用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 周曰話題:名校
樓主: mattsmum
go

周曰話題:名校 [複製鏈接]

明明自己讀書時已知道讀書好睇天份,但做咗人阿媽后就唔信邪忘記咗

又唔可以咁講,父母培育真係好重要。昨天信報張總篇"中小學教育更難",佢引述美國有研究指,富人的平庸孩子因教育而超越勞動階層的聰明子女。

香港很多父母都重視教育,這也是香港在國際測驗中領先之原因。

原帖由 wunma 於 11-1-5 12:31 發表
唔係掛!

有咩咁出奇,嗰隻嘢犀利到in咗都唔知,你話死唔死。

回復 1# judy 的帖子

对! 富人子女较易得到良好教育, 然教养是从家开始. 没教养的教育, 就如建筑在沙漠崧土上的美丽大厦, 等着有天塔下来.

待有空再分亨一些小故事.

原帖由 judy 於 11-1-5 12:44 發表

又唔可以咁講,父母培育真係好重要。 ...

尼樣野好睇小朋友性格,我係有感而發。

幼稚園小學時,由得父母“搓圓禁扁”,十項全能,點栽培都得,既使天資痲痲,人地8級琴,妳5級,都叫做識下彈琴。

到咗中學就來料,父母有心培育,都十叫九唔應,細個好唔容易儲落既小小老本都被個D真正有天份既人打到落花流水。

不過in小一, 我覺得都睇樣嘅, 唔係個細路喎, 係大人. 妳係咪冇得陪同果隻?

我有。不過呢個可能係阿仔入唔到嘅原因。

回復 1# judy 的帖子

you're so funny!!!

原帖由 wunma 於 11-1-5 13:45 發表
鬍鬚佬唔識貨!

唔關鬍鬚佬事,阿仔未有料見鬍鬚佬。

原帖由 Sumyeema1 於 11-1-5 12:18 發表
ANChan59,

其實都想問下, 系你阿仔果間學校, 好似果位仁兄o即家長系唔系少數?

My son was not in DBSPD before, he got in G7 4 years ago. The primary school which I mentioned is in North Point.

I always believe normal distribution curve........ Minority is the answer.........

I have some business and church friends, their kids got grand-slam in P1 admission, they were very humble and shared with us their strategies and tactics, even silly mistakes for admissions.

I met some parents of my son, they are from various backgrounds, senior government officals, business owners, ordinary family, professionals .... From Tin Shui Wai to Old Peak Rd, most of them are very low-profile, but they are very supportive to the boys and the school.

In another post, I said that before, only those kids nothing to shine in the school, who boasted about their family background. Then, they got into trouble and teased by other boys ......... for years.

In conclusion, if he told the truth, that's fact. If he lied, an intersting problem of personal character. Nothing we can do about it in internet environment.

回覆 50# ANChan59 的文章

明白晒。

原帖由 judy 於 11-1-4 09:32 發表

上次画公仔画出腸,己闖禍了。今次,單單稱youma為前輩,己是死罪。

"大女說:「哈,終於俾我識到個成績差又冇乜特長嘅 DGS 女仔。」",不但無問題,擦鞋擦到不留痕迹,好嘢呀!但呢句:「咁佢呀爸呢?」,就得罪哂天下間嘅老豆。

難怪得有人說,男人退咗休就唔俾飽飯佢食。

Dear Judy

單單稱youma為前輩,己是死罪。」小龍女年紀輕輕都可以係楊過師傅喎。而且「前輩」此一稱謂極正氣,概男仔對女仔若有非份之想,係絕對唔會稱呼對方做「前輩」嘅。

……擦鞋擦到不留痕迹……」無辦法,呢度咁多「天外天,人外人」,唔落啲鞋油過唔到骨。而且,你吓,即刻有 ANChan59 嚟對親家,女兒嫁得出分分鐘都靠呢啲鞋油。重有,人要望遠啲,若女兒抝頸,係都要捉我孫女去報 DGS 時,孫女面試時都可以理直氣壯話:「我死鬼阿公都話你哋學校正。」

「就得罪哂天下間嘅老豆。」我諗你係想話我得罪晒天下間嘅阿媽。想落確係政治不正確。好,下次我再講呢個故事,就會將歷史「修正」一下,還其「本來面目」:「咁佢呀媽呀爸呢?

