用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 名校教了我什麼 — 女校生的反思
樓主: swmami
go

名校教了我什麼 — 女校生的反思 [複製鏈接]

作者成篇文章好像一盤散沙, 沒有主題內容, 前言不對後語, 枉為名校生出品, 差也 ! :;pppp:
*****藍藍天空掛著我的夢*****

The writer does not seem to be a reporter, but just an amateur (casual) writer in the inside pages.
原帖由 sadsam 於 10-12-6 15:16 發表
我今朝都有看這篇文章......

但我唔明,點佢作者身為一個記者所寫既文章咁口語化既.......?

如:
「老師上課全講雞腸我聽唔明、英文堂默生字我無個寫得出」

「希望他們多花時間關心同學,而非一味叫她們參加比賽幫學校拎 ...

Not all 名校生 are good in writing.  They may be better at other things.
原帖由 35C9 於 10-12-6 15:27 發表
作者成篇文章好像一盤散沙, 沒有主題內容, 前言不對後語, 枉為名校生出品, 差也 ! :;pppp:

醒目開學勳章

我諗你只係順手quote我,不過我又回下啦:

佢反思,讀名校令佢自豪,都不及做記者令佢覺得自己比其他人更高層次,眼界闊大更懂反思,仲會體率民間疾苦。比起名成利就嘅舊同學,佢其實更上一層樓。

又或者佢只係借寫篇文章,平衡下自己唔多平衡嘅心態。

原帖由 judy 於 10-12-6 14:36 發表

佢反思啲咩呢?

醒目開學勳章

但係文中佢咁寫:

離開名校投身記者工作後,我看到世界之大,不是只有干德道豪宅、生活也不是只有名牌拎獎、做人的價值也不是只懂得看人眉頭眼額。

原帖由 thomasha 於 10-12-6 15:29 發表
The writer does not seem to be a reporter, but just an amateur (casual) writer in the inside pages.

回覆 40# sadsam 的文章

作者: 看完你的大作, 我真的要反思...
1. 何解讀完名校做記者,中文都只有這種水平, 連主旨都未能清晰有力地表達;
2. 何解作者 proud of 自己是名校生之餘又不屑其校; 做到head girl 都仍然自尊低, 自卑感重;不要因為出身低便自命清高;
3. 雖不知所指是何"名校", 但看不出那"學校" 和其他大部分學校有何分別;

總結: 言之無物, 唔知 up mug!

完全同意 lauerica 31#

我覺得根本唔需要擔心窮/富嘅問題。

我同哥哥廿幾年前分別派入傳統名校,我哋當時住牛下,成間公屋二百幾呎住6個人。因為性格同有正確價值觀念,我哋從不自悲,亦都唔覺得貧窮會影響同學或朋友之間關係。

我哋嘅同學有富家子弟(穿制服司機名車接送)
,中產子弟(父母自己開車接送)
,窮人子弟 (搭巴士或行路返學)。多年後嘅今日仍然是好朋友。

如果別人因為有錢過你而睇你唔起,呢個喺佢嘅品格問題。 我唔知陳守仁喺咩類型學校,但因為害怕被有錢同學睇唔起而放棄DGJS實在可惜。

醒目開學勳章

其實由始到終,佢都無講過人地白眼過佢窮。最初人地”唔受佢玩”好正常,人地原校升中玩咗六年,又唔識你,梗要時間。而且間間學校都一樣,村校好名校好,成績好自然朋友多,唔理你有無錢。後來住大潭複式洋房嘅有錢女同學,都請佢去屋企玩,只不過佢自己諗唔通,到今日都諗唔通。

但係我最唔明,係佢話:
”而我最希望,香港出色的窮學生與富學生,都有平等機會入讀優質學校,這卻是我對直資概念的最大質疑。”

1) 佢係咪一次過將 優質學校=直資學校=名校?

2) 如果當年靠成績派位,唔使收學費嘅名校,都令佢咁多心結,咁就算今時今日直資變返津貼,都只係將佢個案件重演,咁佢係咪唔應該只懷疑直資概念,更要懷疑名校係咪優質學校,係咪人人適合入讀?

must "入香港精英圈"  <-- totally agreed with you.
原帖由 isaac911911 於 10-12-6 14:27 發表
仲有我o地下一代, 如果係香港想要返身, 就唯有靠教育, 仲不是一般教育, 而係精英教育, 入香港精英圈, 不然, 我們下一代就只會被香港富豪的第二第三代用金錢操控社會, 繼續被欺壓, 爭取多1, 2蚊最低工資都要睇人面色 !!!!

~easybring~

I am not sure if she is a reporter now.  If she isn't, her writing style can be relaxed a bit.

Some of the "show business page" reporters write in this colloquial way too. :D
原帖由 traeh 於 10-12-6 15:37 發表
但係文中佢咁寫:

離開名校投身記者工作後,我看到世界之大,不是只有干德道豪宅、生活也不是只有名牌拎獎、做人的價值也不是只懂得看人眉頭眼額。

...

