用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

原帖由 joyjoy815 於 10-12-16 22:30 發表

哦...咁 KM 係咪 PN 已經有功課喇。? 
同埋。。恐龍媽。。想問 KM 有茅 校車/保母車過香港。。?? 

校車就一定無, 你睇睇有無褓母車啦

原帖由 B.B.BaBa 於 10-12-15 10:57 發表
刨番第一版的帖,LS, DBS 先至係樓主的 target,相信樓主會不甘於入讀民生小學呢個 level 的小學吧。讀民幼去考直資私小,其實應該會有少少蝕章的,學術水平固然係爭 d d,最大問題係人家會認為你升民小的機會甚大,可能會偏向不 ...

B.B.BaBa所言甚是。如無意外,我們會讓小兒就讀SC,因為:

- 一般家長評語甚佳

- 學術程度較高而功課較少

- 英語水平在幼稚園名列前茅

- 其學生都喜歡上學-->小兒亦應喜歡

- K2才教寫字,不會影響小兒的正確寫字姿勢

- 其名氣可幫助申請直資或私校

- 不妨礙大抽獎

當然,有得必有失,如果我們到時真的覺得SC的中文水平不夠(這只是主觀判斷)的話,就要考慮課餘為他補習了。到目前為止,我唯一的遺憾(?)就是沒有替他報考KM,因為網上的評論都說它學科平均;但此校功課繁多,非我所喜。正是:世事無完美,缺陷才合理(一代詩人來了!)。反正他面試KM也不一定取錄,取錄也不一定就讀,就讀也不一定好事……QotterLai來了!)

其實我一直在可能範圍內,幫小兒選擇最適合他的幼稚園,而不是最出名,或程度最高的學校。所以我在問哪一幼稚園最好的時候,背後都是有選擇標準的。因為如果沒有合理的標準,是沒法作出合理的取捨的的。當然,培育小孩長路漫漫,大家還要繼續努力。我突然想起了一句話:豈能盡如人意,但求無愧我心。

我們還沒有作出最後決定,反正還有幾個月時間,希望將來我倆都不會後悔數月後深思熟慮的決定,亦祝願有兩個offer以上的爸媽如是。願香港小孩人人有書讀,父母人人有錢供。

原帖由 elmolly 於 10-12-16 23:26 發表

校車就一定無, 你睇睇有無褓母車啦

thanks thanks...
咁仲要諗吓幫唔幫細仔報....家姐就同 KM 無緣...PN & K1 都撞左其他 hk island kg 既 interview...

茅. 連叫佢改半日WAIT 都茅. 知足...係架, 幼稚園之嘛, 你話心儀一條龍就當然影響會大些, 會著緊些. 當然放棄都唔捨得架, 尤其當人地都會話可惜, 但既然唔岩用, 就唔好因為虛榮而去讀.
港島有OFFER 唔太差, 你就唔好諗九龍啦, 果邊我一間都唔報, 除非係一條龍你又極度心儀佢間小學另計~~

原帖由 joyjoy815 於 10-12-16 22:27 發表

手上的 OFFER 已心滿意足了.....知足常樂...
咁你細仔結果有茅 register 全日班?

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 joyjoy815 於 10-12-16 22:30 發表

哦...咁 KM 係咪 PN 已經有功課喇。? 
同埋。。恐龍媽。。想問 KM 有茅 校車/保母車過香港。。?? 

KM N玩每星期有4版親子功課, 係連線, 圈出正確答案, 油顏色之類, 唔計油顏色, 另外嗰3版通常可以一分鐘內完成
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-17 08:16 發表

KM N玩每星期有4版親子功課, 係連線, 圈出正確答案, 油顏色之類, 唔計油顏色, 另外嗰3版通常可以一分鐘內完成

請問你,你兩個兒子讀那所幼稚園,可否分享選校經驗。

回覆 102# PotterLai 的文章

考 KM 的 K1 好少聽到有 first round offer,因為大多數 pn 班會留位升上去。較常見的係到明年先會有 waiting 位補上去,所以我覺得無報 KM 亦未必係乜遺憾事。

原帖由 PotterLai 於 10-12-17 00:03 發表

B.B.BaBa所言甚是。如無意外,我們會讓小兒就讀SC,因為:

- 一般家長評語甚佳

- 學術程度較高而功課較少

- 英語水平在幼稚園名列前茅

- 其學生都喜歡上學-->小兒亦應喜歡

- K2才教寫字,不會影響小兒的正確寫字姿勢

...

所以揀kinders真係要睇埋小朋友性格能力,舊年KM都收左我B,但我B比較有語言天份,對學術嘢一般,如果讀KM升唔到K1賺搞,而且KM雙語相對冇o甘出色,所以最后揀左LH。相反恐龍隻大曳人讀KM/KV就好鬼o岩

