用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 2011-12家長招集區
go

2011-12家長招集區

醒目開學勳章

大家入來討論下
我是一個比較緊張的父親,我已經開始留意周邊的事
如校車/ELA等
昨天打了電話去問Seven(Zeven)書包
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣的記得時間啦
而跟一些都是準小一的家長提議過俾小朋友在開學前出來見下面,玩下,認識下
有什麼好提議,時間地點
是否一些主題公園適合一些?

報到!!

你好快手, hahaha~
原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
如校車/ELA等
店裡職員說已經out of stocks,下一批在出年4月份才到港,沒有得預定,沒有介紹書及網頁先看款
有興趣 ...

第二個 !! 報到 !!
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:01 發表
報到!!

你好快手, hahaha~

唔識 Seven 書包喎, 好好架 ? 我一早答應左我個女買公主書包比佢添 ..

原帖由 ziyi 於 10-12-2 10:58 發表
大家入來討論下
如校車/ELA等
有興趣 ...

seven 對我女黎講太大喇 (even 係s size)~

之前係台灣買左一個 (我咪仲chi sin, 一早買左 haha), 有d 似日本果d, 但係輕身好多, 同埋大個d, 我諗都岩小一用既, 小一應該唔使拎好多野, rite?

Hi, please count me in as we had decided to give up RC and join HKUGA in the coming year, because my son loves HKUGA much than RC,  however, I'm not living in TKO, I live in HK Island, would you mind?

ziyi:
我知你響呢間開著topic,但我唔是幾好意思過來報到,因為我仲未決定,又怕比人鬧.

yeah!!

welcome! i live in hk island, too. :)

原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:13 發表
Hi, please count me in as we had decided to give up RC and join HKUGA in the coming year, because my son loves HKUGA much than RC,  however, I'm not living in TKO, I live in HK Island, would you mind?

hi loklik451,
我都係住港島區, 我住小西灣.
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:13 發表

唔緊要啦, 傾住先 lor, 可能最終你都係揀港同呢

原帖由 ggoo 於 10-12-2 11:13 發表
ziyi:
我知你響呢間開著topic,但我唔是幾好意思過來報到,因為我仲未決定,又怕比人鬧.

Hi, mimi1102,me too, Island Resort. nice to meet you.
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:15 發表
hi loklik451,
我都係住港島區, 我住小西灣.

loklik451,
Nice to meet you ar ..
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:20 發表
Hi, mimi1102,me too, Island Resort. nice to meet you.

咁真係好平~

我住北角, 過 2個月會搬, 而家諗緊搬去邊好, 想問下 island resort 可以養狗嗎?

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:25 發表
loklik451,
你會唔會坐校車呀 ? 我諗住比佢坐單程. 雙程 $360, 單程 $240, 好抵坐呀 ~

Present, I live in Tiu Keng Leng.

mimi1102,
我未決定呀!因為老公返工時可以車阿仔, 請問你個小朋友係仔定女呀?
原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:25 發表
loklik451,

我唔係住藍灣, 不過印象中成日都見到有人帶住d 狗出入 ..應該得掛 ~
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:38 發表
咁真係好平~

我住北角, 過 2個月會搬, 而家諗緊搬去邊好, 想問下 island resort 可以養狗嗎?

可以,island resort 好多人養狗,放心.
原帖由 jdepp 於 10-12-2 11:38 發表
咁真係好平~

我個係女呀, 我地都係諗住車佢返學, drop 低佢我地就返工.
放學諗住坐校車, 因為怕打風落雨要走出黎等巴士都幾麻煩. 成條路雖然好短, 但係全露天, 叫姐姐出黎接佢, 一個月都要100蚊啦, 所以如果單程 $240, 真係好抵.
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:41 發表
mimi1102,
我未決定呀!因為老公返工時可以車阿仔, 請問你個小朋友係仔定女呀?

如果係既,我都俾阿仔坐校車算la, btw, i'm fulltime mum.

原帖由 mimi1102 於 10-12-2 11:45 發表
我個係女呀, 我地都係諗住車佢返學, drop 低佢我地就返工.
放學諗住坐校車, 因為怕打風落雨要走出黎等巴士都幾麻煩. 成條路雖然好短, 但係全露天, 叫姐姐出黎接佢, 一個月都要100蚊啦, 所以如果單程 $240, 真係好抵 ...

I am working mom ...
原帖由 loklik451 於 10-12-2 11:50 發表
如果係既,我都俾阿仔坐校車算la, btw, i'm fulltime mum.