用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 青衣區幼兒園Interview
go

青衣區幼兒園Interview [複製鏈接]

家住荃灣,原本想報荃灣救世軍N1, bb 09年4月, 我9月報已排到380幾, 連interview 既機會都無, 所以放棄.由於一些原因, 結果全部報了青衣...
我報左同去左青衣區既Open day and Interview:
1. 啟思 ..環境不錯,, 不過太不就腳, 所以收左我都無去留位.
2. 康傑..環境一般, 但OPEN DAY 同Interview 個日, 老師比到我好友善同愛心既感覺, 所以收左BB後已俾左留位費.
3. 宏幅國際部 ...環境ok,,, but......岩岩收到信收左上午班, 我想佢返下午,, 所以我都無去留位.
4. 卓思 ... 環境一般,.1月至開始Interview,,, 去左Open day,不過有朋友極力推介..
5. 學之園...4月至開始Interview,,, 去左Open day,環境不錯,,,
6. 英基...去左Open day, 我雖然好鍾意, 但又想佢學好中文,,  而且無N1的...幼稚園得K1 and K2, 直上小學,,所以唔會考慮,,
至於Interview 內容和學校俾我的感覺, 由於很個人, 我不放在呢度, 有興趣既Mama PM 我.
有無其他Mama 可以share 下青衣區幼稚園??
   0    0    0    0

你bb好叻呀~咁多間都收左佢.....haha~~
我都報左康傑.收左做下午班...我好鐘意佢d老師..雖然環境一般..但d老師比我o既感覺好親切...感覺到佢地會好鍚d小朋友...所以好放心...至於宏福...環境ok...但d老師比我感覺好一般....好似無乜笑容咁.......

我報咗梨木樹救世軍,不過都未必排到,但其他大部份過咗報名時間,所以只會報康傑同學之園。剛報康傑,未知仲有冇位,請問如果收,幾錢留位費?
學之園就聽講勁難入,希望有機會interview啦!

回復 1# serenema 的帖子

康傑留位費大約$650 or 660.. 哈哈, 唔記得得左. 有時我覺得都睇運氣,,如果BB 果日夠瞓, 表現好的, 機會大些... 重要睇個年的出生率呢, 都係一半隨緣, 一半睇自己BB 性格岩讀邊一種學校..

回復 3# siuocean 的帖子

多謝你誇獎... 不是我覺得甘岩佢IN 個幾次瞓飽又食飽, 咪有心情踩老師囉..佢只係識Baba, Mama, Carcar, bus.. 88, 其他唔識講, 不過佢明白你要佢做咩囉... 都有好彩成份既... 等我返去睇下我係上午定下午班先, 我都無留意呵...甘如果大家選擇呢間, 有機會見面, bb 做同學仔啦... 我都覺得佢地老師好Nice... 不過環境真係好一般..

學之園... 我覺得校舍好細喎...
你覺得邊方面環境不錯呀?
同埋....d 老師, 好似唔係native speaker 咁既..... 知唔知係乜野國籍?
我驚老師d 英文唔正宗...
thanks!

其實都有啲矛盾,我都覺得學之園都未必好好,一來離我屋企近,二來佢出年2月先截止報名,加上睇佢網上小學派位又真係幾好,所以都ok啦。

回復 2# serenema 的帖子

In 左先到時收左再選擇啦.. 重有時間諗... 我都頭痛選邊間, 不過到時再打算.. 我同事個女讀緊海帆軒個間學之園k1, 佢話佢個女麻麻地鐘意, 不過佢覺得個環境ok,等佢讀埋今年睇點先.

你又講得啱,我都冇諗過呢方面。
不過,由於我己經遲咗申請,手上只有等梨木樹救世軍同學之園,所以宜家可能邊間收就讀邊間,等K1再報過。

其實知唔知仲有邊間未截止申請N1?

原帖由 babyqueendom 於 10-12-30 15:13 發表

學之園報名時要寫父母職業同所畢業既學校,所以可能已經選了容易入名校既學生入學,所以小學派位好可能只同學生背景有關,學之園既影響不大,呢d叫做self selection basis,唔好給誤度。 ...

回復 9# babyqueendom 的帖子

我個女已經响青衣LH讀緊N班,我覺得佢哋敎小朋友真係有佢辦法,好似開學到家陣己經敎PHONICS 去到"N"字,中文又敎咗好多eg.毛衣/手套..對於一個三歲都未夠小朋友嚟講叫做深(all those chi/eng are written on the flash cards which given by LH)我每次同佢溫習佢都讀得出.學校用不同方法包括有生鬼嘅英文老師..中文老師就用活動同做手工嘅方法敎導小朋友所以佢哋可以容易入腦.我小朋友都好喜歡返學,有時失驚無神講句國語真係好搞笑

原帖由 babyqueendom 於 10-12-25 22:57 發表

我都覺得學之園其實冇咁好,我有個朋友個仔讀讀下轉左去ESF。

ESF 要父母一方or both of them are native speakers + holding the other passports will get a higher priority (even yr maid is higer than us if u a hongkey).

回復 14# kakacx 的帖子

May I ask what is ESF?

原帖由 y3y 於 11-2-1 14:06 發表
May I ask what is ESF?

英基

‹ 上一主題|下一主題