你o岩!無話記者唔可以寫口語化文字。
所以宜家d x周呀物周呀下下大字標題
"放蛇直擊 Talk騷炒舊橋仆直 阿蘇發晦氣:空櫈多過籮柚"
"張晉爆老婆暴躁 患強直性脊椎炎 37歲蔡少芬忍痛佗B"
可能都係d名校"類"左佢,攪到d中文差哂~
原帖由 BookloverJ 於 10-12-6 15:37 發表

"直至我做了記者,我才發現,所謂名校生獨有的自信、傲氣,還有世故、現實,跟那隻只懂呱呱叫的井底之蛙,沒太大分別....."
筆者自認記者, 不過無話記者唔可以寫口語化文字既. ...

她是明讃自己(窮學生發奮),暗踩同學(富學生盲目貪慕名牌,不懂得分辨是非黑白,趨炎附勢).

及窮學生與富學生,機會入讀優質學校並不均等.

原帖由 judy 於 10-12-6 14:36 發表

佢反思啲咩呢?
無知是福

原帖由 brian61950 於 10-12-6 17:14 發表
她是明讃自己(窮學生發奮),暗踩同學(富學生盲目貪慕名牌,不懂得分辨是非黑白,趨炎附勢).

及窮學生與富學生,機會入讀優質學校並不均等.

利害,我睇完都唔知佢想講咩?

謝謝分享:) 心神領會

I doubted if the author's school is SPC.  I graduated from SPC.  We had Head Prefect and not "Head Girl". We have S,T,P,A,U,L classes in each form but A class is not the best classes.  'A' class is the one with French group girls only.  :
Most of us who graduated from other primary schools had experienced 1-2 year transition periods in adapting the English speaking environment in the secondary school. I don't found it's a problem and make me feel bad in the class. I had a happy school life in SPC.
原帖由 goo_littlebb 於 10-12-6 12:51 PM 發表
港島區一家有逾百年歷史的女校,人稱「老牌名校」、「貴族學校」、中學轉直資 = SPC
隔籬學校著旗袍紮孖辮 = 山上面的HK TL

我老公都係名校生, 喇沙仔出世, 佢係窮人家出生, 讀書時囉公共援助(依家叫綜援)生活, 聽佢講, 佢讀書時都好開心, 無乜白鴿眼同學, 亦無被人睇唔起. 可能都係某一兩間直資學校文化.

睇到大家既討論,真的看到很多不同觀點和看法,很精彩。

其實我並沒有對任何學校(包括名校)有任何偏見。我的小朋友還小,未夠鐘考小一,我唔想令某些家長誤會我分享的動機,更加唔想見到有些家長選錯學校,自問我仲係「L」牌,仍在各方面學習中,希望做個好媽媽,陪小朋友經歷他們的成長路就是。

我相信大部份上得BK嘅爸爸媽媽都很緊張仔女既學業前途,在各處討論當中亦看到許多人生百態,有時比起職場還精彩,之前真沒想過。

在此不想長篇大論,只想說說我個人的一點愚見:

如果想為小朋友的話就真的要以小朋友本身出發,只要是適合他們的,就是最好的,名校與非名校亦然。我覺得人本身(如校長、老師、家長、學生)才是最重要,當中人亦各有不同,會變和互動的。無錯名聲是前人所建立的,不過記住那是之前的,但在位者的真正教育理念和價值觀我哋又有幾了解和認同呢?我哋又有幾大心力去培育小朋友呢(不只是鋪路咁簡單)?小朋友的性格是怎樣呢?他們會讀得開心嗎?所以凡事都不應太早看成是絕對的,尤其是在未完全了解之前。就正如你入到大公司就一定遇到個伯樂,前途無限嗎?名氣稍遜既公司就一定學唔到嘢,無前途嗎?要睇你適唔適合和想要甚麽,你是否能一直努力不懈去爭取。如果真的以小朋友本身出發,好多時都會免卻走些冤枉路,亦無需要打擊自己同小朋友的自尊,損失更大。

每間學校都各有其長處和短處,作為家長都應該一路多作觀察而從旁去引導小朋友,說時易做時難,但係要個咁細既的小朋友(我指係小學生)去獨自地面對和處理好一些大染缸的問題,我想也不太恰當。但我的而且確的看到(相信只是小部份既家長)卻是本末倒置,一心只着眼如何送子女到大家公認的名校去,但沒有真正花太多時間在仔女身上,聽聽他們的心聲,當然他們未必自知啦,可惜可惜!到他們辛苦地考進去時,他們是否都可以欣然地應付到呢!做父母的又有沒有在仔女出現問題前察覺到呢!最好笑的是當仔女的問題變得難以接受時,家長反而帶個小朋友去見心理醫生或輔導!有位心理輔導告訴我他的clients最小的約只有K2,個trend是一路由中學推前到幼稚園,並不只是單一案例。

我時常提醒自己要以小朋友本身出發,作為父母既我要努力學習做好自己。尤記得我個小朋友既班主任曾經講過,只要家長同小朋友都做得好去到邊間學校都無問題。

為人父母甚艱難,的確是個要求極高的終生職業!
小小媽咪
‹ 上一主題|下一主題