用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 deleted
go

deleted

deleted

有能力做到雙贏當然最好, 不能的話總要抉擇犧牲一些你認為沒那麼重要的
甚麼最重要只有自己才知道

贈你五個字: "世事無絕對!"

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 12:15 發表
很想各家長給予意見, 本人很想用幾年時間努力讀書, 取得一定的資格, 能對工作有幫助, 亦能對得起自己, 和對小兒找小學有些少影響 (家長的學歷), 可是如果我放時間讀書, 就沒有時間教仔女, 亦會影響他面試的能力, 我c ...

個個家庭既情況都唔同
好難比到客觀意見
不過希望盡量係兩者之間取得平衡就最好啦
小朋友係叻既係邊間學校都會有出色既

謝謝各位回覆, 我現在正是兩邊兼顧, 但有些兩頭不到岸, 都怪兒時不努力, 我會用我的例子教阿仔讀書的階段要努力.

我本身咪同你一樣, 兒時不讀書, 之後用幾年時間取了三個學位, 又如何, 都幫唔到囡囡入間好的幼稚園

原帖由 kwboy 於 10-12-3 13:19 發表
我本身咪同你一樣, 兒時不讀書, 之後用幾年時間取了三個學位, 又如何, 都幫唔到囡囡入間好的幼稚園

哇, 好厲害三個學位, 原來父母的學歷不是有太大幫助, 但可以教小朋友和收入好d.

好贊成你有進修之心, 我覺得反而你自己都努力讀書, 仲會做到身教比小朋友, 對小朋友有長遠的影響,  而家小朋友讀書成日要大人幫反而不是好事, 因為他不會再自發去做功課, 要人睇住先至做.

有時要取捨
時不時有agent call我 叫我跳糟
錢係多好多...不過時間都一定要付出更多
家庭同事業2 者我選了家庭
錢搵唔哂 夠用就好了
上2星期舊老闆..病...走了...佢女女只係 p2
生前努力工作搵錢...到最後....
所以我看化了. 多d時間陪小朋友
畢竟好彩佢2x年後都會離開我地自己生活...

其實如果你因為想有個degree 幫到小朋友搵學校, 似乎呢條數就未必有著數... 始終呢0的時間0黎照顧佢0地好似好0的... 反而你讀過degree 都要花2-3年時間, 如果讀一年0個0的野雞學校, 你張沙紙要0黎都未必有用.. 所以不如留番陪小朋友...

樓主, 如果你想慢慢讀, 香港公開大學啦, 不過個牌頭就欠左少少知名道!

回覆 9# RUVSY 的文章

我在決定要小孩之前, 已經選定了以孩子為第一......
雖然身邊的同學很多已經去到management位, 但自己仍然"原地蹈步", 問自己有唔開心嗎~~~~ 有的, 不過我覺得自己好幸福, 生左兩個好聽教既小朋友, 而且我覺聽教既小朋友唔係天生架, 我既付出同功勞都唔少架!

……………

妳是否讀緊 ACCA? 如果係, 好似妳讀完LEVEL 2, 可以去申請一個學位由英國 THE UNIVERSITY OF OXFORD BOOKS, 出的學位

本來我睇到你個POST一定會叫你放棄
因為我為左個女都放棄讀個MASTER

但係你已經開左個頭
只欠5科
讀唔到你會無左個會計師牌 (都有幾大影響)
要用幾多時間呢會完成?
一日會有幾多時間見到小朋友呢?
可唔可以攤長D讀?

本來我睇到你個POST一定會叫你放棄
因為我為左個女都放棄讀個MASTER

但係你已經開左個頭
只欠5科
讀唔到你會無左個會計師牌 (都有幾大影響)
要用幾多時間呢會完成?
一日會有幾多時間見到小朋友呢?
可唔可以攤長D讀?

………

原帖由 RUVSY 於 10-12-3 14:23 發表
我其實讀緊香港那邊, 欠一科可考QP (四科), QP唔知難不難?

放工返屋企已經是8點, 陪阿仔食飯和玩已是11點, 之後很累又溫不入腦, 星期六日又要與阿仔一起上Playgroup和出街, 湊著他也讀不到書, 如果自己出去温, 就要 ...

同行..
其實我想講(我唔知你咩年紀) 我地呢行 入唔到big 4..始終都係原地x步. 考到同考唔到牌如果係local firm做分別不太大.
考到牌人工會係高d 不過做既野 可以講係一樣.
如果仲有5科我都覺得要考埋既 不過就唔洗太心急囉

謝謝! 其實我也知取到牌也未必對現在的工作有太大分別, 只是較穩定和容易跳槽, 但只是對自己的一個要求, 我應該生bb前做晒這些心願, 現在希望可以繼續兩邊兼顧.

我都係同行喎, 不過這幾年已全情投入生仔 + 揾學校, 事業已排到好後, 保住份工, 準時放工, 進取心留返我老公啦
原帖由 NICOLE123 於 10-12-3 14:36 發表

同行..
其實我想講(我唔知你咩年紀) 我地呢行 入唔到big 4..始終都係原地x步. 考到同考唔到牌如果係local firm做分別不太大.
考到牌人工會係高d 不過做既野 可以講係一樣.
如果仲有5科我都覺得要考埋既 不過就唔 ...