定係我關係唔夠好囉. 咁樣指責, 係無憑無據, 對一間學校, 同佢地家長, 學生, 係好大傷害.
我原先都可以憑關係, 本身係教友, 有朋友讀緊一早 (9 月) 已經問我要唔要 "有關係人士 FORM", 我唔諗住讀呢間, 無謂一陣關係"好得濟", 收左又唔讀影響朋友. 好彩有人做人證, 家姐在學咁好關係都唔一定正取. 無關係, 亦唔一定唔收, 表現好就得啦.
聖心張表全部白色, 不過有 1-5 號碼格, 一樣有睇關係, 邊個知佢地點收生呀? 去年都有家長投訴, 家姐在學, 阿妹唔收, 佢好失望添. st paul 都有一欄問你係係同修會學校舊生架. 十間有十間天主教學校會問你有無領洗紙, 咁講法, 一間你都唔好走去報啦.
所以唔好咁肉酸, 俾人 reject, 就唱到人地一文不值. 所以天主有安排, 呢 D 咁樣 "講關係" 學校, 就係唔合適呢類家長, 唔收, 真係正確安排.
小學計分派位, 到時你仲有排嘈添.
(純個人意見, 不喜隨便插, 不過我唔回應)

其實我地不如面對現實, 如果個小朋友IN左好多間都無學校收, 咁不如諗下真正問題係邊, 有咩方法可以改善下小朋友既表現好過話人地有關係先入到, 因為都有好多例子係有好好既關係都入唔到去....

呢個世界沒有完全的公平...亦沒有完全的平等....因為呢個係人的世界...但係你想子女如何面對呢D環境...想佢係度投訴, 係度怨天尤人..定係積極面對。。。
我知道有人茅關係。。係網 download...仲要星期一先打電話去學校都拎到九點幾 interview 既時間,唔好成人都話有內幕。。
我又知道上年又有一些茅宗教,茅背景既人入左。。。
學校收生一定唔會一面倒收番圍內人。。但圍內人又未必會收晒。咁即係點?有時俾你遇到過 好既interveiwer, 佢又鍾意你個小朋友既 type..咁咪易D lor..咁係咪唔公平? 係人做既評估同 assessment, 一定有主觀既因素...但最重要係你用咩心態去面對...
在此聲明..我未收信...亦未知結果.........不喜勿插...

回復 36# mary1004 的帖子

u mean that the child's performance was good, but was rejected too??not表現好就得啦??

所謂的"有關係人士 form", 其實都係學校方便在讀的學生如有弟妹/朋友想申請入讀, 預早交$30, 不用到時上網下載及攞時間而已.  因預早派form, 所以時間大多編在早上.  (要記住唔係人人家有電腦或printer的, 學校只想方便大家)

我又唔覺得"有關係人士 form"有咩特別優待, 學校亦唔會因你預早攞form而收你.  以我為例, 舊年未攞"有關係人士 form"之前, 其實學校講左11月出細的妹妹 (姐姐仍在讀, 我們全是教徒), 除非表現出眾, 否則收的機會很微, 因太多人申請.  結果都係攞左"form"一試, end up 連waiting都無.

今年都費事同朋友攞"有關係人士 form", 上網自已download, 10 am 先打得通電話約時間, 見BK d 媽咪約到下午3點幾4點, 我幫朋友約的 9 am.

所以凡事是沒有絕對的, 不要太多陰謀論了.

回復 38# hoholam 的帖子

以下是個人意見:
我有兩個朋友都係話比我知佢地個小朋友答完晒老師d問題都唔收, 兩個都係有關係人仕

‹ 上一主題|下一主題