用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園的成績對叩門重要嗎?
go

幼稚園的成績對叩門重要嗎? [複製鏈接]

如果成績不太好,會否有影響?
   0    0    0    0

不重要,個d成績表得啖笑,個個都成版A加一兩個B.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

唔同意, 拎住"品學秉優"4個字, 叩門無往不利
原帖由 brian61950 於 10-12-8 05:54 PM 發表
不重要,個d成績表得啖笑,個個都成版A加一兩個B.

回復 1# Charlotte_mom 的帖子

如果有的話.......
99.9%無,又可能萬中無一.

幼稚園好少落d咁既評語.
無知是福

醒目開學勳章 王國長老

每年學期尾, 總有人拎卓越獎果d
就算間學校無考試, 都有方法可以睇得出邊d學生特別outstanding既
原帖由 brian61950 於 10-12-8 06:37 PM 發表

幼稚園成績表個個都差唔多, 操行緊要d喎, 又或且有獎攞就會睇下既!!

我個仔攞學業成績獎o架.............之不過, 佢間幼稚園直屬o既官律小學第一階段都唔收佢呢

第一階段都唔睇成績嫁啦. 齋計分!
你可能要去到第 3 階段先有優勢.

原帖由 好一個爸爸 於 8-12-2010 09:22 PM 發表
我個仔攞學業成績獎o架.............之不過, 佢間幼稚園直屬o既官律小學第一階段都唔收佢呢

如果有些幼稚園的成績表. 比較有認受性及有要求. 到叩門階段. 如果學生成績好. 操行又好. 小學們自會心水有數. 代表性有多大的.
到叩門階段. 位又少. 申請又多. 除了成績表外. 也要有好的portfolio. 才稍為有機會面試. 到面試時又是考實力. 所以不易.

以老師寫在成績表上的評分、評語和校長的recommendation letter互相對照, 便可清楚邊d學生品學秉優。

該幼稚園在小學校長們心中的認受性, 也是一個因素。

原帖由 brian61950 於 10-12-8 18:37 發表

大部分kinder 都應該沒排名次,不過,呀
仔上年個portfo入面有一張'品學優異'獎,
後來到頒獎禮先知原來全班只有3個同學有,表哥仔學校都有類似既...
不過,同意應該在最後最後階段才有DD用呢

如果揸住一個半個年度同學業有關既獎,咁吾多吾少都會對叩門有幫助既!

記住係同學業有關既獎,吾係果d無厘頭咩清潔獎呀~果d喎!

回復 1# anteater 的帖子

我個人覺得

來自邊間幼稚園重要D?

留意D某間幼園生特別受歡迎D.所以爭崩頭入都有其因素.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 JOJA 於 10-12-9 09:12 發表
我個人覺得

來自邊間幼稚園重要D?

留意D某間幼園生特別受歡迎D.所以爭崩頭入都有其因素.

我個人唔buy 名牌效應
一個普通KG攞學業獎嘅小朋友, 一定聰明過某某名校嘅一個普通學生, 要知道~呢批小朋友其實都幾參差嘅!  
但係如果話名校課程深d, 咁就要睇阿校長想要d乜喇~ 我相信每個人嘅喜好都唔同!
恐龍家

睇下邊啲學校。二線學校,會著重睇幼稚園同成績,只要面試時學生表現不差OK;如果系超級名校或貴價直資,幼稚園成績真系最後先會考慮(二選一時會睇幼稚園同成績)
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

叩門係睇成績同埋係拿過什麼獎~

醒目開學勳章

回復 5# babybear 的帖子

Yes, 有學術獎磅下身, 總好d的!

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-8 22:12 發表
第一階段都唔睇成績嫁啦. 齋計分!
你可能要去到第 3 階段先有優勢.

我其實清楚明白嫁,我只想提出尼種官律收生法幾咁唔公平, 而且第二階段後, 有幾多位比你叩門都無人知。不過我亦唔需要去叩,相反佢叩我都唔讀呀!

成績好絕對有優勢, 朋友曾經去過一間該區最多人爭的津小叩門得到接見,校長講到明話係想選一些成績好的作"補償"中央派位既缺點,因為始終派位講運數,豬仔狗仔都入得,如果可以自己決定,咁選得一個得一個
至於你話唔信名牌幼稚園效應,咁講啦,出名幼稚園因為人數多,咁多年已經有一個既定成績可參考, 即係話咁既成績就係等如咁既學生,相差不了太多,所以咪叫有優勢,而其他幼稚園,因為記錄唔多,相對把握唔到個小朋友既真正能力

report better grades 點都好 d ge-.-
‹ 上一主題|下一主題