用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
樓主: RUVSY
go

deleted [複製鏈接]

唔知樓主對讀書既決心有幾多,我分享自己既例子,證明世事無絕對的。

未有阿b前,我很多朋友都為了讀mba拖遲結婚/生囝既時間,因為唔想顧此失彼。我都有呢份想法,不過唔係太強烈,所以當我有生bb既打算而老公又遊說我一齊讀mba時,我放棄了一些名氣比較好但workload重而選擇一間都排名100大不過少啲上堂要求既學校讀mba。未讀第一科,我就有了bb,抱住見步行步既心態,盡力而為。

陀bb時我的反應好利害(由6wk嘔到28wk),中間出玩很多驚險場面(oscar fail要抽胎水﹑34wk時見紅穿水瞓了醫院10日之後bed rest到40wk生),我除了預產期前後既一個學期defer咗,一齊on schedule上堂交功課同考試。生完bb我餵人奶餵至上個月(阿囝17m大)因為有咗細b冇晒奶。阿囝9個月大開始我冇隔斷過個個周末同佢上兩間訓練唔同嘢既pg﹑返教會﹑去圖書館/去街,晚晚放工我都係自己湊番佢同佢玩不同遊戲train佢/落平台玩。雖然要同時兼顧事業(中間我分別出了兩次公幹去NY同東京)和學業,但我事事以阿囝為先,自問我已盡了一切能力培育佢。結果,我的囝囝發展都唔錯,n1雖然未in晒,暫時in幾間都有offer,而我自己同老公,亦係下個月行畢業禮了。當初為了照顧阿囝我放棄了拿好成績既冀望(distinction),科科得過且過便算,最後竟然有merit畢業,是我意料之外。

我想講,如果係衡量自己係有毅力有能力同時兼顧既,why not,唔好介意身邊人點睇,努力尋求佢地既認同。同時,在學業上可作某程度既犧牲,因為對我黎講,阿囝始終比較重要,佢長大了,啲時間係追唔番既。同時,我地兩公婆讀呢個mba時好有體會,就係當重拾書本,先記得番讀書既壓力。呢一點,時刻提醒我地不管我地為阿囝舖排咗幾多嘢,最後都要以佢既想法同能力為依歸。我好記得老公某次考完試講既一句說話:「咁辛苦讀咁耐考得唔好已經好唔開心,如果呢個時候仲有人因為我考得唔好而怪責我,真係想死。所以我地第時都要體諒阿囝。」

deleted due to duplication.

哈哈, 多謝你的分享, 我的家人都有怪責我考極都唔合格, 真不好受, 我也要重拾讀書的決心, 不好有籍口.

原來是同行。給你一個意見,你都知道這行通常working hour很長,不過越向上爬,便越可以係收入不俗既情況下準時收工,這是我們的bargaing power,亦是我繼續進修的原因,因為不進則退。
其實我考CFA最尾一個level都係考極都考唔到,本來打算下年考,點知有2nd b(出年4月生),所以唔報考住再拖多一年,不過就開始睇番啲書。
另外有關QP,我當年係考ACCA,幫唔到你。不過如果到時你真係考,可以pm我,因為我舊公司既buddy(舊公司有buddy system,讓舊人帶新人,佢係我個「囝」),係當年頭幾屆不過唔記得邊屆考第一,我可以幫你問吓tips。不過我聽佢講,好似都唔易,係open book既。其實如果你有冇打聽過你個case考acca,會唔會易啲考牌呢?我總覺得acca好似易過QP(open book通常深啲)。

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 13:59 發表
我的目標是取會計師牌, 我欠五科, 但又未取Degree, 有想過讀一年的野雞學校, 但又怕不應可, 有想過讀公開大學, 但學費不平和不容易合格, 加上牌頭欠些, 又想多些陪小朋友, 真是兩難. ...

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:10 發表
原來是同行。給你一個意見,你都知道這行通常working hour很長,不過越向上爬,便越可以係收入不俗既情況下準時收工,這是我們的bargaing power,亦是我繼續進修的原因,因為不進則退。

...

兩睇啦..係唔係愈高愈準時收工. ..眼見高層人士好大壓力, 回到家半夜仲要開電話會議....
我之前講個舊上司就係咁..............真係"做死人"囉
前公司有同事輪住生"癌"..好彩既好番..唔好彩既..
出事既偏偏都係會計部.....
可能係咁岩得咁"橋" 不過我都好彩自己走得快.

好在我啲conference call通常係早上者。(當然我亦未去到高層啦﹗)

我都同意,呢行真係做c好多人,所以我成日講笑話阿囝如果第日揀我呢行,就自己搵錢讀大學。其實行行都有壓力,睇吓自己識唔識say no,當然越向上爬,political issue越多,不過都係睇自己點睇,唔好俾太大壓力自己,少說話多做事,日子都可以過得好輕鬆既。

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:28 發表
好在我啲conference call通常係早上者。

我都同意,呢行真係做c好多人,所以我成日講笑話阿囝如果第日揀我呢行,就自己搵錢讀大學。其實行行都有壓力,睇吓自己識唔識say no,當然越向上爬,political issue越多,不過都係睇自己 ...

我好衰 我叫我仔做獸醫, 因為好搵之餘.動物永不懂投訴

原帖由 gcleung 於 10-12-3 14:48 發表
我都係同行喎, 不過這幾年已全情投入生仔 + 揾學校, 事業已排到好後, 保住份工, 準時放工, 進取心留返我老公啦

me 2

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:10 發表
其實我考CFA最尾一個level都係考極都考唔 ...

