用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2011年度會比小朋友讀sc的家長們...
樓主: BeBeMa1012
go

2011年度會比小朋友讀sc的家長們... [複製鏈接]

回復 78# BeBeMa1012 的帖子

我係第1批in sn架, 當時知道收左,幾鬼開心, 起碼有個backup, 所以in其他都幾輕鬆架.

今年話家長嗰part都要俾分,所以我地個個都應記一功!!

第一part玩Lego, 同枱有兩個B喊,佢地Mami坐埋佢陪佢地玩;一個就走咗過隔離枱,又要佢Mami捉番住佢;我個囡係唯一一個無失守,靜靜地坐响度砌。

第二part Individual In, 基本上我個囡答哂,係有D要諗一陣;唔知點解個老師一開始無耐就俾咗包餅我個囡揸住,好彩我個囡無分心話要開,唔係就真係死得好唔抵;配對嗰度,明明配啱,係都要我個囡講出聲,嗰樣嘢係乜同做咩,好彩佢最後都肯講,不過就唔係好Sure同好細聲咁講「遮遮」。仲有我答問題,個老師又要我個囡幫手拆番開D Lego放番入個碗度俾番佢。我嗰陣有D覺得個老師玩嘢,我D朋友in完都話無咁多嘢,因為我地係超細0812B。

不過我仍然覺得最攞分係我囉!

我又答咀先,查實我見我仔係0811,又讀緊維記PN可直升K1,所有只報左SC拎下經驗, 出年做超大仔時再報KV,PC之類, 我仲叫埋C6去同阿仔IN,比佢親下子, 睇下間學校, 阿仔等時已經等到呆呆滯滯, 顏色配對之外, 其他所有問題都唔答人,都無咩期望, 真係好驚喜...唔通C6真係咁勁... 靠佢拉分

我聽過話爸爸in有分加 xd
我囝就答晒問題,不過第一part唔肯自己玩
所以我都以為唔得

回復 84# 02413124 的帖子

其實爸爸in有得加份都好岩...wahahahaha

去in st cat前一日, 我模擬interview過爸爸, 最後我決定自己入去....

回復 82# Joeff 的帖子

我個囡幫手拆番開D Lego放番入個碗度俾番佢---->我都無e part bor

媽咪萬歲..yeah!!!!

回復 86# cowcowb 的帖子

其實我反而最擔心老師一開始就俾咗包餅我個囡,因為原本等咗咁耐都肚餓,佢一見到對眼就發青光,就想拆嚟食。好彩之後老師叫佢搭lego,佢都即刻放埋包餅响一邊,完成哂D task先再攞番。我覺得我個囡成個過程都表現得好淡定同成熟,in完我都同我老公講有D信心佢會考到,其他睇天意喇!

回復 43# Joeff 的帖子

Joeff,我和你一樣有York,SN am offer,不過都交了留位費,衰在心大心細,拿不定主意;剛交完SN的留位費,就受到St Cat 的信。

不見了很多錢 ,很殘。

女兒2008年大B,讀雅息士道。

昨天參觀過校舍,感覺良好,位置很好,因為很近金巴倫道,雖然距離地鐵站較遠,但搭小巴非常方便啊!我喜歡。

對,星期六註冊後,我同老公都感覺良好
第一接待老師好有禮貌
第二註冊過程好有條理,見佢收資料時已經分門別類,mark好晒記號,唔怪得d人讚佢地admin好好
第三參觀校舍講解既主任都好好,見d課室都佈置得好好,不過講真好多班房,我係大人都估好易迷路同埋d 班房大小不一,有d係間出黎,我諗隔音會差d
第四,我地係羅福校舍,好近mtr

我個女interview當日狀態好好, Lego 嗰part 自己靜靜喺度玩.  跟住in 英文全部答晒.  去到in PTH, 答得1/3, 但勝在肯跟老師講一次, 加理媽咪答得好 (嘻嘻唔好意思又讃自已), 所以in完出嚟我即刻同daddy講唔駛in其他嘞, 對阿囡好有信心.  真係衰咗咪讀SN囉

女兒玩Lego個part,經常自言自語,又有時望望隔離的小朋友,又叫我幫她,又常流鼻涕,老師幫她抹掉,也沒有講多謝;到了第二部分,老師要她指出不同的東西(三樣東西,有兩個相同,一個不同),她就拿出兩個相同的給老師,老師重複表示要不同的,她還是拿兩樣相同的,我以為她肯定被淘汰,結果真的喜出望外!!!

My daughter's performance at both KV and SC were good. She got accepted by SC but waiting for KV.  She is 0808 BB. I've paid the registration fee of 4 kindergartens already but SC is the best among them. Most likely, she will study at SC.

SAT做左registration,  交完校車info, 但無老師叫我第參觀校舍!!!!

你地有無參觀校舍??

有啊,由主任帶路參觀校舍。

我同囡同c6都有參觀呀, 由NET帶, 我囡仲玩slide & kitchen

我係norfolk交表, 係咪Norfolk road果邊無安排。

都冇人問我
不過封註冊信有寫可以參觀
我地就問工友,佢地就揾老師帶

我c6問架
‹ 上一主題|下一主題