用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 最終都放棄了有小學 BACKUP 的幼稚園.....
go

最終都放棄了有小學 BACKUP 的幼稚園.....

今日係培道最後注冊日, 我 GIVE UP 了.....

昨晚認真的與老公傾左次. 佢都話交留位費只係拖多幾多個月, 去到6月都係要決擇, 不如直程唔去交, 慳返400元.

一早見培道, 係想將來小一坐低都有一間小學在手, 但係, 老公說, KV 雖然沒有小學BACKUP, 但係教出來的學生已經可以適應小一的課程, 到時花點心思去考幾間私立 & DSS 再抽獎 (10分ONLY, 所以都係駁), 再到叩門時始終有一丁點優勢.

我掙扎既係, 培道學費只係 $200 + $1,050校車 (扣學卷後), KV 就 $2,4XX + $1,050 車費, 2間相差 $2,000 元, 但老公說, 相差的果 $2,000 元, 可以出去學野, 但係學既野有冇 KV 老師教既咁合用咁有果效.......講到呢到, 我又不得不認同.

最終都係放棄了培道, O黎緊MS 有RESULT 如果都收, 我都唔會留位了. 希望比WAITING LIST 既家長一個機會.
最後, 好可能係 KV VS 宣幼., 因為宣幼每年都有5X~6X 人上宣小, 比起校外生, 成 3千人掙 6X 個位, 好似讀宣幼比較著數.
近排比小一, K1 攪到我頭都大.

我好明白你, 我現在都好累了, 自己又冇報根德園, 現在仲要四出找學校, 真係好累, 都現在都係自責點解唔報根德園, 雖然唔知收唔收, 但起碼有機會試嘛!

我想問, 根德園面試用中文定英文架?

宣小比民生培道好嗎?
聽說宣小學費5k...不過我沒求證過...

宣小, 係好好, 但就真係谷. 佢學費應該係 3K鬆, 但可能因為要一人一樂器, 計埋學樂器既支出, 5K 可能係咁來.
真人真事, 響宣小讀到考最TOP果D, 都會轉走, 更加有D去了 LS, 另外, 宣小的程度, 不比 DBS & LS 低.
民生, 唔會差, 但就唔係好似宣小果類咁 DEMANDING 囉.
培道只知佢係比較低調, 程度唔清楚, 應該都唔谷的.

原帖由 MASAYA 於 3-12-2010 01:25 PM 發表
宣小比民生培道好嗎?
聽說宣小學費5k...不過我沒求證過...

根德園係全中 INTERVIEW 的, 我估個別小朋友可能平日係用英文溝通, 或者都會個別要求用英文IN.

但KV 係傳統幼稚園, 所以教學都係全中的. 中數強.
英文就串字強. 不過佢數學都係英文數, 只係英文 ORAL 真係差D.

唔洗咁灰, 我覺得, 人人都HOLD了幾間響手, 過左年後再寫信去求位.
你小朋友IN 左邊幾間?

原帖由 kwboy 於 3-12-2010 01:24 PM 發表
我好明白你, 我現在都好累了, 自己又冇報根德園, 現在仲要四出找學校, 真係好累, 都現在都係自責點解唔報根德園, 雖然唔知收唔收, 但起碼有機會試嘛!

我想問, 根德園面試用中文定英文架? ...

我打過電話問啦, 佢地話冇可能架啦!!

我報左六七間, in 左兩間!!

kwboy,唔好再諗根德園了。過去的已過去,塞翁失馬,焉知非福?!就算有報,又未必考到,考到又未必適合小朋友…好似係安慰緊自己,但這個是事實!上天總會有安排的!cheer up!!
原帖由 kwboy 於 10-12-3 13:24 發表

我想問, 根德園面試用中文定英文架? ...

個人睇法,放棄培道其實一 d 都唔可惜

咁你都有6,7間有機呀, 唔好灰心.

你係咪都報左禮賢 & 宣道?
我都係.
GOODLUCK

原帖由 kwboy 於 3-12-2010 01:45 PM 發表
我打過電話問啦, 佢地話冇可能架啦!!

我報左六七間, in 左兩間!!

TKS~~~

我而家連禮賢都唔去IN 了. 只係會IN 埋宣幼.

