用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 聖嘉勒女書院 St Clare's Girls' School [家長分享/交流 ...
樓主: RSG媽媽
go

聖嘉勒女書院 St Clare's Girls' School [家長分享/交流]

身為 Clarian
經歷小學校長 Sr. Tse 的追思彌撒,也會在12/09/01送別 Sister Lorranine
讓我確定,我原來是如此深愛著這所教我育我的學校!
EK 系統 6/29 號 刪了我兩篇日記,也刪了部份好友名單、提醒紀錄,,, etc 日誌已再補上,好友名單改天會再度補回~

回復 peaceandlove 的帖子

妳的懐念,也反映出她做人的成就、愛人的高尚情操。

未放榜,但係心情相當矛盾!
因為統一派位在甲二填了貴校,因為女兒在網上得悉貴校,並非常喜歡,但家住東九龍,交通極為不便,想請問機會是否很微!多多指教!

Pennydorathy 發表於 13-6-18 02:05
未放榜,但係心情相當矛盾!
因為統一派位在甲二填了貴校,因為女兒在網上得悉貴校,並非常喜歡,但家住東 ...

只填甲一,已是微乎其微,甲二更沒有可能。如果你覺得交通極為不便,入到聖嘉勒也未必是好事。希望9/7你女兒能派入心儀的中學!{:1_1:}

請問大家知唔知,幾時?係邊到公報個分班試成續?

冇人知道?

我都想知

有冇人收到學校電話?

引用:請問大家知唔知,幾時?係邊到公報個分班試

原帖由 Chuiyee1 於 13-07-17 發表
請問大家知唔知,幾時?係邊到公報個分班試成續?
我有親戚早兩年分班試但唔會公佈,到開學那天才知那一班,但唔知而家有無改制

謝謝回覆!

回覆:聖嘉勒女書院 St Clare's Girls' School [家長分享/交流]

關於學習上的問題,有冇家長可分享一下……

小女今年升讀中一願各位學姊家長可提點及分享校內需注意事情

katf123    發表於 14-9-11 13:42

回覆 anitalui 的帖子

Hi 我女兒也是今年升中一的..... 不知是否同班呢

katf123    發表於 14-9-11 13:42
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

小女是S1Bernadette,不知是否同班呢?家住得較遠不是本區,不知選那些課外活動好。

您好.... 我女兒是1A  不同班喔 !  或許會同社  (我女兒是 " 粉紅 ")您的寶貝女呢?
課外活動女兒只選了 " 田徑 ", 這活動在外練習交通比較方便,相比其它活動大多留校就算有校車也怕她動作慢會錯過校車班次。音樂我也選擇到外面報。
你或許擁有無限的財富You may have tangible wealth untold 一箱箱的珠寶與一櫃櫃黃金Caskets of jewels and coffers of gold 但你永遠不會比我富有----Richer than I you can never be 我有一位讀書給我聽的媽媽I had a mother who read to me
by美國詩人 Strickland Gillian [朗讀的媽媽]

回覆:聖嘉勒女書院 St Clare's Girls' School [家長分享/交流]

如屬他區但想自行時報貴校;不知道機會大嗎?

回覆 jollyma 的帖子

我女係他區自行去報,(有學生住大嶼山都成功入讀) 學校係會全部交表既都會見。

引用:回覆+anitalui+的帖子 您好....+我女兒是1

原帖由 錡E 於 14-09-12 發表

您好.... 我女兒是1A  不同班喔 !  或許會同社  (我女兒是 " 粉紅 ")您的寶貝女呢? ...
想請問課外活動後,是否仍有校車接送?

回覆 bb20040225 的帖子

校內既課外活動只得西區同南區既有校車.接走.