用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

原帖由  於 10-12-17 10:53 發表

係呀~ 我e+只係响自己屋企附近讀d興趣班, 唔係d咩名師喇.. 游水+音樂==> $1700 一個月
呢個星期開始個大曳人唔瞓晏覺, 想揾d嘢佢搞吓.. 睇過學跳舞要$7xx 一個月, c6仲話想學埋PTH, 我驚計唔掂條數.. 唔知佢喇~ 叫 ...

智慧媽媽小曳人,
你之前提到你的早教注重語言訓練(我搵唔返個post), 係點樣架?我仔都成2歲幾啦, 講野仲係好差, 想知點樣使佢表達好D呀..

原帖由 chikkee 於 10-12-19 10:00 發表

智慧媽媽小曳人,
你之前提到你的早教注重語言訓練(我搵唔返個post), 係點樣架?我仔都成2歲幾啦, 講野仲係好差, 想知點樣使佢表達好D呀..

我在palygroup見過一個女孩歲半時已能說複雜句子(例:點解chikkee仔仔今日無返學既?),其母說原因有二:自己帶和眾多親友經常來訪,所以她口齒伶俐。

順帶一提:我兒現在的口才還比不上此女孩歲半時,所以你不用太擔心。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 chikkee 於 10-12-19 10:00 發表

智慧媽媽小曳人,

小小分享啦~
始終係仔, 呢個仔講嘢唔算早, 大約1歲2個月左右先慢慢開始講單字~ 唔知係咪睇ybcr嘅關係, 佢肯讀字, 但唔多願講嘢.. 有一段短時間~ 我要揾字咭引佢講嘢, 包括"媽媽"
我地日日落樓晨運, 當中盡量加豐富嘅形容詞, 乜都講一大餐, 如果佢發音唔準, 要講返個啱嘅音 (唔好重複個錯嘅 e.g. "係ball ball, 唔係pall pall" ) 另~ 最好用少d BB話 i.e. "波"就係"波", 唔好"波波" (呢個我自已都係盡量做.. 成日唔記得!)
我相信咁樣做.. bb嘅發音會正d (阿仔讀N班時開學, 老師已經話佢講嘢好清楚) 同埋, 可以訓練觀察能力!
恐龍家

說話能力,除了環境,小孩本身的性格我覺得也有影響。
我自己2個仔,同一個環境成長,我工作關係,每天都有很多人到訪我家,年齡小至4-5歲,大至成人,肯定是見很多人又有很多說話溝通的機會啦,但哥哥性格係比較自我,喜歡自己玩,他要到2歲後才慢慢說話,細佬就喜歡social,一歲前已講單字,歲半已講複雜句子,現在2歲幾,講野好似大人。不過哥哥之前唔講唔講,一講就講唔停口。所以不用太擔心啦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 marcuscyrus 於 10-12-20 10:40 發表
說話能力,除了環境,小孩本身的性格我覺得也有影響。
我自己2個仔,同一個環境成長,我工作關係,每天都有很多人到訪我家,年齡小至4-5歲,大至成人,肯定是見很多人又有很多說話溝通的機會啦,但哥哥性格係比較自我,喜歡自己玩,他要到2 ...

細嗰個一日對住個大嘅, 係易學講嘢d架!
我都好期待細仔講嘢! 佢e+好鍾意同哥哥玩, 一見到哥哥就笑!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-20 11:29 發表

細嗰個一日對住個大嘅, 係易學講嘢d架!
我都好期待細仔講嘢! 佢e+好鍾意同哥哥玩, 一見到哥哥就笑!

當然呢個都係一個因素,但佢2個說話能力實在差太遠xdddddddddddddddddd

Hello 恐龍媽!!我都有追你o既post同blog, 有幾樣o野想請教你
我囡囡兩歲多o的,有睇ybcr同<基礎漢字500>,之前諗住佢咁細個都唔會認得o的字,但係睇o左<基礎漢字500>無幾耐,佢已經認得山同高字,依家第一本o既字佢基本都認到,反而英文字佢就唔係好認得,所以想問你有無特別心得呀
依家<基礎漢字500>我係用廣東話讀被佢聽,因為買套裝,有普通話cd,你覺得讀完一本之後,再教佢普通話,小朋友會唔會混淆呢
最後想問你恐龍仔仲有冇上SAM SIR呀, 我地上O左一年,我老公想唔上,被囡囡參加其他活動,我依家仲心大心細呀,所以想問O下你意見
Thanks very much!!

原帖由 小曳人 於 10-12-20 10:12 發表

小小分享啦~
始終係仔, 呢個仔講嘢唔算早, 大約1歲2個月左右先慢慢開始講單字~ 唔知係咪睇ybcr嘅關係, 佢肯讀字, 但唔多願講嘢.. 有一段短時間~ 我要揾字咭引佢講嘢, 包括"媽媽"
我地日日落樓晨運, 當中盡量加 ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 anita2904 於 10-12-21 12:16 發表
Hello 恐龍媽!!我都有追你o既post同blog, 有幾樣o野想請教你
我囡囡兩歲多o的,有睇ybcr同,之前諗住佢咁細個都唔會認得o的字,但係睇o左無幾耐,佢已經認得山同高字,依家第一本o既字佢基本都認到,反而英文字佢就唔係好 ...

我老公會响阿仔"扭"時先教佢pth~ 基本上只講廣東話! 我地自己半桶水, 唔想講錯啦!
其實如果你睇ybcr, 應該認到d英文架喎! 有無買d 生字書仔~ 咭仔睇呀? 恐龍仔之前好鍾意睇嗰d架!  其實咭仔仲可以玩分類, 小朋友睇得多就自然會認得, 迫唔嚟.. 慢慢啦! 只要家長能夠"教"得有趣, 小朋友就願意"玩"架喇!
我地無上sam sir喇, 我覺得~ 上一年都好夠, 之後自己再揾d好玩具就ok
恐龍家

Thanks!! 恐龍媽
我覺得上sam sir最大的得著就係應該買邊o的教學玩具,當然我都向佢進貢唔少啦,不過我好多時都夜收工,睇得書o黎又唔可以玩玩具,對於我呢個working mum o黎講,時間實上太唔夠用啦
原帖由 小曳人 於 10-12-21 12:23 發表

我老公會响阿仔"扭"時先教佢pth~ 基本上只講廣東話! 我地自己半桶水, 唔想講錯啦!
其實如果你睇ybcr, 應該認到d英文架喎! 有無買d 生字書仔~ 咭仔睇呀? 恐龍仔之前好鍾意睇嗰d架!  其實咭仔仲可以玩分類, 小朋友 ...

原帖由 anita2904 於 10-12-21 12:16 發表
我囡囡兩歲多o的,有睇ybcr同,之前諗住佢咁細個都唔會認得o的字,但係睇o左無幾耐,佢已經認得山同高字,依家第一本o既字佢基本都認到,反而英文字佢就唔係好 ...

我仔都有睇YBCR, 佢認到好多英文字, 未見過都會估, 但對答就....
基礎漢字我仔都有睇, 佢一見到書上的英文字/羅馬拼音就讀晒出來 可能我要塗走晒D英文字佢先肯睇中文字..我同佢睇"我自己會讀" , 雖然我好多時未讀完佢就要跳下一頁, 但佢都睇都幾開心.
‹ 上一主題|下一主題