用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St clare's 收到信的請update!
樓主: MBK
go

St clare's 收到信的請update!

Quite strange, we did not receive letter yesterday, but have just found the AM offer letter, anyway, good news indeed!
We live in Kowloon and only ask for AM at the time of application.

AM OFFER... 開心到喊左出黎.... 因為阿囡果日面試超差, 家住東涌!

回復 1# qyeternity 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 tszfungmama 於 10-12-9 09:46 發表
唔好意思呀!咁多位有offer 的媽咪, 想問吓你哋, 你哋覺得你哋囡囡嗰人in 成點呀? 係咪 choose am 就 offer am, choose pm 就offer pm 呀?
因為仲未收到信, 所以想問吓details, 等我可以做定心理準備, 自我調節啦!
今 ...

我話am/pm 無所謂
過程呀女表現有問有答,ok
不過去到話走得,老公叫佢講bye bye,佢講,之後老公加多句,blow a kiss...呀女即時講唔要..仲講左2次....我預左衰收尾
所以好開心收pm !
希望你好快有好消息

回復 63# tszfungmama 的帖子

坦白說, 我覺得囡囡當天表現尚可, 尚算可完成所有tasks, 而且老師稱讚她乖巧斯文, 臨走時也有向老師say goodbye and send her a goodbye kiss, 不過感覺上很多人interview, 所以也很擔心。

我想當學校問要am or pm offer, 我會堅持要am, 否則學校會以為您兩者也可以, 因此會編囡囡入pm... 我選am, 因為囡囡要返香港兒童合唱團, 遲些要跳舞...

回復 1# qyeternity 的帖子

簽名被屏蔽

原帖由 orsiuping 於 10-12-8 19:47 發表
My girl also accepted in PM class.
If you want to know the ranking of St. Clare's primary and secondary school, you could search in google:
2010全港小學排各 (分18區各自排名,但係我哋仍然有band1學生比率 ...

我覺得靠呢d唔知有幾大公信力既排名來選校好易做錯決定。

大坑TL係活動教學到小三,好多DIY真係好適合探索型小朋友,我睇過朋友d教材功課,鼓勵寫作,中文程度真係好高,我覺得有d似中文版既victoria。不過Eng水平就真係好好一般,K2水平還不及我小朋友N1(個人感覺,不喜乜插),出去補都未必補到。小學又係中文即有9年全中文,去到中學又轉返英文小朋友要下好多功夫先轉返台。

St Clare英文情度高,之前睇BK話小賣部個manual都係英文,唸天主經都係英文,上到小學重有法文學,中文就唔知點!

我自己冇St Clare offer但我都prefer St Clare。第日如果想讀真小較易入,因為每年都有好多玩大抽獎既人離開真幼,而直幼係開心學校英文又一般,轉出其他學校函接要下好多功夫。
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

are those ' elder children' who getting offer?

For those who live in Kowloon/NT and have received an offer, did the teacher ask you why you chose to study in HK side and how did you answer?  Many thanks.

HI, 我昨晚收到AM OFFER, 我個女係12/2007, 想佢做大女, 所以REPENT K1, 我INTERVIEW時佢問我想要AM/PM, 我話AM, FORM都係咁填, INTERVIEW表現都好好, 因為佢係大囡, 所以都識曬答所有嘢, 老師仲問亞女顏色, 紅色英文係咩, 藍色英文係咩, 佢都OK, 其實我住灣仔, 都遠, 考慮比唔比亞囡讀, 不過我都係IN 埋其他幼稚園先!

回復 61# qyeternity 的帖子

you mean that no envelope, and the letter only??

Waiting list!預咗唔得,囡囡問非所答,但收到信都幾失望!恭喜各位有offer媽咪!

i heard that the teacher pefers ' elder child ' than 'the younger child' in this school

We live in Hunghom but the teacher did not ask us why we choose St.Clare's as we live so far away. My daughter was born in 0803 and a big girl comparatively.

We opted for am but was offered pm session. Does anyone know if there is chance to change after accepting the offer?

想請問有offer既媽媽,你地係咪天主教徒?

Hi, 各位同學仔你哋好,我個女INTERVIEW時我都係OFFER AM,佢係0708的,不算大也不算細,同埋不是天主教徒,當我昨天收到信之後真係感動到哭了出來,或者個壓力都幾大。

早知prefer am啦!但又怕入唔到,anyway,有offer 已經好好!

我唔係天主教徒, 其實香港島大部份小朋友考來考去都係果幾間, 我個女上年係細囡(12/07), 真係無咩學校收(得靈糧堂/呂郭碧鳯), 因為太多小朋友報名, 學校選擇又多, 所以有些連INTERVIEW都係做SHOW, 跟本唔會收, 加上大咗一年, 講嘢, 表現都穩定些, 所以收的機會較大, 所以唔好灰心, 如果係WAITING , 都有機會, 待聖心, 聖保綠放榜, 到時好多家長都會轉去, WAITING就有機會,同埋可以寫信比校長囉, 打動吓佢, 都有用, 大家努力