用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 創價收信討論
樓主: alicialee1210
go

創價收信討論

原來我尋晚收到信喇...... BLUE COLOR 信(waiting) ><"

原帖由 cwongkl 於 10-12-8 00:02 發表

恭喜, 你地d小朋友好叻, 我好奇一問, 你的小朋友是什麼性格, 你覺得咁多間都收係基於乜嘢原因, 請指教, 因為我小朋友仍未有offer, 但佢interview每次都有答晒d問題, 我想知道問題在那裏, 還是我自己做得不好...... ...

多謝你,我地比較幸運jer. 我地係三冇家庭..冇人士、冇宗教、冇$(非專業人士),我諗係我阿b係幾好笑容的小朋友(不是大笑那種,係常保持微笑那種)而且佢講野都算叻,每次老師的問題都可以答哂)可能返開nursery已習慣見老師。而家長部份我地只係真誠作答,冇乜特別技巧。不過真係好感恩。

醒目開學勳章

請問有冇in果日凈係父或母一個去,而有收offer架?

咁你都起到我babykingdom嘅底咁叻ga!!! 希望你今日都收到信啦
原帖由 kmmum 於 10-12-7 23:24 發表
MS 仔? 再次弓喜你! PS (我係向太)

未收到信機會應該不大
我都未收到, 但肯定唔收
因為只in左一半阿女就要走

當日面試只得我和小朋友去,
我小朋友有OFFER。

原帖由 sharon26788 於 10-12-8 08:44 發表
請問有冇in果日凈係父或母一個去,而有收offer架?

Bingo! am!

心頭大石下了地。
[

原帖由 咕怪媽媽 於 10-12-8 09:21 發表
Bingo! am!

心頭大石下了地。

恭喜晒~~咕怪媽媽

我仲未有信收, 已有心裡準備, 應該係reject, 好唔開心!

原帖由 loklok0104 於 10-12-8 09:26 發表

恭喜晒~~咕怪媽媽

我仲未有信收, 已有心裡準備, 應該係reject, 好唔開心!

ME 2, 今個sat又去第2間interview

睇到前2日收到信既都系有OFFER或WAITING LIST, 有無媽媽今日先收到信而又系有OFFER架???

醒目開學勳章

我收到信喇…不過都有d失望 …Wait list~~呢間我又覺得阿女in得好,不過,可能好過我大有人在~算啦!

我都係尋日收唔到信o個一群既媽媽...我經過一晚的唔開心之後...今日稍為回復心情...好似放底了心結...可能自己都終於面對現實...今日或之後收信都只係一封失望既信...無所謂啦...又不是好大件事...我同自己講只要囝囝開心活潑, 健健康康..就已經擁有很多了....

同埋我好想同其他有offer既家長(我不是針對任何一個人)講, 我知道你們的小朋友好叻, 有唔只一個offer, 但我好希望你們可以盡量不要在bk呢到講你們有幾多幾多offer, 同埋又唔知點揀...請你們從一個offer都沒有的家長角度諗諗...如果佢地見你地呢既post...會唔會更加唔開心呢? 更加絕望??

你係今日收到定噚日收嫁? 我依家都未收到呀, 打定輸數

原帖由 meebardog 於 10-12-8 09:36 發表
我收到信喇…不過都有d失望 …Wait list~~呢間我又覺得阿女in得好,不過,可能好過我大有人在~算啦!

很明白你的感愛。
但請你不要放棄。
因為我相信明年5月、6月,
會有很多人放番D學位出o黎(因為我係其他板上看到其實有很多人係hold左幾個學位的。)
所以,希望在明天。
加油。

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:11 發表
我都係尋日收唔到信o個一群既媽媽...我經過一晚的唔開心之後...今日稍為回復心情...好似放底了心結...可能自己都終於面對現實...今日或之後收信都只係一封失望既信...無所謂啦...又不是好大件事...我同自己講只要囝 ...

0807 girl am offer... 頭痛的時間開始了, 現收窄為 soka, KV and 培正(未知)

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:11 發表
我都係尋日收唔到信o個一群既媽媽...我經過一晚的唔開心之後...今日稍為回復心情...好似放底了心結...可能自己都終於面對現實...今日或之後收信都只係一封失望既信...無所謂啦...又不是好大件事...我同自己講只要囝 ...

好認同你講既野
我覺得有d家長好似當interview係一個比賽, 自己仔女得到越多取錄就嬴.  其實最後都只係讀一間, 有冇必要要留咁多offer?
你唔使唔開心, 其實interview真係好講彩數及眼緣, 實在有太多我地唔可以控制既因素
我記得你話你囝囝interview既表現好好, 就算最後入唔到呢間學校, 你都應該proud of佢既表現, 起碼你知道你囝囝做到

原帖由 lokyiumum 於 10-12-8 10:21 發表
很明白你的感愛。
但請你不要放棄。
因為我相信明年5月、6月,
會有很多人放番D學位出o黎(因為我係其他板上看到其實有很多人係hold左幾個學位的。)
所以,希望在明天。
加油。

...

:) 好多謝你的鼓勵...其實我已經有一個offer在手了..如果創價落空, 便會讀已經有offer那間了...只不過..我眼見有多小朋友目前都仲未有學校取錄...而有d又有好多offer在手...當然小朋友叻..自然係會多人收...但我只係替無人收o個一群小朋友難過...希望有offer既家長唔好再o係佢地身上灑鹽吧!!

原帖由 iluvchun 於 10-12-8 10:29 發表

好認同你講既野
我覺得有d家長好似當interview係一個比賽, 自己仔女得到越多取錄就嬴.  其實最後都只係讀一間, 有冇必要要留咁多offer?
你唔使唔開心, 其實interview真係好講彩數及眼緣, 實在有太多我地唔可以控制 ...

多謝你的認同...講真..我真係好開心囝囝終於有一間學校係佢好用心去interview...即使唔收...我都唔覺得係一件壞事..起碼俾我同我先生知道原來阿囝係可以做到的...我地2公婆已經好安慰了~

其實唔開心一定有, 不過得失與否唔好睇得咁重, 我相信神會有所既安排, 會有最好既安排俾我地既小朋友, 大家一齊努力, 互勉!

呢一間係我第一間offer。
但我會想:
那不一定是壞事,
因為我不用花時間、心機去選擇應比小朋友讀邊間。

原帖由 Smartterrence 於 10-12-8 10:31 發表

:) 好多謝你的鼓勵...其實我已經有一個offer在手了..如果創價落空, 便會讀已經有offer那間了...只不過..我眼見有多小朋友目前都仲未有學校取錄...而有d又有好多offer在手...當然小朋友叻..自然係會多人收...但我只 ...