用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

好熱鬧呀 歡迎各位準小一港同家長,希望你地小朋友個個係港同快樂成長﹑認真地愉快學習(加個認真因為怕你地誤會學校的approach只係活動但學術未夠班)。其實任何學校都要學校/老師﹑家長﹑學生3方面配合,有良好的溝通才真正達到學校的理念。

ggoo, 最終決定哪一間小學都係為小朋友角度出發啫。學習唔係6年﹑12年去到大學16年而係終生。從小培養小朋友有興趣學習最重要。不過我承認真係要睇小朋友個性﹑好似我仔仔係hea型,但又自信爆棚唔知係咪港同學生的特點?! 或者你今個星期六去書院的open day,有school tour(睇到student works/projects)知道下佢地的各方面程度又可以同d學生傾下計,下午還有學生綜合表演,可能你睇到呢個真實picture後會知道點為小朋友揀一間合適佢既學校呢。

iwff, 你都好喇都有Charlottemom俾意見。我o個時什麼人都唔識,間間直資都係新的,cky同hkuga兩者揀一。而家見學校上了軌道亦越辦越好,呢一點係辦學團體﹑學校學生家長大家努力既成果。

醒目開學勳章

I PINCO PALLINO
圓方 - 水1102 Tel: 21968633 Open 11:00~22:00
海運 - G48 Tel: 23751137 Open: 10:30~20:00
利園2期 - 215-216 Open: 10:30~20:30

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 12:40 發表
ziyi,
好呀, 請你 pm 我呀 ~ thx ~

醒目開學勳章 王國長老

即係細狗+袋就OK, 大金毛就唔OK啦
原帖由 loklik451 於 10-12-2 01:12 PM 發表
無錯,藍灣是有post話唔可以養狗,但我係藍灣住左6年眼見好多狗係藍灣出入,機本上如果出入lobby時將狗隻有袋妝住係唔會有人complain既(當然如果你隻狗經常大叫,就另計),而藍灣後面有座山係放狗人士既好去處添.

穴 ...

thanks ar ~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:41 發表
I PINCO PALLINO
圓方 - 水1102 Tel: 21968633 Open 11:00~22:00
海運 - G48 Tel: 23751137 Open: 10:30~20:00
利園2期 - 215-216 Open: 10:30~20:30

我都決定咗將囝囝交俾港同, 仲啱啱註完冊返嚟TIM。 從面試到而家,學校俾我GE感覺係做事好有系統及效率,加埋呢度咁多家長GE 好評,我好放心俾佢喺度讀。

ZIYI,
作為一個爸爸, 我被你對小朋友嘅熱心深深感動,我真係自愧不如LA!

嘩! 真係開心呀, savoy 都出埋來一起傾, 她是港同係BK的元老級,她仔仔由港同小學升到書院中二了。你要繼續得閒上來比多D意見我地呀!
我12月4日唔得閒去開放日,但相信仲有好多機會的。今日明報都有刊登兩大版港同的廣告呀,我仔仔竟然有相登埋出來。哈哈!
iwff

原帖由 savoy 於 10-12-2 13:41 發表
好熱鬧呀 歡迎各位準小一港同家長,希望你地小朋友個個係港同快樂成長﹑認真地愉快學習(加個認真因為怕你地誤會學校的approach只係活動但學術未夠班)。其實任何學校都要學校/老師﹑家長﹑學生3方面配合,有良好的溝通 ...

我地都好驚會將個女變成坐定定呀~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:32 發表
我都比你幸運
沒有壓力去找名校,我妻子的朋友都有這壓力
而我媽跟我姊都只要求找一間可以接受馬騮妹的學校
唔好將佢變成坐定定的

我同仔仔考港同時,我老公話駛唔駛過香港咁遠,九龍無學校咩。到考到佢又話讀6年喎,有什麼事要去到柴灣接話我傻。到而家佢周圍同人講個仔自己返學放學,黃竹坑啫好方便好近咋。
英文方面,我反而覺得學校教的是輔助(要真係識教的老師可能好d),只要小朋友很睇英文書,唔駛驚佢英文唔好囉!

