用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: RUVSY
go

deleted

睇完難以想像考HKICPA / ACCA點會影響個仔前途?考之前閉吓關咪得law
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

通常係keep hkicpa rather than acca喎(如果你將來唔打算係英國打工既話)

原帖由 gcleung 於 10-12-3 16:10 發表
我都想交少個fee
我仲衰, 剩係攪咗ACCA個fellow member, HKICPA過邊冇攪, 但就年年俾足錢keep住graudate個名

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:10 發表

而家公司幫我比一個 不過我都肉赤比多個
留番d錢買野比個仔好過嘛

我要俾4個會,c6俾晒,佢成日問cut左得唔得?我話驚攞唔翻!重有c6唔要我都可以揾吓工

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 16:15 發表
通常係keep hkicpa rather than acca喎(如果你將來唔打算係英國打工既話)

我就keep ACCA好過AICPA,返大陸有用d

係呀, 我都唔知呀, 之前怕麻煩, 所以冇攪晒, 睇嚟都要做吓嘢先得, Thank you!
希望以後用唔着啦, 我打算做呢份工, 做到退休o架, 好多人恨做我個位, 做會計可以準時放工喎
原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 16:15 發表

本人育有1女現讀K1, 公司想我上大陸發展, 我問朋友意見, 朋友説:“個女細重會痴下你, 過多幾年就唔會, 所以而家要痴多d啦!", 所以推左公司。再講讀書幾時都得, 我最後個Master都係差不多40先讀完, 家長係有小小幫助, 但如果自己照顧小孩重有幫助。

原帖由 gcleung 於 10-12-3 16:25 發表
係呀, 我都唔知呀, 之前怕麻煩, 所以冇攪晒, 睇嚟都要做吓嘢先得, Thank you!
希望以後用唔着啦, 我打算做呢份工, 做到退休o架, 好多人恨做我個位, 做會計可以準時放工喎
...

我都係 佢唔炒我 我打c 都唔會自己走

返大陸唔係cicpa最好咩?
aicpa都係冇咩用,除非去美國打工,我做嘢間公司全個會計部門冇一個係aicpa,雖然我要用us gaap埋數。
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:18 發表

我就keep ACCA好過AICPA,返大陸有用d

嘻嘻,我都係準時收工,不過生完細b我想搵工了﹗(搵一份再輕鬆啲﹗最多少錢啲﹗ )
原帖由 gcleung 於 10-12-3 16:25 發表
...

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 16:44 發表
返大陸唔係cicpa最好咩?
aicpa都係冇咩用,除非去美國打工,我做嘢間公司全個會計部門冇一個係aicpa,雖然我要用us gaap埋數。

cicpa邊考得掂,返大陸有個外國牌方便扮嘢,講做嘢當然aicpa+識大陸tax最好

嘩! 突然好多行家....又係交會費的時候啦! 其實, 有左小朋友是否無得搏?  可能真係, big4係加人工快, 但果段日子真係後生仔先頂得住, 離開big4之後, 人工就停滯不前, 我都係等退休中.  
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:28 發表

我都係 佢唔炒我 我打c 都唔會自己走

oic,我本來想向神州發展(在big 4時我做好多大陸job,幾偏遠都有),亦曾考慮過考cicpa,不過神有時既安排係好奇妙既,轉轉吓工,連industry都轉埋,我宜家既field,做外企居多,間中都會handle吓啲大陸deal既,不過係tax structure而唔係會計方面,咁多年,都冇晒reference囉~
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:54 發表

cicpa邊考得掂,返大陸有個外國牌方便扮嘢,講做嘢當然aicpa+識大陸tax最好

原帖由 CHP 於 10-12-3 16:58 發表
嘩! 突然好多行家....又係交會費的時候啦! 其實, 有左小朋友是否無得搏?  可能真係, big4係加人工快, 但果段日子真係後生仔先頂得住, 離開big4之後, 人工就停滯不前, 我都係等退休中.  
...

我算好彩早年 (可能我年紀大) 係big 4 出來人工仲跳左好多. 不過呢10年就停左喇
而家呢間公司係攪地產都叫完左project就有花紅分
拉上補下 好過唔小同時期既舊big 4 同事
留係big 4既都升左做partner啦.

我都係fellow, 唔交又唔捨得. 其實acca無咩用咁!!!
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:00 發表

其實我都想問下..而家我年年交2個會費..可唔可以唔交acca 果個 (我係fellow member了)

jump出黎果下係好好多, 之後就無咩發展.  "舊big 4 同事留係big 4既都升左做partner啦." <-- 差不多啦, 佢地係senior manager, 不過仲係做到cc下, 唔見到d人工可以補償到失去既精神/時間/健康, 而且唔洗諗有時間生小朋友.  係半轉行做生意分錢果d先ok.
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 17:01 發表

我算好彩早年 (可能我年紀大) 係big 4 出來人工仲跳左好多. 不過呢10年就停左喇
留係big 4既都升左做partner啦. ...

cicpa真係唔好浪費時間考, 識多d有錢大陸人最好.
原帖由 brrbaby2007 於 10-12-3 16:54 發表

我仲以為我係呢個discussion group最有「資歷」既一個添﹗ 不過應該同你差不多,我啲同grade都快昇做partner。
我就好好彩,無啦啦轉咗industry,出咗黎咁多年人工都加咗一倍有多,啲bonus都幾和味。雖然可以準時放工,不過返工時啲時間好tight,未有細b都okay,宜家大肚就好攰。而且生完後公司有 變動,雖然老細講明帶我過檔,不過我擔心「準時」不再,所以就算cut pay都想轉份輕鬆啲既工。始終對囝囡先係最緊要
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 17:01 發表

留係big 4既都升左做partner啦. ...

真係羡慕你既bonus, 出來之後都無收過bonus. 又怕轉左工會辛苦, 無得準時放工.  老細又覺得你無放晒個心係公司....唔會升職加人工...苦!  
原來我的事業已經完了.

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 17:17 發表
我仲以為我係呢個discussion group最有「資歷」既一個添﹗ 不過應該同你差不多,我啲同grade都快昇做partner。
我就好好彩,無啦啦轉咗industry,出咗黎咁多年人工都加咗一倍有多,啲bonus都幾和味。雖然可以準時放工,不 ...

小心捱壞身體.
我以前一年返足365日, 經常座長途機, 晚上都有進修,(差d唔夠attendance). 終於有日座巴士回家途中暈在系到, 走去body check, 心跳已高過140下/min, 跟住無奈工都遲埋. (我個時都系2x歲).

我的格言是"學海無涯, 回頭是岸"

Anyway, take care!

原帖由 Daniel-Florence 於 10-12-3 17:21 發表
小心捱壞身體.
我以前一年返足365日, 經常座長途機, 晚上都有進修,(差d唔夠attendance). 終於有日座巴士回家途中暈在系到, 走去body check, 心跳已高過140下/min, 跟住無奈工都遲埋. (我個時都系2x歲).

我的格言是" ...

時間只有咁少, 但又有大堆的工作, 真是要取捨, 都是健康最緊要, 我很希望能照顧到阿仔結婚.
雖然照顧阿仔要放棄很多野, 但好慶幸有他的出現, 使我的人生更有意義.
我的工作也停滯不前, 它不能帶給我滿足感, 但就算將來份工幾好, 都是與家人和仔女的關係更重要.