用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 好苦惱,為呢件事同老公爭論不休! 大家給我寶貴意見。 ...
go

好苦惱,為呢件事同老公爭論不休! 大家給我寶貴意見。

好好彩KV 同St. Cat都收o左我個仔,本來好開心,但 就為o左呢件事同老公不停爭論。到而家都唔知揀邊間。
其實我已經做了功課,知道兩間的特性‧
我個仔係超級活潑仔,外向唔怕醜,一點也不怕陌生人,非常喜歡和別人玩,很喜歡群體生活,容易適應新環境,總括來說受教。有點百厭手多多又多o野問!成日引人注意,在家從來坐唔定(但nursery老師話佢都肯坐定定聽書),冇耐性,但對英文好有興趣,聽英文鍾意外過聽中文。
我知道KV可以train到小朋友自動自覺做功課又有紀錄學術方面冇得頂,上到小學唔使咁辛苦,呢樣對我o黎講自問train唔到佢咁,所以我好鍾意KV!
另一方面又驚個仔咁活潑,KV老師咁嚴可能成日鬧佢,佢會從此唔鍾意番學(佢而家好鍾意番學(nursery)),而且佢好鍾意聽英文KV冇NET又驚佢英文oral退步。KV冇雜費計埋平St.Cat $1600-1900一個月,老公話個仔咁鍾意英文自己出面俾$學都得!
而St. Cat 有好多NET出名英文好,又訓練到小朋友自信心,小朋友上學一定好開心。而且聽講近年派位俾KV好。
我o地都好希望個仔開心上學,又想佢個人定性d因為佢真係好活潑,但由又想佢保持開朗性格,又想佢英文好

我們好貪心又好矛盾!!!點算好??有"用家"可否給寶貴意見,萬分感激!

咁你想仔仔將來上傳統催谷的小學定係活動多些的小學?sc比kv派位好些的原因?

回覆 2# pw_113 的文章

You can reference this http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

應該係傳統小學,喇沙St, paul co-ed, dbs呢類
原帖由 kanahose 於 10-12-5 09:17 發表
咁你想仔仔將來上傳統催谷的小學定係活動多些的小學?sc比kv派位好些的原因?

THANKS! very useful since i cannot find these posts by the "search" function.
原帖由 sandymama99 於 10-12-5 11:39 發表
You can reference this http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2258935&extra=page%3D1