用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 一番體會,想和大家分享
go

一番體會,想和大家分享

相信各位bk家長在這幾個月都和我一樣忙於遠遠近近學校的interview,聖誕臨近,終於可以歇一歇. 近日我見番兩個朋友,令我有一番體會,想和大家分享.

朋友一有成年冇,個女係08囡囡,一見面我就問佢幼稚園報成點………點知佢話年頭個女驗出有遺傳病,唔識行,冇得醫, 遲啲等排特殊學校…….
朋友二個仔讀間唔錯小學,原來上年發現啲血有問題,出出入入醫院大,暑假做左骨髓移植,點知唔成功, 而家仲等緊第二次移植, 繼續出入醫院..

其實朋友健健康康,去到interview,
走,有答有笑,已經感恩,好多事都控制唔到……
祝各位朋友健康快樂, 入到心儀學校!

是的,我和老公都認為,仔仔能夠健康快樂地成長,一家人能齊齊整整地一起生活,就已經好幸福,所以對好多嘢都不會刻意強求.

明白.. 大家都放鬆一點吧.. !!

係啊,小朋友健健康康最重要,比起來考唔考到心宜既幼稚園已經係其次

各位家長不用太執著吧 !!

thx for the sharing.  hope your friends' babies are okay!

充心祝福你朋友的小朋友!

讚同你們說法,健健康康最重要..

thx for sharing........
小朋友健康快樂無價寶

是的...健康平安才是最重要
除了身體健康...心靈的健康都很緊要...
我認識兩個朋友...他們的弟弟分別是陪正中學同港島華仁中學畢業...
一個現在二十多歲...一個三十都來緊...兩個都在屋企雙失
我不是說入名校一定有問題...不過心靈不健康...就算智能幾高...其實亦是枉然...

好讚成, 小朋友健健康康才是最重要!!!!

昨日老公跟我説,在屋企樓下見到一個大約六歲的小女孩,是沒有了手臂的。我聽了真的感到好心酸,她的父母一定好傷心。

無錯, 兒女可以健康快樂地成長, 已經係我對佢既最大期望.  有健康快樂, 即係代表佢想要既野都有, 其他都只係身外物

充心祝福你朋友的小朋友!

首先當然十分認同樓主講小朋友能健健康康才最重要,但聽到有小朋友遇到這樣的不幸真是很心痛,希望這些小朋友都能得到醫治,盡早痊癒!

人就是如此貪心的動物,有了這一樣又會想再多要另一樣,最近很多父母都為了子女的入學(只係幼稚園)而感到怎樣怎樣,包括我自己,真的有一刻是把得失看得太重了,忽然醒起,在孩子出生的最初階段,我要求的只是他願意喝下足夠的奶水,睡得一覺好的,大小二便暢順,但人就是如此,會被"成功"蒙蔽了自己,孩子做到一,就想他做到二,然後三,然後四.......
上星期收到到心儀的學校的waiting信,心是好像死了,變得行屍走肉般,但過了兩三天,孩子因為轉天氣而病到了,看著他燒得面仔通紅,哭個不停,那一刻的我想要的是什麼?孩子快快退燒吧!!!!人,就是要去到這些境地才想起自己最基本的需要!

I do agree as parents we always want to bring the best we can to the child, which includes finding a good school for his education. But most important of all, whatever the results,  whatever the baby's performance, we have to be grateful for what we got. There are always people well off and worst off than us. Just don't simply look at those well off, but have to look also on those worst off. Then we could have a more balanced mind.
Knowing how to appreciate always makes one more happier!

回復 17# dolphinmama 的帖子

這就是我的體會:回想大肚時俾人label advanced maternal age,擺明”標尾會”,又血糖高, 又血壓高, 又怕唐氏, 又怕脊柱裂….. 一心母子平安如願足矣………現在又想入呢間, 又想入嗰間……想…唔係唔好, 好多事情未必可以如願,亦不能強求, 最重要的係小朋友健康,知足就會常樂.