用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局陳守仁小學 2011-2012 P.1 parents please join to discuss
樓主: KKLmama
go

2011-2012 P.1 parents please join to discuss [複製鏈接]

原帖由 alexyanyan 於 11-1-2 00:22 發表
May i know that diary is it just for ref. only.right? just encourage the child to write a diary every day ?

係, 佢只係希望你比小朋友記底每日既開心事。因為今年既SCHOOL THEME係HAPPY LIFE。
我尋日返左去羅, 都幾靚呀!

原帖由 silvia_ng 於 11-1-4 18:18 發表

係, 佢只係希望你比小朋友記底每日既開心事。因為今年既SCHOOL THEME係HAPPY LIFE。
我尋日返左去羅, 都幾靚呀!

Thanks for your info.

咁快有功課嗎?

開學要交的嗎? 還是作紀念?

攞o左喇! 攞o左喇!
本Diary都幾靚ka:)
不過我仲未好有idea點叫阿囝寫, 用圖畫, d位置又好似細得濟, 文字阿囝又未必好寫到, 不過我都會叫佢乜都試下咁啦

原帖由 silvia_ng 於 10-12-30 15:01 發表
今日收到學校封信, 話可以係1月3日至17日, 返去學校羅返本A HAPPY LIFE DAIRY。 你地會唔會返去羅? 我會1月3號去呀! 因為果日要同呀仔買書, 又係家長日呢。

??  唔係3-29 日咩????  我重未有時間去羅呀.  請問office hour 係幾多點呀?????

我諗你最好打去問下學校好d wor, 學校都唔會收好夜啦

原帖由 yamaneko 於 11-1-10 19:49 發表

??  唔係3-29 日咩????  我重未有時間去羅呀.  請問office hour 係幾多點呀?????

office close at 5:00p.m.

原帖由 KKLmama 於 11-1-18 22:26 發表
My daughter starts writing the diary. The statements on each page are really impressive and remind us the importance of the appreciations to others. We thought our daughter would have happy life study ...

我本野郁都未郁過呢....真衰....

哈哈, 我成同我c6講點都好, 都要拎出lai俾佢試下畫下寫下咁...但都未拎出lai....

唔係好記得本野擺o左o係邊樹tim家下....

原帖由 silvia_ng 於 11-1-27 23:12 發表

我本野郁都未郁過呢....真衰....

o... 我未去攞... 唔知重有冇

Chinese classes

Hello fellow parents,

May I ask how the Chinese subject is taught in this school?  Is it conducted in Mandarin or Cantonese?  I would like my son to learn good Chinese and cannot find much information on the website.

Thanks,
June

原帖由 juneyin 於 11-5-12 21:59 發表
Hello fellow parents,

May I ask how the Chinese subject is taught in this school?  Is it conducted in Mandarin or Cantonese?  I would like my son to learn good Chinese and cannot find much informatio ...

小一用廣東話, 小二之後用普通話。
NCS就由小一開始用普通話。

Thanks, Silvia

再請問中文程度好唔好架?聽聞SMC一年只學三本中文書,TSL的小學生中文程度怎樣呢?

原帖由 juneyin 於 11-5-13 10:19 發表
再請問中文程度好唔好架?聽聞SMC一年只學三本中文書,TSL的小學生中文程度怎樣呢?

我唔覺得淺, 都幾難架! 但我冇試過去COMPARE人地學校係點, 而話哂其他中文學校, 數學係中文, 常識又係中文, 咁中文詞彙實多過我地既學生既。
我地一年係4本中文書, 但唔係課課都教架喎。不過有好多工作紙, 我覺得可以深入淺出咁比小朋友學到野。

請問一問吓 8:10am 係唔係正式上課? 如果吃早餐一定要這個時間之前食完, right ?

聽講個小息時間好長.幾點到幾點 ? 佢地通常有咩做 ?

原帖由 alexyanyan 於 11-5-17 13:49 發表
請問一問吓 8:10am 係唔係正式上課? 如果吃早餐一定要這個時間之前食完, right ?

聽講個小息時間好長.幾點到幾點 ? 佢地通常有咩做 ?

8:10之後好似係班主任堂, 收下功課呀, 通告果D。早餐冇比小朋友係學校食, 唔知有冇其他人會帶早餐呢。

小息好似30分鐘左右, 呀仔會玩餐勁囉! 一係比老師罰囉...哈哈哈!

6月18號要返去學校, 本身我唔想返學, 想叫呀哥帶返D通告返黎就算, 點知學校話一定要有個大人去...想閃下都唔得添...

Silvia,

印象中個日可以入表揀 3rd language.  阿仔成日話想揀 Spanish, 唔知今年有冇呢 ?  

原帖由 silvia_ng 於 11-6-7 20:01 發表
6月18號要返去學校, 本身我唔想返學, 想叫呀哥帶返D通告返黎就算, 點知學校話一定要有個大人去...想閃下都唔得添...

原帖由 yypapa 於 11-6-13 00:53 發表
Silvia,

印象中個日可以入表揀 3rd language.  阿仔成日話想揀 Spanish, 唔知今年有冇呢 ?  

即日嗎? 我記得好似可以比我地返去唸唸先fax返去呢。我都係選日文! 嘻嘻!
‹ 上一主題|下一主題