用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 成績跌咗落band 2頭
go

成績跌咗落band 2頭

原本唸定哂自行會選2間band1中學,但結果成績跌到落band 2頭!甘我仲應該自行博唔博考band 1呢?定選band 2算?好失望.要從新部處過!

要視乎你孩子平時的成績是否有band 1,如果有,我認為應該繼續去。不過選校只可是一般的band 1中,唔好博大。
自行只是俾自己博,當然要選一間好一點的學校,但又不一定得,期望亦不要太大。

我係黃大仙區,協和書院係咪唔駛唸?培敦中學好唔好?

我路过,小小意见。
黄大仙区band 1位很紧张,部分需要他区band 1位来补贴。所以,如果band2头,自行选协和,可能面试机会都没有。
培敦属于band2头,校风听说不错。如果决定放弃选band1学校,band2头学生,自行选培敦,应该有机会。在大抽奖可以考虑放前面位置(如果3次呈分后属于band 2).因为band2都很多人选培敦的。而由于band1位不足,band 1生大抽奖也会放培敦来垫底。
如果黄大仙区男仔,band1 位更加紧张。
因为女仔可以多选择, 有德爱/圣母女校。
希望以上资料帮到您。:)

补充: band 2头,还有2间可以考虑
聖文德書院
佛教孔仙洲紀念中學

回復 5# yukimum 的帖子

首先多謝你的意見!佛教孔仙洲紀念中學 Vs 培敦中學,邊間好d??thanks

or 文理書院(九龍)

Hurtma,如果你小朋友是女,
可以搏一搏落車英中 聖母書院,
因為落車,應該未必如以往那樣收到
這麼多 band 1 生! Band 2 頭應該有機。
爛船都有3分釘!!水準都應該保持到。
[遲幾年就難講D,命運如聖安當.......]

我個係仔,我真係唸到頭爆,有冇人教我點做

sorry 呀!参考bk版主资料,发现培敦家0下只是band3头。
下面参考资料~ 希望有帮助啦!
Band 2尾:
佛教孔仙洲紀念中學 (推算今年6科14分佔26%)
聖文德書院 (推算今年6科14分佔25.42%)
彩虹天主教英文中學 (推算今年6科14分佔25%)
五旬節聖潔會永光書院 (推算今年6科14分佔23.75%)
天主教伍華中學 (推算今年6科14分佔20%)

Band 3頭:
香港神託會培敦中學 (推算今年6科14分佔19.38%)
潔心林炳炎中學 (推算今年6科14分佔17.5%)

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... ;page=1#pid33115321

Band 1頭:
保良局第一張永慶中學 (今年6科14分佔74%)

Band 1尾:
德愛中學 (最後公佈6科14分佔57.1%)
可立中學 (最後公佈6科14分佔55.5%)
中華基督教會協和書院 (最後公佈6科14分佔52%)

Band 2頭:
保良局何蔭棠中學
文理書院(九龍) (今年6科14分佔45%)

Band 2中:
聖母書院 (上年6科14分佔38%)

Band 2尾:
佛教孔仙洲紀念中學 (推算今年6科14分佔26%)
聖文德書院 (推算今年6科14分佔25.42%)
彩虹天主教英文中學 (推算今年6科14分佔25%)
五旬節聖潔會永光書院 (推算今年6科14分佔23.75%)
天主教伍華中學 (推算今年6科14分佔20%)

Band 3頭:
香港神託會培敦中學 (推算今年6科14分佔19.38%)
潔心林炳炎中學 (推算今年6科14分佔17.5%)

Band 3中:
聖公會聖本德中學 (推算今年6科14分佔13.13%)
李求恩紀念中學 (推算今年6科14分佔11.88%)
樂善堂余近卿中學 (推算今年6科14分佔11.25%)

Band 3尾:
樂善堂王仲銘中學 (推算今年6科14分佔8.75%)
龍翔官立中學 (推算今年6科14分佔7.5%)
中華基督教會基協中學 (推算今年6科14分佔4.17%)
中華基督教會扶輪中學 (推算今年6科14分佔2.5%)
救世軍卜維廉中學 (推算今年6科14分佔1.58%)

nywing資料極之有用,黃大仙區學額競爭大,我認為你可試博何蔭棠及文理,一定有機會,至於其他band 1...機會不大。
你自己的心水是那一間?

回復 12# 漢堡飽 的帖子

何蔭棠唔係band 1咩?我哋鐘意呢間呀!另外培敦老師話band 2,上面資料係band 3,邊個正確呀!無啦啦入咗band 3學校未大件事

其實band 2頭學生係大抽獎度選band 1中學係咪會冇咩機會架?ths!

唔好意思, 想請問"落車"係咩意思呀?  downgrade?   

因為我女兒都係讀聖母

"未必如以往那樣收到" 唔明wor??

原帖由 nywing 於 10-12-10 14:39 發表
Hurtma,如果你小朋友是女,
可以搏一搏落車英中 聖母書院,
因為落車,應該未必如以往那樣收到
這麼多 band 1 生! Band 2 頭應該有機。
爛船都有3分釘!!水準都應該保持到。
[遲幾年就難講D,命運如聖安當.......] ...

咁黃大仙女仔band1頭,又可以揀咩學校呢?  thanks

原帖由 yukimum 於 10-12-10 13:36 發表
我路过,小小意见。
黄大仙区band 1位很紧张,部分需要他区band 1位来补贴。所以,如果band2头,自行选协和,可能面试机会都没有。
培敦属于band2头,校风听说不错。如果决定放弃选band1学校,band2头学生,自行选培敦,应该有机会。在 ...

回復 4# hurtma 的帖子

何蔭棠頂多是band 1尾,大部份是band 2 頭,我認為與你孩子好配對。培敦我不太清楚,從觀察學生的行為,我不認為是band 3。

回復 4# hurtma 的帖子

如果當區band 1中學學額較少,band 2頭抽到的機會相對會少,黃大仙區應該是這樣。

我姨生女讀緊 "德愛" 文科她今年會考 2x 分原校升,  姐姐話細的讀"德愛" 讀得好開心

原帖由 dawnhu 於 10-12-11 00:10 發表
咁黃大仙女仔band1頭,又可以揀咩學校呢?  thanks

回復 17# 漢堡飽 的帖子

請問觀塘區Band 1英中是咪比黃大仙競爭少一點?

現心大心細中。