用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有唔明,想問問???
go

有唔明,想問問???

該學校沒有書本上堂,會否學術性方面會差D呢?
其實小學過程,學生需要補習嗎(如家長英文麻麻)?
同國際學校有何分別?
而係11同12級行IB,但網頁又沒有顯示學費,請問有無人知道大約幾多錢一年?

沒有課本,海濶天空任你闖,要學多深便多深,學術怎會差呢?
校長反對補習,補習會違背學校的教學理念,老師會啟發學生的學習及求知慾,補習老師能否配合呢?
同國際學校有何分別?
在不考本地公開試及不跟本地課程成面,與國際學校無異,不同的是主要收本地學生,因學生需懂中文,而學生的中文程度應達中上程度。
而係11同12級行IB,但網頁又沒有顯示學費,請問有無人知道大約幾多錢一年?
我不知道!相信不小於第10班!

多謝你的回應.

回復 1# icq123 的帖子

CKY小學主科四科,中英數加普通話。有書本既,中英文係 reader 加工作紙補充文法grammar教學。數學同普通話都是坊間同級課本。和其他小學家長談過,感覺上CKY中英文學術水平比較其他小學高小小,數學大家差不多,科技社會方面其他小學比較教多一點點。

睇自己啦,追唔上就要架啦!校長無話絕對反對補習既,不過TSA雞精班一類無用姐,去公文之類囉。事實上都有好些孩子放學去上不同的中英數課外班。另外樓主如果唔係謙的話(英文麻麻),咁補一補無壞架,因為IGCSE同IB都係英文為主,小學英文基礎一定要打好!

同國際學校有何分別?
學制無大分別,其實同耀中英基一樣,不過好多外國大學當國際學校學生native english speaker,唔使考toefl,ielts。 CKY校風比較淳樸。國際學校比較注重體育,CKY注重音樂舞蹈。

都未有11,12班,唔知!

中英文方面﹐學校注重寫及表達﹐不需要痛苦的串字默書﹐我小朋友可以洋洋洒洒寫一大篇文章﹐當然好。
我們從來不會補習﹐做完功課後的時間就是拿來閱讀﹑鋼琴和游戲。

中文方面﹐跟傳統學校比﹐可能會寫的字沒有那么多﹐不過那又何妨﹐會寫的字多﹐不代表語文能力高﹐不代表會應用﹐要想語文能力高﹐除了多閱讀還有什么妙方嗎﹖
數學方面﹐正常水平.