用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 為了沙田樂基而放棄SC AND KV , 我是否大傻瓜???? ...
go

為了沙田樂基而放棄SC AND KV , 我是否大傻瓜????

希望小朋友入男拔,如果NOW我卻為了沙田樂基而放棄SC / KV , 我是否大傻瓜????

為何認為是大儍瓜呢!無間學校無一間話明直去男拔

醒目開學勳章 貢獻勳章

哈哈~
我舊年都唔讀SC/KV啦~ 你有無覺得我傻先? (拿~坦白呀!)

要入DB, 不如出年去考CCKG啦!
恐龍家

好似寶山都有機喎
原帖由 小曳人 於 10-12-3 17:39 發表
哈哈~
我舊年都唔讀SC/KV啦~ 你有無覺得我傻先? (拿~坦白呀!)

要入DB, 不如出年去考CCKG啦!

HKPS(Ascot) 以往都有人入男拔!

REALLY NOT!!!

原帖由 luiflora 於 10-12-3 17:33 發表
希望小朋友入男拔,如果NOW我卻為了沙田樂基而放棄SC / KV , 我是否大傻瓜????

原帖由 luiflora 於 10-12-3 17:33 發表

你的小朋友是否現在在樂基讀緊?如果係,你又覺得佢讀得開心,不選sc/kv都沒有甚麼問題的。但當初你不是想佢入sc/kv,你先報名的嗎?現在2間都收你,又為何不考慮呢?

一d都唔傻, 人揀你, 你也有權揀學校, 個個家長都係魚翁殺綱, 不過有其他topic 既forum 家長又inch d 家長give up offer of st. cat, is st cat really a good kindergarten? I m not sure! i can only said that their arrangement of this year interview were really poor and bad! Go ahead what u want to do!
原帖由 milkybb 於 10-12-3 18:45 發表

你的小朋友是否現在在樂基讀緊?如果係,你又覺得佢讀得開心,不選sc/kv都沒有甚麼問題的。但當初你不是想佢入sc/kv,你先報名的嗎?現在2間都收你,又為何不考慮呢? ...

I prefer HKPS:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

唔會呀..我自己都鐘意 HKPS多D

成功入DBS, 唔關幼稚園事.

我覺得係要小朋友本身組織能力好, 記性好, 講野有文路, 思考有邏輯, 咁樣就多一點點機會成功.

因為DBS INTERVIEW 唔會太FOUCS ON 學術, 仲要係可以揀廣東話IN, 所以完全冇壓力.

如果有心鋪路入DBS, 要早D 培育!!

原帖由 milkybb 於 10-12-3 18:45 發表

你的小朋友是否現在在樂基讀緊?如果係,你又覺得佢讀得開心,不選sc/kv都沒有甚麼問題的。但當初你不是想佢入sc/kv,你先報名的嗎?現在2間都收你,又為何不考慮呢? ...

點解去考KV & SC ??想見識下咩叫名校囉~唔收唔煩,收了要唸唸.........因為我地目的是仔仔入男拔,所以明年一定會考CCKG,如果今年轉,下年又轉,大人小朋友都好辛苦!!!不過如果唔轉去SC OR KV ,又擔心CCKG唔收,而樂基名氣唔足夠入男拔....所以我都唔知道點做好....不過我個人偏HKPS.

SC 和 KV 都不能保證你囝囝能入讀DB,亦唔見得這兩間學校有甚麼優勢.就算CCKG都唔敢寫包單.要好睇小朋友表現,同家庭背景.相信你選沙田樂基,一定有你的原因.下決定前也一定經過深思熟慮.因此,對自己的決定不要後悔.也不用後悔.有麝自然香,如你小朋友係叻嘅,一定水不了.

原帖由 luiflora 於 10-12-3 22:25 發表

點解去考KV & SC ??想見識下咩叫名校囉~唔收唔煩,收了要唸唸.........因為我地目的是仔仔入男拔,所以明年一定會考CCKG,如果今年轉,下年又轉,大人小朋友都好辛苦!!!不過如果唔轉去SC OR KV ,又擔心CCKG唔收,而樂基名 ...

其實樂基都算名校啊~好多人爭入的,竟然kv &sc2間今年都你的仔仔,證明你仔仔有過人之處,下年先考慮轉校都行啊~

但係沙田同九龍塘樂基, 分別大唔大呢, 講明氣, 又好似  sc / kv > 九龍塘沙田> 沙田 樂基

唔會傻, 我只認識兩個讀hkps 既小朋友, 一個數年前畢業已考入spcc 另一個年頭考左入cckg - 今年9月開始返緊
證明cckg都會收hkps 學生

同意,
點解d人仲有呢d想法?
入到名幼稚園就入到名小學?
就算比你入到,你又會點?
唔好人云亦云,盲目追求名校。
都要睇自已小朋友能力,你自己的能力、時間、精神。
宜家好多大學生都唔係名校出黎。
原帖由 alowe 於 10-12-3 22:38 發表
SC 和 KV 都不能保證你囝囝能入讀DB,亦唔見得這兩間學校有甚麼優勢.就算CCKG都唔敢寫包單.要好睇小朋友表現,同家庭背景.相信你選沙田樂基,一定有你的原因.下決定前也一定經過深思熟慮.因此,對自己的決定不要後悔.也不用後悔.有 ...

香港唔係得KV & SC.....
有好多wor........自己 做下research la

原帖由 luiflora 於 10-12-3 22:25 發表

點解去考KV & SC ??想見識下咩叫名校囉~唔收唔煩,收了要唸唸.........因為我地目的是仔仔入男拔,所以明年一定會考CCKG,如果今年轉,下年又轉,大人小朋友都好辛苦!!!不過如果唔轉去SC OR KV ,又擔心CCKG唔收,而樂基名 ...

咁我呢d咪仲傻.... 你睇LH + SC果個topic.... :;pppp: