用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區

我又唔想買咁貴呢, 我想年年買新書包比個女, 新學年返學都精神d 丫ma~ heheh~

spi 好 重咁~

原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:33 發表
係大一些的
但我貪佢夠耐用,Charlotte_mom囡囡都有用
用了4年都好新的,只不過她分享-說再唔買個新的怕囡閙佢6年都同一個書包
其他書包有人說SPI

jdepp:
我老公唔是鍾意傳統學校,而是鍾意英文小學,暫時是播道及港同收著我女.
今日掛住同你地吹水,一下就過著一朝,發覺時間過得好快.(快樂不知時日過)

醒目開學勳章 王國長老

我一路睇, 唔敢入黎踩場
既然你踩, 我又踩
今年D家長真係好好, 仲有咁耐至開學已經咁好傾
原帖由 iwff 於 10-12-2 12:24 PM 發表
等我來踩下場先。見到你地新一批家長可以係度暢所欲言, 真係好開心呀, 未返學已可以互相認識。

想當年未開這個小一港同 topic 前, 我要周圍找家長問意見, 又遇到有刻意抨擊港同的人, 幸好有Charlotte_mom 的意見,  ...

jdepp
我比較好彩,相方家長都好開通,反而支持選一間近屋企既學校而唔想小朋友日日周車勞動去返學.

原帖由 jdepp 於 10-12-2 12:41 發表
loklik451,

我都同老公有左共識, 只要我地一家人覺得適合就得喇, 真係 "問心無愧"喇, haha....

之不過我仲未同屋企人講, 預左會好多說話聽, 始終老人家觀念都比較傳統呢~

...

meia
我之前都係住喺OS, 後來亞囡出世後就搬咗去隔離MT.
或者真係見過都唔出奇架 ~
妳的小朋友有無喺屋企附近學嘢呀 ?
我星期六,日都會喺這兩商場周圍 ...."滕"

原帖由 meia 於 10-12-2 12:24 發表
momohh,
可能已經見過啦.    
I live in OS and travel by MTR to work everyday.
meia

醒目開學勳章

我來回要1540(今年價錢),錢其實都唔係問題
而係我馬騮囡聽我讀了ELA的活動後,好想參加,所以要看她決定參加什麼,有多少天參加才可以考慮怎樣處理返學放學的問題
因為,上ELA,放學就一定要找姐姐接,只停大站
但又要說,她就算想ELA,都要看她抽唔抽得中
我住TKO-MTR上蓋,所以又唔怕打風落雨
住慣了也不打算搬
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:25 發表
loklik451,
Nice to meet you ar ..
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

醒目開學勳章 王國長老

以我所知係唔得WOR, 我朋友住藍灣, 有次佢仲話, 明明隔離又係居屋唔養得, 唔知D狗O係邊度黎
問清楚先好WOR
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:43 AM 發表
可以,island resort 好多人養狗,放心.

Charlotte_mom, iwff,

你地要多d 入黎呀, 有好多野要你地指教架~

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:54 發表
既然你踩, 我又踩

ziyi,
我都想耍ELA既澬料,可否Send比我呀!tank you so much.
原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:57 發表
我來回要1540(今年價錢),錢其實都唔係問題
而係我馬騮囡聽我讀了ELA的活動後,好想參加,所以要看她決定參加什麼,有多少天參加才可以考慮怎樣處理返學放學的問題
因為,上ELA,放學就一定要找姐姐接,只停大站
但又要說, ...

醒目開學勳章

No problem, 但你要PM俾我你既E-mail先

原帖由 meia 於 10-12-2 12:04 發表
ziyi,
你真係一個好爸爸!
May I have a copy of the ELA schedule please?  I wonder if my girl can join the activities as my helper won't be able to pick her up elsewhere.  She needs to look after my smal ...

係呀! Charlotte_mom & iwff 的睇法和資料,對我地新一批的家長真的好重要架 !
原帖由 jdepp 於 10-12-2 13:02 發表
Charlotte_mom, iwff,

你地要多d 入黎呀, 有好多野要你地指教架~

醒目開學勳章 王國長老

多謝你地邀請, 我唔客氣入黎HEA了
原帖由 momohh 於 10-12-2 01:08 PM 發表
係呀! Charlotte_mom & iwff 的睇法和資料,對我地新一批的家長真的好重要架 !

無錯,藍灣是有post話唔可以養狗,但我係藍灣住左6年眼見好多狗係藍灣出入,機本上如果出入lobby時將狗隻有袋妝住係唔會有人complain既(當然如果你隻狗經常大叫,就另計),而藍灣後面有座山係放狗人士既好去處添.

原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:58 發表
以我所知係唔得WOR, 我朋友住藍灣, 有次佢仲話, 明明隔離又係居屋唔養得, 唔知D狗O係邊度黎
問清楚先好WOR

日後若交換埋FB....嘩 ! 仲熱鬧TIM呀!
原帖由 Charlotte_mom 於 10-12-2 12:54 發表
既然你踩, 我又踩

thanks for your info~
原帖由 loklik451 於 10-12-2 13:12 發表
無錯,藍灣是有post話唔可以養狗,但我係藍灣住左6年眼見好多狗係藍灣出入,機本上如果出入lobby時將狗隻有袋妝住係唔會有人complain既(當然如果你隻狗經常大叫,就另計),而藍灣後面有座山係放狗人士既好去處添.

穴 ...

醒目開學勳章

PM你的E-mail給我啦,其實都係Chalotte Mom俾我的
要多謝,多謝她
但睇咁耐有些失落
呢度淨係得我一個是爸爸

原帖由 loklik451 於 10-12-2 13:02 發表
ziyi,
我都想耍ELA既澬料,可否Send比我呀!tank you so much.

醒目開學勳章

我都比你幸運
沒有壓力去找名校,我妻子的朋友都有這壓力
而我媽跟我姊都只要求找一間可以接受馬騮妹的學校
唔好將佢變成坐定定的

原帖由 jdepp 於 10-12-2 12:41 發表
loklik451,

我都同老公有左共識, 只要我地一家人覺得適合就得喇, 真係 "問心無愧"喇, haha....

之不過我仲未同屋企人講, 預左會好多說話聽, 始終老人家觀念都比較傳統呢~

...

i had pm my e-mail to you already.  thanks.
原帖由 ziyi 於 10-12-2 13:20 發表
PM你的E-mail給我啦,其實都係Chalotte Mom俾我的
要多謝,多謝她
但睇咁耐有些失落
呢度淨係得我一個是爸爸

ziyi:
唔使驚wo, bk既daddy好受歡迎(物以稀為貴)
我pm唔到你,請你先pm我,我再比我個e-mail你,我都想要ELA資料.

我好希望快d有資格來這區一齊傾呢....等待中