用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
樓主: ziyi
go

2011-12家長招集區 [複製鏈接]

thanks. 咁可以考慮下, haha~
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:43 發表
可以,island resort 好多人養狗,放心.

me too.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:52 發表
I am working mom ...

I have not regret to choose island resort, it's a nice place to live and more HKUGA students here.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:52 發表
thanks. 咁可以考慮下, haha~

我都報到 .....你地好快手.....就嚟追唔到 ! 哈哈 !!!
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
我是一個比較緊張的父親,我已經開始留意周邊的事
如校車/ELA等
昨天打了電話去問Seven(Zeven)書包
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣 ...

ggoo,

歡迎歡迎 !!!

原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:13 發表
ziyi:
我知你響呢間開著topic,但我唔是幾好意思過來報到,因為我仲未決定,又怕比人鬧.

ME 2 !
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:52 發表
I am working mom ...

jdepp:
咁我就厚住面皮一齊傾啦
你女既例子我都有同老公傾,我話人地名校都唔讀wo,揀著港同,依家loklik451又放棄高主教去讀港同,我又可以攞來同老公傾.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:16 發表
唔緊要啦, 傾住先 lor, 可能最終你都係揀港同呢

ziyi,
你真係一個好爸爸!
May I have a copy of the ELA schedule please?  I wonder if my girl can join the activities as my helper won't be able to pick her up elsewhere.  She needs to look after my small girl.
meia
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
我是一個比較緊張的父親,我已經開始留意周邊的事
如校車/ELA等
昨天打了電話去問Seven(Zeven)書包
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣 ...

meia,
我都係呀 ! 我諗日後會時時撞到妳喇 !

原帖由 meia 於 10-12-2 11:39 發表
Present, I live in Tiu Keng Leng.

好呀, 希望大家可以做同學啦
原帖由 ggoo 於 10-12-2 12:04 發表
jdepp:
咁我就厚住面皮一齊傾啦
你女既例子我都有同老公傾,我話人地名校都唔讀wo,揀著港同,依家loklik451又放棄高主教去讀港同,我又可以攞來同老公傾.
...

等我來踩下場先。見到你地新一批家長可以係度暢所欲言, 真係好開心呀, 未返學已可以互相認識。

想當年未開這個小一港同 topic 前, 我要周圍找家長問意見, 又遇到有刻意抨擊港同的人, 幸好有Charlotte_mom 的意見, 令我信心大增, 所以我要求版主開港同的topic比家長有個落腳地。

你們新一批的家長係學校將來的棟樑呀! 有什麼意見都可以向學校反映的。

iwff

momohh,
可能已經見過啦.    
I live in OS and travel by MTR to work everyday.
meia

原帖由 momohh 於 10-12-2 12:06 發表
meia,
我都係呀 ! 我諗日後會時時撞到妳喇 !

jdepp:
我同老公講有人放棄高主教入讀港同,我老公話咁不如我地去敲高主教門.(因為我地初時放高主教做第一志願,不過冇收到我女),真是比我老公激C.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 12:12 發表
好呀, 希望大家可以做同學啦

ggoo,
其實放棄RC我同老公都有struggle過,同jdepp一樣得唔到所有人既認同,但最後我同老公想通了,我地唔在乎學校是否名校或唔名校,只在乎阿仔是否讀得開心,是否有自信,這一點我相信HKUGA可以做到,正如老公所說,沒有其他人比自己更清楚自己既小朋友個性及需要,我地只做我地認為對小朋友好既嘢,問心無愧.

原帖由 ggoo 於 10-12-2 :04 發表
jdepp:
咁我就厚住面皮一齊傾啦
...

醒目開學勳章

成仟1個,看了小一雜談有關書包及其他的討論
是最輕的護脊書包
在網上看了一些Blog,很colourful的,我囡囡看了其中一個是pink的很喜歡
如果你要地址電話,我再post上來,或PM/E-mail

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:06 發表
唔識 Seven 書包喎, 好好架 ? 我一早答應左我個女買公主書包比佢添 ..

醒目開學勳章

係大一些的
但我貪佢夠耐用,Charlotte_mom囡囡都有用
用了4年都好新的,只不過她分享-說再唔買個新的怕囡閙佢6年都同一個書包
其他書包有人說SPI

原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:08 發表
seven 對我女黎講太大喇 (even 係s size)~

之前係台灣買左一個 (我咪仲chi sin, 一早買左 haha), 有d 似日本果d, 但係輕身好多, 同埋大個d, 我諗都岩小一用既, 小一應該唔使拎好多野, rite? ...

ggoo,

hahaha..... 你老公真係好心儀傳統學校 wor, 真係要好費心先可以令人改變主意既~

原帖由 ggoo 於 10-12-2 12:24 發表
jdepp:
我同老公講有人放棄高主教入讀港同,我老公話咁不如我地去敲高主教門.(因為我地初時放高主教做第一志願,不過冇收到我女),真是比我老公激C.
...

醒目開學勳章

有什麼所謂
交通一下

原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:13 發表
ziyi:
我知你響呢間開著topic,但我唔是幾好意思過來報到,因為我仲未決定,又怕比人鬧.

ziyi,
好呀, 請你 pm 我呀 ~ thx ~
原帖由 ziyi 於 10-12-2 12:27 發表
成仟1個,看了小一雜談有關書包及其他的討論
是最輕的護脊書包
在網上看了一些Blog,很colourful的,我囡囡看了其中一個是pink的很喜歡
如果你要地址電話,我再post上來,或PM/E-mail

...

loklik451,

我都同老公有左共識, 只要我地一家人覺得適合就得喇, 真係 "問心無愧"喇, haha....

之不過我仲未同屋企人講, 預左會好多說話聽, 始終老人家觀念都比較傳統呢~

原帖由 loklik451 於 10-12-2 12:25 發表
ggoo,
其實放棄RC我同老公都有struggle過,同jdepp一樣得唔到所有人既認同,但最後我同老公想通了,我地唔在乎學校是否名校或唔名校,只在乎阿仔是否讀得開心,是否有自信,這一點我相信HKUGA可以做到,正如老公所說,沒有其 ...
‹ 上一主題|下一主題