用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果考到協恩,我又點選擇呢?
go

如果考到協恩,我又點選擇呢?

我囡囡已經有St. Catherine 同根德園的上午offer.  但我都會去考協恩, 請問大家如果協恩都收, 你地會選擇那一間幼稚園呀?協恩好唔好得過St. Catherine 呀?

有冇人知讀協恩幼稚園, 有冇丁點優勢上佢小學呢?? (我知小學係要自行+ 派位抽的) 咁相對係咪更本入唔入協幼都係一樣??

去年我囡囡有幸地收到協恩Offer, 可惜經多方意見及考慮﹐最後都選擇了KV。我都幾喜歡協恩﹐但係不擔保小朋友一定直升協小 (經政府派位)﹐而且以我所知現今的協恩已大不如前了。

原帖由 囡囡婷婷 於 10-12-2 21:03 發表
我囡囡已經有St. Catherine 同根德園的上午offer.  但我都會去考協恩, 請問大家如果協恩都收, 你地會選擇那一間幼稚園呀?協恩好唔好得過St. Catherine 呀? ...

原帖由 chloechanchan 於 10-12-2 22:47 發表
去年我囡囡有幸地收到協恩Offer, 可惜經多方意見及考慮﹐最後都選擇了KV。我都幾喜歡協恩﹐但係不擔保小朋友一定直升協小 (經政府派位)﹐而且以我所知現今的協恩已大不如前了。

...

請問以前比較好嗎?如果從來都不是直升小學,那麼哪方面變差了?

親子王睇到話叩門位會比幼稚園生

原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-2 22:46 發表
有冇人知讀協恩幼稚園, 有冇丁點優勢上佢小學呢?? (我知小學係要自行+ 派位抽的) 咁相對係咪更本入唔入協幼都係一樣??

協幼優勢只係起叩門階段, 因為叩門只會收協幼學生.

我並不想說協恩的不是﹐而我考慮到協幼的課程相對較淺 (有學券)﹐協小要玩政府Luck Draw先有機會﹐ 所以協小收生無保證﹐學生程度相距大﹐有協小生(P1)只懂26個英文子母﹐再者協恩女生的公開成績並唔特出﹐相比以前的協恩真係..........有所保留!

原帖由 MASAYA 於 10-12-2 22:56 發表

請問以前比較好嗎?如果從來都不是直升小學,那麼哪方面變差了?

我呀女都係有 SC am offer ...但我唔會報..

我心儀德望同協恩..waiting GH result ... and 13-Dec 會報埋協恩...

希望無決定錯啦..

我同老公商討過, 佢話讀St. Catherine出路多過協恩, 如果我真的想囡囡入協小, 可以讀完St. Catherine後嘗試報, 我都有 in 德望, 但係俾我的感覺係好嚴肅, 氣氛有點壓迫感.

原帖由 囡囡婷婷 於 10-12-3 10:48 發表
我同老公商討過, 佢話讀St. Catherine出路多過協恩, 如果我真的想囡囡入協小, 可以讀完St. Catherine後嘗試報, 我都有 in 德望, 但係俾我的感覺係好嚴肅, 氣氛有點壓迫感. ...

你意思係報自行收生同埋報大抽獎嗎?

係呀, 我的朋友話可以兩邊進行.

我指協恩就大抽獎, 又會自行搵私小

我囡囡在協恩讀,相反我並不覺得佢哋差咗,佢哋係公開比賽攞到好多獎, 無論在體育上、音樂上。協恩嘅樂團和辨論都非常出色。另外,佢哋中英數每科都會各分HYPS, H其實是類似嘅精英班,你要KEEP住你嘅成績你先會升返精英班,S就會加倍培訓,所以對小朋友其實幾好。另外,我囡囡代表學校在朗誦節(ENG)都攞過1st, 2nd & 3rd,全都是老師訓練出來的。我會講係協恩讀, 學校真係會俾好多機會你, 每個小朋友都會有機會發揮佢哋每個人不同嘅長處。至於你話有協小生(P1)只懂26個英文子母,其實我覺得比較關佢係邊間幼稚園讀和父母嘅事,我囝囝現在讀緊K.3, 都唔只識26個英文子母。

Hahe 家長, 請問你, 聽講協恩會轉直資, 你估協恩小學係未來三年可唔可以轉到直資呢? 我都真係好想囡囡入協幼!!

聽講係中學部轉直資,小學部會睇下中學部轉直資之後個效果,先再決定會唔會轉埋做直資。所以小學即使轉,應該都會係好多年之後o既事。

中學係打算轉直資,不過我相信最快都會係下一學年嘅事。小學暫時無咁嘅計劃,所以就算轉,都起碼係幾年後嘅事。好似我囡囡咁, 如果今年佢學校中學收返佢, 就算中學下學年轉直資, 我囡都唔需要交學費. 所以我相信只要你囡囡係小學轉直資前收咗, 就算轉咗直資, 小學都唔需要交學費的. 協恩嘅學額真係得好少, 所有叩門位都只會留俾協幼, 每年真係只得幾個學生係協幼上的。

hahe 家長, 想問多你一個問題呀, 請問協幼過往派小學情況理想嗎? 雖然協幼得好少機會入得返協小, 但都想知道協幼係出面小學學校的reputation好唔好嫁?

Sorry, 我對協幼不是太認識, 之前有幾個朋友申請都考唔到。不過我相信應該都不錯, 佢一級應該唔會有太多班, 相對之下, 我覺得老師會兼顧得比較好。我囡囡留校時會同協幼啲小朋友同校車, 佢話佢哋好得意, 好乖。
如果你目標是協恩小學, 咁協幼收你, 就應該讀, 起碼有多啲機會去叩門. 如果不是, 我覺得讀一間你自己鐘意都無所謂.

"叩門位都只會留俾協幼, 每年真係只得幾個學生係協幼上的。".....這樣讀協幼都幫助不大!!..

我都係第一次聽協恩大不如前! 唔通我已經OUT左。 但自問都KEEP住睇中小學資料, 協恩都係我心水之選。 但都知要小朋友本身叻先好去讀。

我估如果協恩係本區,咁去讀都應該有著數,因為個隨機編號可能會有密碼。 我只是猜測。