……男人退咗休就唔俾飽飯佢食。」唉,「千金難買老來瘦」,我妻子好似你咁諗,我有命睇到兩個女畢業嘅機會就大好多了。咦,唔通我妻子……

temporarily hog.wash, forever uncleedward

原帖由 ANChan59 於 11-1-4 18:45 發表

uncleedward

Unfortunately, my son is a bit too young for your daughters. If not, it's a good idea . My son prefer talking to people older than him in general.......So....

(My son appli ...

Dear ANChan59

宜家情况有啲痳煩。正如在PM中告訴你的,大女兒已疑有男友,邊間學校就無謂係呢度講,唔係又可能有無聊人又嚟做比較。大女兒睇怕暫時唔會甩拖,因疑似男友重係聖誕節假飛到 Stockholm。細女情荳未開,上個聖誕去舞會男仔間親攞電話都話自己住係外國。

或者等大女兒甩拖或小女兒開始對男仔有興趣時我哋可以諗諗佢,安排一下喺時代廣場 Page One 偶遇都可以。

其實妻子喜歡 DBS 男仔倒不是因為學術成績或有一技之長,對於她來說,這些都只是好男兒的必需條件而矣。她喜歡的,是 DBS 男孩的獨有陽光氣息,個個心口掛個勇字,凡事積極面對,全力以赴。跟DGS女仔的 sophistication 比有時會顯得幼稚,她喜歡的就是這份緣於赤子之心,缘於無比自信的幼稚。年青人無自信,不幼稚,怎算是年青人?

It is nice to hear that your son has applied to the school we talked about. As I told you in the pm that a lot of people may consider me crazy to tell the parent of a DBS boy to leave behind the name of DBS. 但早一點接觸「天外天,人外人」,只會有好處。而且,幸或不幸,一日是 DBS 學生,呢三個字母就一世跟住你的了。

簽名被屏蔽

原帖由 uncleedward 於 11-1-5 19:39 發表
It is nice to hear that your son has applied to the school we talked about. As I told you in the pm that a lot of people may consider me crazy to tell the parent of a DBS boy to leave behind the name of DBS. 但早一點接觸「天外天,人外人」,只會有好處。而且,幸或不幸,一日是 DBS 學生,呢三個字母就一世跟住你的了。

You know DBS pretty well. "One day DBS boys, forever DBS boys". Their alumni accept all students studied in DBS before not necessary graduated.

I am so glad he discussed with his classmates and decided to go for it. Eventually, I didn't tell him your suggestion. As a dad, I like his attitude, even he can't get in finally, it's a great rehearsal before university admission. As the said school also offer scholarship, if he can get it, definitely a plus for his admission in some hot programs.

原帖由 stccmc 於 11-1-5 20:03 發表
//

大部份孩子是平庸的,無理由因為怕中學 ...

我的意思是,金子在哪裏都會發光,沒必要太過迷信名校,讀名校固然好,進不了名校也不需閉翳,名校並不能將驢子變成馬。

到了中學,小學儲下的本錢F1就會用光,到了F2就唔work,家長有心栽培,也要孩子肯配合,女兒既學校公開試成績很好,身邊既叻同學,不是來自名小學,我也不知道她們是不是天才,但天份肯定有,都讀得很輕鬆。

我的意思是,金子在哪裏都會發光,沒必要太過迷信名校,讀名校固然好,進不了名校也不需閉翳,名校並不能將驢子變成馬。

有時有人約我吃飯,吹到好味到天上有地下無之际。我都係咁講:雞就係雞,鵝就係鵝,你無可能將雞煮成鵝啫。但我都係久不久會到生記、九記等名店吃東西。係唔係好吃到不得了,又唔見得,但佢最少將粥煮成粥、牛腩煮成牛腩。我最唔明係有啲食店,明明係牛腩,都可煮成柴,真服咗佢。

到名店吃東西的另一好處是氣氛一流。你坐係度等一碗牛腩,邊等邊流口水,感覺真好!

原帖由 wunma 於 11-1-6 11:03 發表
分數稍遜事小,慣性倚賴事大,。我的兩個曳人雖不是什麼成功例子, 卻能在中一開始便完全獨立起來, 自己顧自己的學業而成績亦不斷進步, 這也是我的終極理想意願,亦讓我們倆老可擁有提早退休的愉快心態。
...

我個係中一靠食小學既老本,成績OK;到咗中二,可能hormone原因,轉變好大,佢D野唔比我掂,我想跟都沒得跟,我埋唔到身,唯有時不時遠距離“溫馨提示”佢。
‹ 上一主題|下一主題