用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 學樂器一問
go

學樂器一問 [複製鏈接]

請問各位, 妳們現在學樂器, 老師是不是會有"功課" ?

學了近半年, 只操幾首考試歌, 正常嗎?
   0    0    0    0
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回家練琴,自然是"功課"。
沒有甚麼正常與不正常,看要求而己!
沒有甚麼要求,而平日少練琴,考試歌+Scale亦不奇怪。但只要略有要求,便一定不足。還是要看跟那一類老 師。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

好老師難求.

功課方面﹐我自己就一定要學生在家裡做theory和aural﹐下堂比我改。

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-7 16:49 發表
請問各位, 妳們現在學樂器, 老師是不是會有"功課" ?

學了近半年, 只操幾首考試歌, 正常嗎?

學咗半年咁快就可以考試? 好快呀!

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-8 14:29 發表
好老 師難求.

唉!這才是最大的難題!一位老 師可以教多少學生,有數得計。

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

醒目開學勳章

一學樂器就操考試歌???  基本功都未攪掂
如果你個老師只係想學生考級而幫佢自己整靚個招牌
一D音樂熱誠都冇,抄得啦

我個小朋友學打十鼓,大半年先學到一兩歌,算係差不多啦…
重質不重量嘛…

SORRY, 係我講得唔仔細.唔係一學就考試,
因上一位老師轉左地點, 呢位新老師我請左半年多DD. 但教左半年都只教了3首考試歌. 我已追問了多次, 要不要新增課本, 佢次次都說不用... 一直只教5級試的歌.
O甘樣,我有D心大心細...... 到底學左咩呢?
聲明先---我本人對音樂是一D都唔曉的.

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-9 14:45 發表
SORRY, 係我講得唔仔細.唔係一學就考試,
因上一位老師轉左地點, 呢位新老師我請左半年多DD. 但教左半年都只教了3首考試歌. 我已追問了多次, 要不要新增課本, 佢次次都說不用... 一直只教5級試的歌.
O甘樣,我有D心 ...

咁你覺得小朋友學咗半年, 彈出來有無進步? 小朋友鍾意呢位老師嗎? 你有無陪小朋友一起上課呢?
我個仔自9月中至今, 老師只係教咗2首歌咋, 有一首歌就有3版, 另一首係練習曲, 平均每星期覆一行. 因為要求高, 要拉得快, 啱音, 仲要有感情.........有時又會執佢既姿勢, 執技巧等等.

所以, 有時慢都唔一定唔好, 最緊要係老師唔係只叫小朋友彈一次就算, 而係真正教佢一些技巧, 音樂知識或演繹.

小朋友麻麻地鐘意老師咋, 因老師要佢改個手指尾的位置, (長笛) 但係, 小朋友說老師在吹奏時, 手指尾都做唔到. 變得有分別嘍.
老師是上門的, 所以可以聽到老師教什麼. 但沒有在旁跟課.
半年進步不感覺太大.

原帖由 龍舌蘭 於 10-12-9 15:35 發表
小朋友麻麻地鐘意老師咋, 因老師要佢改個手指尾的位置, (長笛) 但係, 小朋友說老師在吹奏時, 手指尾都做唔到. 變得有分別嘍.
老師是上門的, 所以可以聽到老師教什麼. 但沒有在旁跟課.
半年進步不感覺太大. ...

老師做不到自己的要求,又真的有問題喎。

下!有咁嘅老師?至少自己做到先可示範比學生,而且重係教得考試歌,老師會唔會以為學生為考試而學?唔.....我想都係要同老師談談你同小朋友嘅想法好D,如果唔係,會另小朋友唔想學落去....

多謝各位意見.

我都最怕考試。

考試期間日日練嗰幾首歌,聽到我怕。

感覺上,考試嗰段時間好似冇進步咁。
‹ 上一主題|下一主題