原帖由 ggoo 於 10-12-2 12:48 發表
jdepp:
我老公唔是鍾意傳統學校,而是鍾意英文小學,暫時是播道及港同收著我女.
今日掛住同你地吹水,一下就過著一朝,發覺時間過得好快.(快樂不知時日過) ...

savoy:
好多謝港同元老級會員出來比意見我地, 可惜今個星期六我女幼稚園要去旅行,去唔到中學部既開放日,希望下次有開放日你再提提我地.
我發覺港同唔單止鍾意收d活潑可愛既學生,仲鍾意揀d 同樣活潑樂於分享既家長.
原帖由 savoy 於 10-12-2 13:41 發表
好熱鬧呀 歡迎各位準小一港同家長,希望你地小朋友個個係港同快樂成長﹑認真地愉快學習(加個認真因為怕你地誤會學校的approach只係活動但學術未夠班)。其實任何學校都要學校/老師﹑家長﹑學生3方面配合,有良好的溝通 ...

ggoo,
我今個星期六都要跟囡去親子旅行呀! 所以都係去唔中學部嘅開放日.....唯有再等下次啦 !

原帖由 ggoo 於 10-12-2 14:06 發表
savoy:
好多謝港同元老級會員出來比意見我地, 可惜今個星期六我女幼稚園要去旅行,去唔到中學部既開放日,希望下次有開放日你再提提我地.
我發覺港同唔單止鍾意收d活潑可愛既學生,仲鍾意揀d 同樣活 ...

客氣喇! 小學既野我唔update喇。我都好鐘意睇其他如Charlotte mom, iwff的家長既sharing。

原帖由 ggoo 於 10-12-2 14:06 發表
savoy:
我發覺港同唔單止鍾意收d活潑可愛既學生,仲鍾意揀d 同樣活 ...

前兩晚我响 toilet 刷緊牙時, 聽到晚間新聞話 2015年有MTR可以去到黃竹坑, 我開心到响 toilet 走左出黎睇 ..真開心呀 ~  到時我地上書院時, 就緊加方便勒 ~ 不過就辛苦晒前輩同我地做開荒牛 ..
原帖由 savoy 於 10-12-2 13:54 發表
我同仔仔考港同時,我老公話駛唔駛過香港咁遠,九龍無學校咩。到考到佢又話讀6年喎,有什麼事要去到柴灣接話我傻。到而家佢周圍同人講個仔自己返學放學,黃竹坑啫好方便好近咋。
英文方面,我反而覺得學校教的是輔助(要真係識 ...

momohh:
又會咁啱都是今個星期六去旅行,會唔會是同一間幼稚園呢?我女響將軍澳綠茵幼稚園返學.

原帖由 momohh 於 10-12-2 14:17 發表
ggoo,
我今個星期六都要跟囡去親子旅行呀! 所以都係去唔中學部嘅開放日.....唯有再等下次啦 !

ggoo,
哈...哈 ! BINGO !  我地個囡有陪喇 !
這班的囡不多.....因我亞囡時時都講同學仔的名比我聽. 我諗妳一講,我都大約都知妳係邊位喇 !

原帖由 ggoo 於 10-12-2 14:45 發表
momohh:
又會咁啱都是今個星期六去旅行,會唔會是同一間幼稚園呢?我女響將軍澳綠茵幼稚園返學.

momohh:
我頭先pm我女個名比你,但唔成功,不如你pm我,我再回覆你.
到時可以相認,星期六見.

原帖由 momohh 於 10-12-2 15:21 發表
ggoo,
哈...哈 ! BINGO !  我地個囡有陪喇 !
這班的囡不多.....因我亞囡時時都講同學仔的名比我聽. 我諗妳一講,我都大約都知妳係邊位喇 !

Please check PM 啦 !
原帖由 ggoo 於 10-12-2 15:37 發表
momohh:
我頭先pm我女個名比你,但唔成功,不如你pm我,我再回覆你.
到時可以相認,星期六見.

momohh:
知道啦,星期六見.

原帖由 momohh 於 10-12-2 15:40 發表
Please check PM 啦 !

哈哈...佢地兩個呢排好似行得好埋呀 ! 因佢地呢期好似坐埋一齊呀 !
原帖由 ggoo 於 10-12-2 15:45 發表
momohh:
知道啦,星期六見.

嘩!ggoo , momohh 開了這 topic 就比你地可以相認了,囡囡又可以一起升同一間小學,真係開心呀!
iwff
原帖由 momohh 於 10-12-2 15:54 發表
哈哈...佢地兩個呢排好似行得好埋呀 ! 因佢地呢期好似坐埋一齊呀 !

iwff:
其實我本身好怕同人地相認,因為我女好反斗,好失禮人.
momohh:
佢地有冇同一組我唔知,我只知佢成日講你囡囡個名.

原帖由 iwff 於 10-12-2 16:16 發表
嘩!ggoo , momohh 開了這 topic 就比你地可以相認了,囡囡又可以一起升同一間小學,真係開心呀!
iwff
‹ 上一主題|下一主題