用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 有冇kv parents?
go

有冇kv parents? [複製鏈接]

好多人話kv 英文比較弱(compare to sc), sc會谷presentation,可以夠膽行出來講嘢,present.
作為kv家長,你哋點睇呢!?
   1    0    0    0

我小朋友讀 K2, 現老師教他要說英文完整句子,數學都係用英文教, 我知KV強中和數, 沒有 Net老師, 因學費平過SC, 可以用這些錢來請Net 老師來互補不足。

原帖由 Big-Mouth 於 10-12-2 15:47 發表
我小朋友讀 K2, 現老師教他要說英文完整句子,數學都係用英文教, 我知KV強中和數, 沒有 Net老師, 因學費平過SC, 可以用這些錢來請Net 老師來互補不足。

我想問KV的英文老師, 英文口音如何? 英文O不OK呢?
我怕不是NET的英文, 會太港式.

My daughter attended 1hr chat-room class Mon to Fri since K2, but her oral is still not as fluent as expected. So, I think the time she can practice Eng in KV may be very little.

醒目開學勳章

我都順便想問下讀左KV既家長,人地都話KV比較谷課程,呢樣野我覺得無問題;話KV無任何親子活動(旅遊等),聖誕.新年PARTY都無,連畢業禮都無,小朋友連基本既童真都無哂.你地又點睇呢樣野?

咩你覺得小朋友d童真係咁樣嚟既咩?...kv都有生日party啦, 我唔覺得有問題喎...

原帖由 sharon26788 於 10-12-2 20:08 發表
我都順便想問下讀左KV既家長,人地都話KV比較谷課程,呢樣野我覺得無問題;話KV無任何親子活動(旅遊等),聖誕.新年PARTY都無,連畢業禮都無,小朋友連基本既童真都無哂.你地又點睇呢樣野? ...

KV有户外參觀、科學實驗、電腦課(好似K2開始)、運動會、書法比賽、常識問題比賽......、X'mas, New Year & 生日parties,親子閱讀、親子美勞及projects,有show & tell,亦有結業drama performance,K3有畢業禮,點會冇任何活動呀!!我唔覺小朋友冇童真喎!!

原帖由 sharon26788 於 10-12-2 20:08 發表
我都順便想問下讀左KV既家長,人地都話KV比較谷課程,呢樣野我覺得無問題;話KV無任何親子活動(旅遊等),聖誕.新年PARTY都無,連畢業禮都無,小朋友連基本既童真都無哂.你地又點睇呢樣野? ...

我只係覺得, 父母比親子時間重要過學校比囉.

WEEKEND 父母可以同小朋友去玩, 唔會冇童真.
KV 都有生日PARTY, 節日PARTY, 都係有得玩, 只係冇OUTING 姐.

加上KV家長都會自己攪D OUTING,所以都有愉快童年既.

原帖由 sharon26788 於 2-12-2010 08:08 PM 發表

醒目開學勳章

多謝哂兩位既解答,咁樣會更加堅定我加入kv既信心

It seems my decision is not too bad. Thanks for all mamas' valuable info! 5 0.

KV在K2 及K3是會去文化博物館, post office參觀, 校內都有書法比賽, 親子種花比賽, sports day, 差不多每月都有birthday party, 主題活動等. 而K3畢業禮是在校表演做mc,dancing, singing, drama, 但Dad & Mum不能參與. 學術上中文及算數都好好, 老師教得專業(有佢一套), 我囡考試時不用太辛苦溫,成績都有98-100, 而老師的英文發音準與唔準是好個人的感覺(但字的尾音很準, 我聽過好幾個老師,當然不能說全部 la), 但小朋友對生字,自我介紹, 及與人應對是不錯的, 做paper是一流的快. 小朋友是開心的. (但要睇Dad & Mum鍾唔鍾意小朋友在這condition長大,都係個人喜好)
學校除了個幾十年無變的Slide, 在校的大樹位置仲有少少兒童玩意,車仔,膠質小slide及在另一邊側門有2個秋千. 而校內的木樓梯,可說是最經典的了,與3x年前的一樣!   
週六,日便是親子時間, 學校上課日子好, 小朋友真係有暑假可以同家人去玩.
原帖由 dlmcdlcl 於 10-12-2 21:31 發表
我只係覺得, 父母比親子時間重要過學校比囉.

WEEKEND 父母可以同小朋友去玩, 唔會冇童真.
KV 都有生日PARTY, 節日PARTY, 都係有得玩, 只係冇OUTING 姐.

加上KV家長都會自己攪D OUTING,所以都有愉快童年既.

...

係呀,兩邊校舍都有tree house,而Dorset嗰邊仲有單車及小型玩具藍球架。除咗滑梯幾十年冇變之外,學費都係好多年冇變,仲keep住HK$24,770一年。

原帖由 vic6 於 10-12-3 02:31 發表
KV在K2 及K3是會去文化博物館, post office參觀, 校內都有書法比賽, 親子種花比賽, sports day, 差不多每月都有birthday party, 主題活動等. 而K3畢業禮是在校表演做mc,dancing, singing, drama, 但Dad & Mum不能參 ...

咁聽落個模式同其他學校又5係差好遠,學費又平,幾抵讀,請問家長們覺得kv有冇乜可改進或不滿的地方lei?

聽落都唔係咁嚴肅, good! 會先留位!

我真係忍唔住都要講一句野!!KV英文水準唔一定輸比某些出名的國際學校架!!!我老公在KV畢業,我見佢本幼稚園英文書,嚇死我.好深好深.而且人地學校教TEA, KV 的學生已經講 A CUP OF TEA,老師的確不是外籍人,但老師教英文發音好認真,有幾個音就教幾個音.相反不同外籍人士都有不同的懶音....正式邊個先準???睇家長自己的要求了.我就從不擔心KV的中英數!!失去童真更加不用擔心,因為小朋友在校內也只不過3小時而已!!!甘都沒有童真是家長的問題了.不過.........我還未決定是否比仔仔返KV.主要原因,我不太希望仔仔在校內的事,我咩都不可參加...咩都唔知....也擔心仔仔太過乖,而失去佢個人的思考及探索....更捨不得現時的學校,教了佢很多國語及要好有信心甘去表現自己....在此校仔仔多嘴,老師話佢叻,我擔心在KV佢多嘴會比老師投訴....所以現時我都好煩~~未決定是否轉校.

I totally agree that KV is a good choice for those kids who want to enter a traditional primary school in HK. By the way, no NET doesn't mean no good English.

大囡kv3年畢業了, 她和她的kv同學們都有很多童真.  很多小息的趣事分享, 老師也會說說笑.  學術課程上會有要求, 不可馬虎, 這是一件好事.  上到小學, 老師也有一樣的要求.
‹ 上一主題|下一主題