好呀, 到時pm你, 謝謝! 我以前在ACCA exempt 了6科, 但停了交會費, 唔知現在可不可以取回!?
我有幾個讀會計的朋友也為仔女放棄了學業, 看見她們好像輕鬆d, 但我又不甘心.

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 14:53 發表
唔知樓主對讀書既決心有幾多,我分享自己既例子,證明世事無絕對的。

未有阿b前,我很多朋友都為了讀mba拖遲結婚/生囝既時間,因為唔想顧此失彼。我都有呢份想法,不過唔係太強烈,所以當我有生bb既打算而老公又遊說我一齊讀mba ...

妳讀個個 MBA 係邊個國家架?

醒目開學勳章 貢獻勳章

我就因為老公較忙, 要成日OT, 自己讀讀吓個master都放棄咗.. 因為唔想個仔成日只對住個工人, 心掛掛~ 放唔低..

我自己都以為一個星期2-3晚應該無問題, 但係本來話支持我嗰個老公, 原來無諗過放棄佢自己嘅興趣.. 佢一星期有2-3晚唔响屋企食飯喇.. 如果連我都唔返去.. 唔敢諗!

e+兩個~ 更加放唔低!
恐龍家

回覆 2# NICOLE123 的文章

nicole123: 你o既提議幾好!

原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 15:31 發表

我好衰 我叫我仔做獸醫, 因為好搵之餘.動物永不懂投訴

又係喎! 又專業, 又不用勞氣, 有時對住動物好過對人.

其實我覺得我對住阿仔也會短幾年命, 所以我不適合全時間湊他. 返工反而輕鬆.

呵呵,acca我都停咗好多年冇交會費,俾人踢咗出會(因為我個個舊同事都冇交,同埋初時以為自己考到cfa,俾咁多個會費好溶嘛)。不過我上年見啲磅開始跌,有心郁想入番個會,就打去問,原來俾個penality fee,交番晒咁多年既會費就得(即係錢解決到既問題),我估你都得,所有會計師公會都係想要錢者。你可以問問,再研究吓邊樣花算啲(錢同時間方面)。
其實,如果你真係唔甘心,就唔好放棄﹗放棄了,就唔好諗番轉頭,人最慘就係坐這山望那山。當年我就係驚好似nicole所講做到c,離開了big4,亦有心理準備人工一定唔夠留係到既朋友多。所以就算見佢地一個個昇上高位,即使有少少唔開心(話冇就一定呃人),不過都預咗,冇咩話甘心唔甘心。反而出咗去幾年睇到另一個世界,學到唔同既嘢,人始終會進步。我in現在這份工時,當時既老細啱啱係我做既big 4轉過黎冇耐,佢in我時我鍾意我,同我講,佢offer俾我既人工唔會比我仲係舊公司做緊既同grade少。所以世時真係無絕對。點都好,最緊要同老公有共識,同埋以囝囝既親子關係為首要。
原帖由 RUVSY 於 10-12-3 15:34 發表

好呀, 到時pm你, 謝謝! 我以前在ACCA exempt 了6科, 但停了交會費, 唔知現在可不可以取回!?
我有幾個讀會計的朋友也為仔女放棄了學業, 看見她們好像輕鬆d, 但我又不甘心. ...

我一定係照顧自己先,假設你付出了但小朋友曳或都係教不到心儀kg,到時你會點?worst case可能會令你向家人發脾汽。其實kg 5係真係重要反而家教才是,不過記著quality of time 係重要過 quantity of time,5多時間照顧小朋友咁佢自理能力可能會好d tim。

當然講就易,你一定會有其他野要考慮,自己最睇下邊樣最重要lor

英國。如果可以afford多點時間應付workload,美國某些LD會更有名氣(我有朋友讀緊,佢係律師,個囝6歲,完成p1既competition了﹗)。點都比讀本地大學既舒服既。
原帖由 kwboy 於 10-12-3 15:36 發表

妳讀個個 MBA 係邊個國家架?

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 15:56 發表
呵呵,acca我都停咗好多年冇交會費,俾人踢咗出會(因為我個個舊同事都冇交,同埋初時以為自己考到cfa,俾咁多個會費好溶嘛)。不過我上年見啲磅開始跌,有心郁想入番個會,就打去問,原來俾個penality fee,交番晒咁多年既會費就得(即係 ...

其實我都想問下..而家我年年交2個會費..可唔可以唔交acca 果個 (我係fellow member了)

如果做緊既公司肯幫係俾一個,你又唔嫌肉赤既,其實交兩個都okay既。
不過係我地呢個階段,acca真係冇咩function,不管我之前做既uk公司定係宜家既us公司,都唔mind我冇acca(cv我淨寫邊年entitle冇寫自己係member),同埋我做過幾份工既公司咭片都好clean,唔會寫qualification。曾經有老細仲勸我唔好晒冇謂錢入番會添。
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:00 發表

其實我都想問下..而家我年年交2個會費..可唔可以唔交acca 果個 (我係fellow member了)

我都想交少個fee
我仲衰, 剩係攪咗ACCA個fellow member, HKICPA過邊冇攪, 但就年年俾足錢keep住graudate個名
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 16:00 發表

原帖由 kristinecheng 於 10-12-3 16:08 發表
如果做緊既公司肯幫係俾一個,你又唔嫌肉赤既,其實交兩個都okay既。
不過係我地呢個階段,acca真係冇咩function,不管我之前做既uk公司定係宜家既us公司,都唔mind我冇acca(cv我淨寫邊年entitle冇寫自己係member),同埋我做過幾份 ...

而家公司幫我比一個 不過我都肉赤比多個
留番d錢買野比個仔好過嘛
‹ 上一主題|下一主題