用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 St.claire's你收到信未???
樓主: chloema622
go

St.claire's你收到信未??? [複製鏈接]

actully ,no standard questions in the interveiw in this school. i saw a teacher requested a girl to point out what the number she said on the book.but, the teacher only asked my bb to give some food to me , teacher and baba. the questions were not same, cannot compare the children, so i think that the school prefer 'elder child'!!

回復 1# kplh 的帖子

簽名被屏蔽

0811, 細女, 真係對來近聖心面試無信心, 真係要請教下有offer的家長有咩要留意先得啦, 可能真係鍾意收大女啦, 不過我留意到面試信上我囡囡名隔離有個(2)咁的數字, 唔知咩意思, 可能學校已經一早選左...anyway, 祝各位好運!

今日收到信, 收左AM, 好開心!! 我C6重同我賭一餐飯話個囡唔得(因為佢答問題好慢好細聲,但都答到既), 哈哈,食佢一餐金既!!

回復 99# chloema622 的帖子

chloema622

多謝你嘅回覆ar

我都係同佢報中西區d學校,in左4-5間,但都未有offer ar,黎緊會in嘅都係d多人in嘅學校,我都唔抱大期望

我個女好慢熱,好多時interview都唔出聲(但係屋企咩都講個隻,俾佢激死),我都預左唔會有太多offer,初初都好唔開心,而家收到信都好似冇咩感覺lu,或者佢表現真係唔理想,同間學校冇咩緣啦

我有朋友個女咩都答哂,表現唔錯但都係waiting,所以真係好講運氣

最壞打算咪同佢繼續係而家個間n1繼續讀,或者出年試下考插班,唯有咁打算先

回復 2# ballfish 的帖子

Hi!請問你是今天定昨天收到信?

St.claire's 中文名稱是甚麼 ?

樓主可能唔小心打多個i字

St Clare's = 聖嘉勒  

今日收信

嚇C人喇…幾驚係信箱心臟病發呀!

收我阿女pm呀! 係我request pm class 嘅!C6 同我都唔舍得要阿女咁早起身!

Seems so many kids on pm waiting list.  Me too.  I have Victoria (pth/eng)stream offer but you know, the school fee is expensive.  I target those kinders with primary and secondary school to progress.
It's very tough througout the pass six months as we just finished all the P1 interviews for my son and now my daughter's turn for K1.  Really drive me crazy

回復 5# MBK 的帖子

MBK
Hehe....唔好意思,打多咗個i字!thanks!
恭喜你囡囡有offer!

回復 1# chloema622 的帖子

簽名被屏蔽

回復 111# 天賜小公主 的帖子

其實你係面試之前有冇同個小朋友落藥,我係面試前經常問定佢:小朋友你叫乜野名呀..小朋友你幾多歲呀....等等,佢開頭都唔係咁答,但時間耐左,佢好主動答我,因為除左要稱讚佢之外,仲要投其所好,當佢知道佢答呢d問題時佢會有獎品,佢就好樂意去答。
當然呢個唔係一個最好方法,但面試得1-2分鐘,你要佢有表現一定要用呢個方法。

我個囡都係pm waiting咋.... 唉!好失望!
佢in時老師都問左佢好多野,佢都有答晒,不過就好細聲,唔知係咪因為咁衰左呢?
好怕之後d interview佢都係咁呀!

我囡都係pm waiting....
我都好失望

其實咁係咪即係冇機會?

其實我估一定有媽咪放番 D 位出黎架, 因為仲有聖心 & SPK 未 IN, 呢幾日 TL 又要交留位費呢, 媽咪們都會有決定架喇 ~

不過聖心 & SPK 放榜係一月 OR 打後囉, 所以要有耐性呀~

原帖由 wincycc 於 10-12-10 14:59 發表
我囡都係pm waiting....
我都好失望

其實咁係咪即係冇機會?

千萬唔好氣餒,有waiting>有希望,因為我估呢度好多有St.Clare 係手嘅媽咪,都會等埋JAN FEB,聖心&聖保祿,而我又覺得,呢三間school 選生嘅條件都幾近似,所以唔係reject 信>仍然有機

多謝安慰 *o*
其實 st clare 係我首選

TL 我女都係 waiting, 但因女女in果日表現唔係咁好, so 就冇咁失望

聖心我都交左表, 但果日去交表時見到好多人
so 都打定輸數
‹ 上一主題|下一主題