用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 救恩, 真光(堅道)& St. Clare's 幼稚園 如何選擇? ...
go

救恩, 真光(堅道)& St. Clare's 幼稚園 如何選擇? [複製鏈接]

女仔,有個細佬(9月細仔),如何選擇以上幼稚園?
   0    0    0    0

痛苦的決擇!

我無報救恩,真光(堅道)就am offer, St clare就pm offer,我覺得應該揀間好學校(最少自己認為好)比家姐,唔應該要為細佬鋪路而揀男女校,亞仔到時自己考過囉!好多人都係百無人士自己考...
St clare 你 am or pm?

MBK:我同你一樣case細仔又係9月出生, 我大女最後選擇咗大坑真光give up咗St clare (am offer).  第一我本身都好鍾意真光呢間學校;第二都好想幫個仔舖條後路,如果佢考唔到其他好的幼稚園呢間都話哂大D機會;第三兩間校舍我比較喜歡真光多一點(我個女沒有考救恩)‧如果再比較唔到你不如參考一下近年的香港中學排行榜比較下呢三間學校可能幫你搵到答案!

回復 1# timyan117 的帖子

如果唔係caine road true light而係大坑真光黎同St. Clare and Kau Yau比,緊係大坑真光啦, but...

回復 1# manman23 的帖子

我都係有救恩am, 堅道真光am, St Clare's pm, 仲有個 9個大嘅妹妹!

救恩---感覺小朋友讀得好開心, 有小學 backup, 但派中麻麻。

堅道真光---好似課程淺, 但 100%升大坑真小, 英文程度一般。

St Clare's---比較嚴肅, 注重品行, 英文程度好, 100% 入到小學

個人想小女英文好d, 再者如果阿女生性成績好, 可派更好嘅中學!!

所以, 我揀 st clare's!! 當然, 入到聖心更好!

不過, 我有個細女, 可諗少一樣嘢!

回復 1# manman23 的帖子

我都係有救恩am, 堅道真光am, St Clare's pm, 仲有個 9個大嘅妹妹!

救恩---感覺小朋友讀得好開心, 有小學 backup, 但派中麻麻。

堅道真光---好似課程淺, 但 100%升大坑真小, 英文程度一般。

St Clare's---比較嚴肅, 注重品行, 英文程度好, 100% 入到小學

個人想小女英文好d, 再者如果阿女生性成績好, 可派更好嘅中學!!

所以, 我揀 st clare's!! 當然, 入到聖心更好!

不過, 我有個細女, 可諗少一樣嘢!

我都同意唔好因為細仔而影響家姐. 反正男孩子都無咩一條龍俾你讀. 真光你升中咪又係要一樣要轉校. 所以, 揀一間你喜歡的, 合適女兒的學校.
我阿仔, 我揀救恩, 接觸過咁多老師, 佢地最有水準, 如果係女仔, 我揀 st clare's, 學校教養好. 當然如果有心要大抽獎, 又唔想阿仔到時考幼稚園煩過, 真光啦, 我 in 果日有個小妹妹家姐讀緊, in 得非常差, 校長事後走埋去同佢家長傾左好耐, 又安慰個小妹妹, 我相信校長對佢都會有其他安排.

原帖由 manman23 於 10-12-8 19:36 發表
女仔,有個細佬(9月細仔),如何選擇以上幼稚園?

貼呢度好d:

大坑TL係活動教學到小三,好多DIY真係好適合探索型小朋友,我睇過朋友d教材功課,鼓勵寫作,中文程度真係好高,我覺得有d似中文版既victoria。不過Eng水平就真係好好一般,一星期先教一陣Eng能要求甚麼,K2水平還不及我小朋友PN(個人感覺,不喜勿插),出去補都未必補到。小學又係中文即有9年全中文,去到中學又轉返英文小朋友要下好多功夫先轉返台。

堅道TL部份同上面一樣,堅道TL係趙校監,理念多多少少同Creative似。

St Clare英文情度高,之前睇BK話小賣部個manual都係英文,唸天主經都係英文,上到小學重有法文學,中文就唔知點!

我自己冇TL同St Clare offer但我都prefer St Clare。第日如果想讀真小相對較易入,因為每年都有好多玩大抽獎既人離開真幼,而直幼係開心學校英文又一般,轉出其他學校函接要下好多功夫。

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 4# timyan117 的帖子

Hi timyan

Are there any Saturday 課外活動 in 大坑真光?

I like the environment of TL too, at least there is a bigger area for kids to run around.

But my girl is tooooo active, I am not sure I should find a school with more discipline otherwise she will become a monster in a relax environment. How is the discipline like in TL arr?

brrbaby2007, 如果聖心、聖瑪加利大及St. Clarie,你會點排呀?聖瑪加利大派小學個校網好似好好,因為我最想女女可以入到跑馬地聖保祿天主教小學或瑪利曼小學,但好似話今年換咗新校長,來年派位未必咁好。若選擇聖心就貪一條龍,但BK有啲媽咪話St. Clarie仲好過聖心。究竟點揀呢?

原帖由 Lamui 於 10-12-9 13:57 發表
brrbaby2007, 如果聖心、聖瑪加利大及St. Clarie,你會點排呀?聖瑪加利大派小學個校網好似好好,因為我最想女女可以入到跑馬地聖保祿天主教小學或瑪利曼小學,但好似話今年換咗新校長,來年派位未必咁好。若選擇聖心就貪一條 ...

3間要排我一定聖瑪加利大最后,聖瑪加利大老師好有heart,課程以主題啟發小朋友思考幾好架。但我覺得佢派位好完全因為校網關係,真正起作用只係叩門位,但未來幾年o甘多人入讀小一,叩門位我諗o甘少好難爭。如果你只有15分就最好博One Dragon了。

SH定St Clare好我個人覺得睇你係咪要求小朋友有好高的academic achievement,如果係SH會係你杯茶。SH/St Clare我只有一般認識冇謂扮專家,所以最好問板主Ian
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 10# DoReMi2008 的帖子

TO:DoReMi2008,

由 K1 下學期開始逄星期六都有其他課外活動上,如學英文OR做手功,不過要另外比錢的‧至於紀律方面我覺得都比較嚴謹(都係一件好事),但我個女成日都話好鍾意返呢間學校喎!

TO: orsiuping

我個女初初都係選咗堅道(AM),後來知大坑真光收先轉咗去!

回復 13# timyan117 的帖子

Thanks timyan

MBK,  St Clare 收 了 呀女am.

多謝各位的意見,但係都係好難選擇。
‹ 上一主題|下一主題