用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀番york好了!!
go

讀番york好了!! [複製鏈接]

我的小朋友讀緊york pn class,返得好開心!!我有apply其它kg,去interview時都覺辛苦,小朋友表現一次差過一次,有幾間都冇去!!其實york都適合我的超好動寶寶,英文好(將來一定返英國讀書),如果將來大抽獎不好,會考私小(最好英小),所以英文好重要,同時有劍橋課程我會join,原因系學校知道程度去教!我都有比較出面劍橋課程但唔平lor又唔近屋企!!

希望york唔好再有負面news la!!

不喜勿插!!:loveliness:
   0    0    0    0

On the contrary, if you plan for your child to study in the UK, you'll need a solid Chinese foundation, English is easy to learn but not Chinese. I think if you are Chinese and does not know the language well, it's shameful.

醒目開學勳章

原帖由 男仔頭 於 10-12-8 20:47 發表
我的小朋友讀緊york pn class,返得好開心!!我有apply其它kg,去interview時都覺辛苦,小朋友表現一次差過一次,有幾間都冇去!!其實york都適合我的超好動寶寶,英文好(將來一定返英國讀書),如果將來大抽獎不好,會考私小( ...

Personally I also feel York is not bad. SUPPORT YOU

原帖由 男仔頭 於 10-12-8 20:47 發表
我的小朋友讀緊york pn class,返得好開心!!我有apply其它kg,去interview時都覺辛苦,小朋友表現一次差過一次,有幾間都冇去!!其實york都適合我的超好動寶寶,英文好(將來一定返英國讀書),如果將來大抽獎不好,會考私小( ...

York有冇搞Cambridge課程俾非York學生?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

應該只係provide York 既學生.

我囡囡都係讀YORK 既 PN~~佢都返得好開心~~好鐘意返學~~同埋好明顯睇到佢既進步~~
雖然之前係有D負面新聞,但係唔可以就咁樣否定其他老師既努力~~所以我會畀囡囡一直讀上去架~~

我是waiting list 緊York international class.    York 英文超勁,   果 cambridge 試, 就算唔讀York ,都要報。    正面睇:  能夠考到個英文試,即証明到小朋友的恆心、好學及家庭對小朋友的支持。   York D 學生個個叩門都掂,  就係好例子,  我姪女都 考到德望,  其實都係York K1 已教佢 build up 許多 ' 技巧'。  

KV 和 SC  有許多都出去考 cambridge 試,   冇校長教路,  要自己做,出多1 倍力。

準備幫阿女報york K1,但外界好多反對既聲音,包括老公.唔知點算好...

回覆 9# kiukiu1010 的文章

妳咁遲先報?

My friend's girl got into DGS after graduate from York. Although to scandal damage its reputation, it is really a good school.

我仔以前的英文老師曾推介如英文好的kinders, 可選Sc, TT(int'l), and York 。所以我估計york 英文應都幾好,都唔駛太擔心。

星期5打去問過都仲可以報.之前都無唸住報私校架,不過報左咁多間有學劵既都係得一間唔心儀既收左,所以依家先唸住報私校.
原帖由 twiggyland7 於 10-12-18 17:31 發表
妳咁遲先報?

請問知唔知今年york自行小學結果如何呀?

我仔仔今天k3,我好開心當年揀咗york比我仔仔,佢學術上,思維都好大進步,當然行政上有不少負面消息,但教育學生york做得好出色,已過來人經驗,york係一間好學校........

我都好認同York 係一間好學校, 我仔今年form 2啦, 當年都係讀York , 而且讀得好開心, 佢家吓係一間傳統名校讀, 成績仲唔錯, 我覺得都係York 打得個根基唔錯囉!

原帖由 keithchu 於 11-1-10 16:22 發表
我仔仔今天k3,我好開心當年揀咗york比我仔仔,佢學術上,思維都好大進步,當然行政上有不少負面消息,但教育學生york做得好出色,已過來人經驗,york係一間好學校........ ...

請問讀緊York的家長,是否每月很多什費?主流班一個月要8000嗎?謝謝

全部雜費都係自願性質,如果全日先要$8000,半日$3仟多+校車+茶點,月計大約$4仟多,每季雜費約$2000,一年2次..

即使茶杯set我都係自己配,無同學校買; 茶點亦是選擇每天自備,無join 學校。我只買左個茶杯袋。學校好弹性。

其實Misc. fee下學期只需要$700, 上學期就$1842 , 你可以選擇性去買嫁. 茶點就
$320/month, 校車睇下你住邊啦....
全日班要k2先有嫁, 價錢唔清楚, 記得係
$7300學費. (以上係講緊中英班)
‹ 上一主題|下一主題