用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問怎樣計有幾多叩門位 (拔萃, 喇沙, 陳瑞祺喇沙) ...
go

想問怎樣計有幾多叩門位 (拔萃, 喇沙, 陳瑞祺喇沙) [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章

按照教育局的規定,學校有權按照每班10%的上限收超額生
即係話,如果是小班25人的,可以每班收多2個
如果是大班30人的,可以每班收多3個
以我所知,拔小,La Sa是大班的,即每班3個
拔小是2班小一,即最多可以有6個
La Sa好似是6班,即18個
陳瑞祺是5班,都係大班,最多15個
但記得,這是最多,即係話學校也可以一個都唔加
而La Sa跟拔小是41網
而陳瑞祺是34網,唔同網啊

原帖由 BB成長期 於 10-12-6 13:42 發表
本人沒有錢去搬家, 而現住的校網又不太好net32. 如choice叩門 (男仔得15分), 應問怎可以看到有幾多位?
而叩門又是不是我在甲部要寫第一, 學校先會覺得我一心一意喜歡他們呢? 因想叩幾間學校.mouth:" />mouth:" />
...

原帖由 ziyi 於 10-12-6 14:10 發表
按照教育局的規在定,學校有權按照每班10%的上限收超額生
La Sa好 ...

我想知道如在自行分配學位時沒選那間學校,而之後又想去扣門的話,是否通常都沒有希望呢?校方會否覺得你不放她們在第一位,故連俾機會你面試都不會呢?

醒目開學勳章

看那一間
根據BK家長報料來說,都有一些名校是不看的
只要你在叩門時遞表就可以

原帖由 Kingkong123 於 10-12-6 22:05 發表

我想知道如在自行分配學位時沒選那間學校,而之後又想去扣門的話,是否通常都沒有希望呢?校方會否覺得你不放她們在第一位,故連俾機會你面試都不會呢? ...

我估喇小一要叩門大多數都係睇關係, 如自己又無人事, 小朋友幼稚園階段又沒有special talent, 不如搵間程度高d既學校, 留番小二考插班, 到時就一定睇成績 (你預係班中考一, 二囉). SFA頭三名一定收.
我睇今年小一有機會下學期收插班生 (因好多學校已出成績表), 如果唔收的話, 出年小二大約會有8個小二插班位, 因今年小二有 32 x 6 = 192人, 但而家小一只有學生184人.

原帖由 ziyi 於 10-12-6 14:10 發表
按照教育局的規定,學校有權按照每班10%的上限收超額生
La Sa好 ...

我有個朋友冇人事關係, 今年佢個仔小一扣門成功考咗入喇沙, 佢個仔勁聰明, 數學拿很多公開賽獎的, 所以如果對喇沙有興趣的, 不妨扣吓門踫踫運氣, 或者會有意外收獲呢!

Hi overview,
你說SFA考頭3名插班一定收, 請問係全級定全班頭3名呢? 同埋插班其實要唔要考筆試架? Thanks!

原帖由 overview 於 10-12-6 22:46 發表
我估喇小一要叩門大多數都係睇關係, 如自己又無人事, 小朋友幼稚園階段又沒有special talent, 不如搵間程度高d既學校, 留番小二考插班, 到時就一定睇成績 (你預係班中考一, 二囉). SFA頭三名一定收.
我睇今年小一有 ...

原帖由 wynma 於 10-12-7 00:48 發表
我有個朋友冇人事關係, 今年佢個仔小一扣門成功考咗入喇沙, 佢個仔勁聰明, 數學拿很多公開賽獎的, 所以如果對喇沙有興趣的, 不妨扣吓門踫踫運氣, 或者會有意外收獲呢! ...
真係想知 得個5-6歲有乜野很多公開賽可參加亦同時得到很多獎

量力而為 ba la-.-

點解你會覺得5-6歲的小朋友沒有很多公開賽可以參加呢? 數學嘅公開賽不外乎珠心算同埋奧數果D啦! 唔少幼稚園的學生都有參加這類比賽架, 而這類比賽亦有不少機構攪架, 所以如果小朋友的數學叻又有興趣的話, 真係可以參加很多數學比賽, 攞好多獎架! 我朋友的囝囝就是一個好例子喇.
原帖由 cfaye 於 10-12-7 01:48 發表
真係想知 得個5-6歲有乜野很多公開賽可參加亦同時得到很多獎

我有個朋友冇人事關係, 今年佢個仔小一扣門成功考咗入喇沙, 佢個仔勁聰明, 數學拿很多公開賽獎的, 所以如果對喇沙有興趣的, 不妨扣吓門踫踫運氣, 或者會有意外收獲呢!
請問邊d公開試呀?同埋佢父母家庭環境係中產嗎?

我覺得喇小插班應該唔係好睇家庭環境, 主要係睇成績...如果喇沙會係睇家庭背景, 佢地一早將屬下的學校轉晒直資啦..仲有得比大家大抽奬入咩!

原帖由 ngwong2 於 11-1-2 10:59 發表
請問邊d公開試呀?同埋佢父母家庭環境係中產嗎? ...

同意
原帖由 bb2 於 11-1-2 11:29 發表
我覺得喇小插班應該唔係好睇家庭環境, 主要係睇成績...如果喇沙會係睇家庭背景, 佢地一早將屬下的學校轉晒直資啦..仲有得比大家大抽奬入咩!

...

..............

‹ 上一主題|下一主題