用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 媽咪一起來推薦適合小朋友看的英文書籍 ...
樓主: 家有兒女
go

媽咪一起來推薦適合小朋友看的英文書籍

原帖由 wootaitai 於 10-12-17 10:13 發表
不如講吓其他書啦!

如果事女仔真係成日看D fairies/ princess/ ballerina 等,有沒有其他?

Nancy Drew 睇過嗎? 還有Enid Blyton的書亦很好看
另外, c.s.Lewis的 the chronicles of Narnia, 不過一定要找兒童版, 原著英文好深.

其實classic亦有很多好看的書, 例如the little women, oliver twist, Gulliver's travel等等, 不過, 可能啱高小多D
Mr. men and little miss
Thomas the blue tank engines
Magic school bus

Time for your girl to read some non-fictions!  

原帖由 wootaitai 於 10-12-17 11:09 發表
有沒有"中性"D介紹?

已經讀僅Magic Treehouse...要找多一點才可以,否則很快看完

記憶中oxford reading tree也有一系列是non fiction的, 不過也應轉為由她揀書會好些!

醒目開學勳章

原帖由 lillymarie 於 10-12-17 11:13 發表

Nancy Drew 睇過嗎? 還有Enid Blyton的書亦很好看
另外, c.s.Lewis的 the chronicles of Narnia, 不過一定要找兒童版, 原著英文好深.

其實classic亦有很多好看的書, 例如the little women, oliver twist, Gulliver ...

nacy drew 我個人覺得比較悶(呀女都係甘講)
我女鍾意看d movie 改篇的書, 可能佢無去看movie, 所以特別鍾意看

原帖由 wootaitai 於 10-12-17 14:20 發表
non fiction 有沒有介紹啊?
最好一D series,容易 在圖書館找及預訂。
揀書都幾煩,又驚吾明。
我女D字識讀,但思想比較幼稚單純, 有怪獸,壞人,任何傷心事的都不太鍾意!
...

我囝七歲半一樣驚怪獸之類。所以佢鍾意有真善美的書。
Tried Richard Scarry? Fairy tales are good for them. My son's favorite is "mr men and little miss". Funny, positive, yet not scary.

agree!!!!!!

原帖由 aryee 於 10-12-17 10:28 發表
各取所需…唔同書for唔同人/唔同需要/唔同level/唔同閱讀目的,正如我鍾意睇apple daily,我明知佢news angle嘩眾取寵,但佢有我想要睇既街坊資料,我識判別,無所謂;我老闆呢,佢鍾意睇hkej,因為佢係生意人,咁係咪佢有文化d呢﹖我唔 ...

原帖由 wootaitai 於 10-12-17 17:39 發表

係啊,吾明有D細路小一可以看Harry Porter,其實內容有D驚嚇!

我自己睇Harry Porter, 睇到第三集就無再睇了, 因為覺得個故事好"黑暗". 個人口味, 所以都唔鼓勵自己個仔去睇.

我係澳洲victoria state premier's reading challenge度download咗份 booklist for grade3-4
可以試下睇睇以下作者的書: (香港圖書館有得借)
Bemelmans, Ludwig e.g. Madeline and the bad hat
Bond, Michael e.g. Paddington at the station
你囡囡睇書都好快, 唔知對佢會唔會太淺了.

簽名被屏蔽

有無小朋友睇 Usborne Young Reading stories?
有分 levels, 有不同的 titles

合女仔的有 Cinderella, The Nutcracker
男仔D嘅有 Dragon stories, The Billy Goats Gruff
仲有 Greek Myths 如 Hercules, Jason and the Golden Fleece
智慧故事如 Aseop's Fables
知識性都有: Electricity, Cars...

圖書館有D有得借,不過不是集在一起,要慢慢揾.

How about Geronimo Stilton?  My son loves the Chinese translation first and has started to read the original English version.

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 10-12-17 15:36 發表

She always choose the girly books gar, no doubt about that! and there are so many pink and sparkly chapter books in the book stores... rainbow magic alone has 120 books ( she has read 70-80 already)
...

有無看過roald dahl 既書? 都幾interesting
harry potter, 我自己看晒全套
去到half blood prince 真係想過放棄, 好悶
但到deathly hallows 又真係好緊張, 好刺激
但可能係d 科幻書, 呀女反而無乜interest 去看, 依家都還要開始看d 青春期的愛情小說

我不喜歡書單,人人口味不同,甲的書未必適合乙。加上按單找書好麻煩,好花時間。現時,我常到圖書館,每星期借他10多本中英文書。遇着有趣的,就借多幾次。

依家都会買書,當滿足佢地嘅購物欲而己。

醒目開學勳章

原帖由 wootaitai 於 10-12-20 10:58 發表
Roald Dalh  之前借過讓她試看,有一本關於crocodile 吃D小朋友又話驚(好像那本比較淺),等我再看看先!

等我分享吓, 我女看完全套ORT後(約一年前),看了以下series:

- Ladybird fairy tales
- treetops (until level 13, found ...

MAGIC FINGER 都係比較淺, 適合初小