原帖由 B.B.BaBa 於 3-12-2010 02:24 PM 發表

我都系咁諗…
原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-3 14:24 發表

回覆 11# dlmcdlcl 的文章

dlmcdlcl: 若經濟負擔到梗係揀kv啦!之前我都想幫細佬報kv, 若收就會讀住再考哥哥o哥間, 但惜今年kv唔收10月後的細仔, 無法啦, 兩兄弟都同kv無緣....
培道c6昨天已去交留位費, 其實我對佢都認識唔多, 不過聽聞德育做得好好, 所以都好大機會讀佢(雖然ms未出result, 宣道未in, 但感覺機會不大特別係宣道 )

咁哥哥係讀邊間呀?
又係冇得直接考哥哥果間? 培正??

原帖由 davywm 於 3-12-2010 02:40 PM 發表
dlmcdlcl: 若經濟負擔到梗係揀kv啦!之前我都想幫細佬報kv, 若收就會讀住再考哥哥o哥間, 但惜今年kv唔收10月後的細仔, 無法啦, 兩兄弟都同kv無緣....
培道c6昨天已去交留位費, 其實我對佢都認識唔多, 不過聽聞 ...

原帖由 sheffield 於 10-12-3 13:56 發表
kwboy,唔好再諗根德園了。過去的已過去,塞翁失馬,焉知非福?!就算有報,又未必考到,考到又未必適合小朋友…好似係安慰緊自己,但這個是事實!上天總會有安排的!cheer up!!  ...

妳所講的說話真係觸動我的心靈, 我家庭是基督教的, 很多人都話交俾天父, 佢會有安排, 但係我自己諗埋一邊咋嘛, 怪自己唔去報………………

hello, dlmcdlcl
我今日去交了留位費喇(培道),始終係有小學做backup,所以點都照交,如果之後in果幾間唔得,都好大機會會揀培道喇...!
係喇,想問問你,照你咁講,宣幼唔係100%升上去宣小,而且聽人講宣小的課程唔係好深的,咁唔好彩升唔到上去的話要出去叩門(直資or私小),會唔會比讀KV難找小學呢?
咁點解你會話比較著數呢?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 14:28 發表
TKS~~~

我今日去交了留位費喇(培道),始終係有小學做backup,所以點都照交,如果之後in果幾間唔得,都好大機會會揀培道喇...!
係喇,想問問你,照你咁講,宣幼唔係100%升上去宣小,而且聽人講宣小的課程唔係好深的,咁唔好彩升唔到上去的話要出去叩門(直資or私小),會唔會比讀KV難找小學呢?
咁點解你會話比較著數呢?

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-3 14:28 發表
TKS~~~

我冇報KV, 而st.cat係waiting list,我同你相反,我交了培道留位費~~ 早2日都緊張如果st. cat收左讀唔讀,都係因為學費問題~~(因為我還有細女要養)而家waiting反而鬆一口氣,培道其實係比較低調,但程度都深,傳统學校~

我冇報KV, 而st.cat係waiting list,我同你相反,我交了培道留位費~~ 早2日都緊張如果st. cat收左讀唔讀,都係因為學費問題~~(因為我還有細女要養)而家waiting反而鬆一口氣,培道其實係比較低調,但程度都深,傳统學校~

因為就算我讀 KV, 到小一時, 都係要跟大圍咁去考宣小, 到 3年後, 我估計, 至小都要4~5千人去 IN, 到時只係 6X個位比人考 (4班計, 實質我唔SURE 佢有幾多班)
如果我原本都已經讀宣幼, 咁佢唔讀得太差, 以今年計, 都收返60個小朋友. 係咪機會率高D呢?
咁讀左宣幼, 都一定要響外面進補. 我估都唔會太輸蝕既.

原帖由 bibikids119 於 3-12-2010 02:52 PM 發表
係喇,想問問你,照你咁講,宣幼唔係100%升上去宣小,而且聽人講宣小的課程唔係好深的, ...

在BK  大多數人說宣小深,所以我都汲有報名. KV 都是waiting.   

"相差的果 $2,000 元, 可以出去學野, 但係學既野有冇 KV 老師教既咁合用咁有果效.......講到呢到, 我又不得不認同." 我都常struggle 於這個問題.