用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 好貪心大家可否給我寶貴意見!
go

好貪心大家可否給我寶貴意見!

好好彩KV 同St. Cat都收o左我個仔,本來好開心,但 就為o左呢件事同老公不停爭論。到而家都揀邊間。
其實我已經做了功課,知道兩間的特性‧
我個仔係超級活潑仔,外向唔怕醜,一點也不怕陌生人,非常喜歡和別人玩,很喜歡群體生活,容易適應新環境,總括來說受教。有點百厭手多多又多o野問!成日引人注意,在家從來坐唔定(但nursery老師話佢都肯坐定定聽書),冇耐性,但對英文好有興趣,聽英文鍾意外過聽中文。
我知道KV可以train到小朋友自動自覺做功課又有紀錄學術方面冇得頂,上到小學唔使咁辛苦,呢樣對我o黎講自問train唔到佢咁,所以我好鍾意KV!
另一方面又驚個仔咁活潑,KV老師咁嚴可能成日鬧佢,佢會從此唔鍾意番學(佢而家好鍾意番學(nursery)),而且佢好鍾意聽英文KV冇NET又驚佢英文oral退步。KV冇雜費計埋平St.Cat $1600-1900一個月,老公話個仔咁鍾意英文自己出面俾$學都得!
而St. Cat 有好多NET出名英文好,又訓練到小朋友自信心,小朋友上學一定好開心。而且聽講近年派位俾KV好。
我o地都好希望個仔開心上學,又想佢個人定性d因為佢真係好活潑,但由又想佢保持開朗性格,又想佢英文好,我們好貪心又好矛盾!!!點算好??有"用家"可否給寶貴意見,萬分感激!

This is also my problem, my gal got accepted by KV n St Cat.... THat's exactly the same case as my gal's
Can anybody advise?

真係有又煩無又煩, 我2間都係on waiting list.

其實我覺得派小一既情況好取決於當年家長既喜惡.  for ex. 如果當年既家長全部係dbs校友, 佢地跟本唔會報喇沙, 咁你又好鍾意喇沙.  你就會覺得間幼稚園派唔到喇沙, 所以我覺得你都係最緊要睇個間學校既教學理念同你小朋友夾唔夾.

I will choose KV co's St Cat really can't train a child discipline.
原帖由 pw_113 於 10-12-5 00:17 發表
好好彩KV 同St. Cat都收o左我個仔,本來好開心,但 就為o左呢件事同老公不停爭論。到而家都揀邊間。
我個仔係超級活潑仔,外向唔怕醜,一點也不怕陌生人,非常喜歡和別人玩,很喜歡群體生活, ...

你個仔性格同我個仔好似, 都係坐唔定, 又係鐘意英文多過中文. 上年, 我同你一樣要決擇sc or kv, 結果, 我選擇sc. 而家佢返學好開心, 英文,普通話,自信心,獨立性, 學校都教得好好. 我覺得SC一樣會訓練小朋友紀律, 同時,亦做到愉快學習.

其實KV老師真不如外間誤傳那樣嚴厲及惡死,真係忍不住要幫老師們平反呀!他們有時對着比較頑皮的學生才故意嚴厲一點,但事實小朋友又真係會變乖啊!我又想不到有什麼不妥呢?大家為人父母都明白一個天真活潑的幾歲人仔怎可能沒有較跳皮的時刻?有人幫你教到他規規舉舉不好嗎?KV係有佢一套方法,幾十年來如是,你可以話它一成不變,但成效好又何需要變?身邊朋友三十幾歲的,二十幾歲的,十幾歲的,甚至呢個年代的KV畢業生無不稱讚他們的母校,而且他們絕大部份是一個品德好的人,小朋友由幼稚園就必定要培育到良好的品行,三歲定八十真的沒錯吧!

原帖由 pw_113 於 10-12-5 00:17 發表
我個仔係超級活潑仔,外向唔怕醜,一點也不怕陌生人,非常喜歡和別人玩,很喜歡群體生活, ...

kv of course, 早十年前唔係好多幼稚園有NET又做得好,SC就好吃香,但係今時今日好多都有NET有普通話教,反而好似KV咁獨特性的好幼稚園真係只此一家

幼稚園評你個囝, 今次到你評番佢地分囉~
同你老公列一表出唻(你地想要果d),
邊間有既得一分,
最後得分高既勝出, 如果同分咪...
擲公字(學校都係咁 ) <--- 講笑~

A happy problem!
But I think no matter which one you choose are no difference becasue both of them are good schools!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

My daughter got accepted by SC and waiting for KV. She is an active kid, so I think SC is more suitable for her though I also like the disciplines taught by KV. Actually both are good schools, you don't need to worry no matter which one you choose.

Morning KV,
Afternoon SC

then both Chinese and English will be good

哈哈! 我老公都講笑話打去轉其中一間pm,然後兩間上晒! 好似講笑咁。
不過我真係聽過有人咁癲呀!上下午各一間,咁細個人仔就咁辛苦!太誇張了
原帖由 snoopymom 於 10-12-6 14:04 發表
Morning KV,
Afternoon SC

then both Chinese and English will be good

真係聽過有人咁讀,但係係一間谷嘅,一間玩嘅......而唔係SC搭KV囉!

好彩今年無得報KV啫,收哂就煩喇......不過收先算啦!