用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價收信討論
樓主: alicialee1210
go

創價收信討論 [複製鏈接]

原帖由 lokyiumum 於 10-12-8 10:45 發表
呢一間係我第一間offer。
但我會想:
那不一定是壞事,
因為我不用花時間、心機去選擇應比小朋友讀邊間。

真係衷心恭喜你及你的小朋友了...終於有一間你們喜歡既kg取錄..正如樓上的loklok0104既媽媽講得好啱...天主其實已經幫我地d小朋友安排好一切喇!

原帖由 loklok0104 於 10-12-8 10:42 發表

其實唔開心一定有, 不過得失與否唔好睇得咁重, 我相信神會有所既安排, 會有最好既安排俾我地既小朋友, 大家一齊努力, 互勉!

一齊努力加油^_^

回復 44# ericxkun 的帖子

你出既post 和group 入埋 9成一樣.. 更估到係你 ~~

原帖由 applepiepie 於 10-12-8 10:53 發表
Smartterrece, 我都好同意你既睇法.

成日見到好多post xx vs yy, 但其實yy學校都未出result. 點解要咁早煩定先? sure一定得? 不如,花多d時間自己了解多d學校的教學理念同小朋友既個性,咁就知會什麼學校最為適合. ...

多謝你的認同...我都係以事論事...同埋替無offer既小朋友難過~~

回復 52# Smartterrence 的帖子

我有唔開心. 奈何自己囡囡表現真的比同age 小朋友差. 所以,唔收亦是正常.
盡量平常心, 贏不在起步點~

回復 61# applepiepie 的帖子

唉,他們的小朋友表現好,基本上十拿九穩. 而且一中便連中幾間,  所以,未出offer ,已經覺得中'更'.   我們未有offer 只得羨慕一份兒, 共勉之...

唔知點解比較想入嘅kg往往好遲先有得報同知result.. 有同感嗎?  有錢的或捨得的可以留晒位先晚晚諗, 好似我哋唔想蝕咁多嘅就要取捨了... headache!

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:56 發表

一齊努力加油^_^

其實我都等緊另一間心義既waiting, 要明年一月再2nd interview, 但創價係我首選,但我老公就較鍾意waiting果間。

可能呢個係我第二個仔既關係,我比以前睇得無咁重,明白小朋友叻唔叻唔係單睇interview果幾分鐘便判斷到,當年大仔in 8間幼稚園,8間都收晒, 包括一D出名,好多人掙既學校,相反弟弟就只有一間迦南offer(無交留位), 一間waiting,但實質上弟弟係聰明,係叻過哥哥細個時,只係弟弟唔講野,所以好多都reject。 

我想講,其實小朋友reject並唔代表小朋友唔得,唔叻,大家唔好睇得咁重,小朋友人生剛剛才起步,努力呀!

各位唔使擔心呀,我頭先打電話去問,果位樓小姐話唔系祿取就能收到信,未被祿取就遲收信.
即系話我們大家都有機會呀!

原帖由 kelly_ng 於 10-12-8 12:04 發表
各位唔使擔心呀,我頭先打電話去問,果位樓小姐話唔系祿取就能收到信,未被祿取就遲收信.

原帖由 kelly_ng 於 10-12-8 12:04 發表

其實我都係咁安慰自己~
因為我今朝都有打電話去~
佢個電話錄音都有講, 如果10號都收唔到信先打去問樓小姐~

大家未收到信不要唔開心. 我都未收到. 我覺得考唔到唔代表自己小朋友唔叻. 只係同間學校冇緣份而已. 此外, 我覺得有d 學校成日以小朋友識唔識講野來決定取錄與否, 這是不公平lor. 他們做教育應該知道及明白小朋友的發展有不同, 不應作比較. 不過我是明白這是大勢所趨

大家努力加油!!

KELLY_NG話打電話去問,果位樓小姐話唔系祿取就能收到信,未被祿取就遲收信.

今天郵差派過左信了,重未有創價的信 希望明天有啦,甘等真係痛苦。

回復 75# 小草媽媽 的帖子

原本好平常心....因囡囡可在原校升k1....不過, 今日打開信箱都未有信....個心真係唔好受

原帖由 小草媽媽 於 10-12-8 13:07 發表
今天郵差派過左信了,重未有創價的信 希望明天有啦,甘等真係痛苦。

平常心啦...你打定輸數先...等收到信如是喜出望外...會唔會更加開心呢? 我依家都係o架...我都唔專登望信箱喇...等落街既時候順便望吓就算吧..真係唔好再為咗呢封信死噤多細胞...好唔值得o架~

醒目開學勳章

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:11 發表
好希望你們可以盡量不要在bk呢到講你們有幾多幾多offer, 同埋又唔知點揀...請你們從一個offer都沒有的家長角度諗諗...如果佢地見你地呢既post...會唔會更加唔開心呢? 更加絕望?? ...

AGREE!!

回復 1# utopian 的帖子

應該都係無機會啦......
‹ 上一主題|下一主題