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 08:35 發表

啱佢既, 未必啱你喎, 佢大仔讀KM, 細仔讀自家幼兒園

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 08:35 發表

係呀~ 家有兩個曳人, 小曳人仲細, 出年先輪到佢報N1 大曳人就响KM讀緊K1~
大仔未夠一歲, 我地已經計劃生多個, 我地有做早教, 有留意區內學校, 但當時未知早教成效, 只係諗住N班响屋企附近讀全日,  方便工人照顧兩個小朋友, K1先出去讀, 當時無諗過競爭大嘅問題, 睇過附近嘅學校, 好快就決定咗讀康傑, 因果學費唔貴, 又大又有PTH/NET等, 課程仲ok深, 老師又幾友善, 我地諗住插班, 想孩子快d適應
到11月, hkps報名, 朋友俾埋form我地都唔填, 一心諗住K1先算.. 到1月, 朋友再3提醒, 有N嘅學校好少K1位, 好難入, 由1月頭諗到1月尾, 先寄出KM嘅報名表, 完全係收咗再算! 但其實呢個時候已經睇到孩子過人之處.. 開始想入KM!
最後~ 因為種種原因, 康傑買哂書+校服但無上過課, 9月响KM開學~ 因唔係100%直升K1, 都要報多幾間學校: SC/KV/hkps ascot(其實N1時無報hkps ascot係一個遺憾, 我相信其實hkps會較適合呢個仔) 最後結果, ascot無offer, 比較過SC/KV/ KM, 我地留低嘅原因:
- KM 之後3年都會係am, 唔會轉時間 (我地深信作息規律對小朋友學習好重要, 早睡早起!)
- 以課程比較, 怕SC K1時太淺, 要K2先學寫字, 但阿仔自己已經寫緊字喇.. 想揀一間佢無悶咁長時間嘅學校
- 一個較私人嘅原因: 某親戚個仔都入到SC am, 同campus, 佢地一定會take呢個offer, 因為哥哥都响度畢業,  人家個大仔已經叻得好緊要. 我唔想有任何直接比較..
- 因為性格問題, 好奇心強, 好快明白, 跟住坐唔定, KM 老師俾到我信心, 佢地會包容佢, 唔會唔理佢無盡嘅"點解", 仲話因為佢嘅問題, 其他小朋友仲學多咗嘢! 我地好怕KV會容納嘅到呢d"曳嘢", 殺c佢嘅好奇心~
- 會報CCKG, 唔想一年轉一次學校
-KM 課程上似乎係KV/SC之間, 有兩邊嘅部份優點, P1成績唔錯, 可惜KV/SC無數據可以參考
最後基於另外兩個offer無特別特出嘅優點非轉不可, 我地決定留低~
至於細佬, 出年我地會報: 康傑/ascot hkps/KM 嘅N1... 我對ascot始終有d情意結, 不過如果KM收嘅, 就當然傾向同哥哥返同一間學校啦~
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

哈哈~ 你睇幾多人熟識我地!
係架~ 每個人要考慮嘅嘢都唔同, 啱我阿大都未必啱老二, 更加未必啱你嘅..  所以我點解成日講咁多廢話? 因為唔認同好多人聽見嗰兩個大名就好似要非讀不可! 其實好多料可以自己睇返, 可以pm間有小朋友讀緊嘅家長, 佢地好樂意分享架! 然後先決定係咪啱你嘅要求~ 唔係單單一個"好"字就要去讀架!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-17 09:54 發表

係呀~ 家有兩個曳人, 小曳人仲細, 出年先輪到佢報N1 大曳人就响KM讀緊K1~
大仔未夠一歲, 我地已經計劃生多個, 我地有做早教, 有留意區內學校, 但當時未知早教成效, 只係諗住N班响屋企附近讀全日,  方便工人照顧兩 ...

我本來想讓女兒譚歐陽少芳幼稚園,因為有學券,英文又好,但最後還是選了St Cat,因為歐陽少芳不是太出名,怕報直資或私校會吃虧。因此,想來很久最終放棄了。

我沒有報KM,因為不太了解,而且忘記了報名。

讀St Cat,我也怕競爭很大,好像個個小朋友都是非富則貴的,有車有樓有工人,英語環境也很好,真的怕比下去。

現在只是讓女兒試試而已,希望能夠跟到進度,自己也能負擔。(我有三個化骨龍)

大仔未夠一歲, 我地已經計劃生多個, 我地有做早教, 有留意區內學校, 但當時未知早教成效, 只係諗住N班响屋企附近讀全日,  方便工人照顧兩 ...

我都聽人講樂基幼兒園真的很好!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 busy_penny 於 10-12-17 10:12 發表

讀St Cat,我也怕競爭很大,好像個個小朋友都是非富則貴的,有車有樓有工人,英語環境也很好,真的怕比下去。

現在只是讓女兒試試而已,希望能夠跟到進度,自己也能負擔。(我有三個化骨龍)

咁我估SC唔係d富貴學校, 唔駛咁擔心.. 有樓有車都無咩特別呀.. 負擔好重, 唔係人人都仲有$$亂花.. 仲要上興趣班.. 我自己就覺得$4k 一個月學費好貴!
你好叻呀! 3個呀!!!!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-17 10:36 發表

咁我估SC唔係d富貴學校, 唔駛咁擔心.. 有樓有車都無咩特別呀.. 負擔好重, 唔係人人都仲有$$亂花.. 仲要上興趣班.. 我自己就覺得$4k 一個月學費好貴!
你好叻呀! 3個呀!!!! ...

我估興趣班支出>學費
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-17 10:47 發表

我估興趣班支出>學費

係呀~ 我e+只係响自己屋企附近讀d興趣班, 唔係d咩名師喇.. 游水+音樂==> $1700 一個月
呢個星期開始個大曳人唔瞓晏覺, 想揾d嘢佢搞吓.. 睇過學跳舞要$7xx 一個月, c6仲話想學埋PTH, 我驚計唔掂條數.. 唔知佢喇~ 叫佢揾多d啦!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-17 10:53 發表

係呀~ 我e+只係响自己屋企附近讀d興趣班, 唔係d咩名師喇.. 游水+音樂==> $1700 一個月
呢個星期開始個大曳人唔瞓晏覺, 想揾d嘢佢搞吓.. 睇過學跳舞要$7xx 一個月, c6仲話想學埋PTH, 我驚計唔掂條數.. 唔知佢喇~ 叫 ...

唔使$200一堂算平了,o甘凍先學游水

細仔遲d上唔上Sam Sir?上埋又好多money了,生3個點頂....

我細仔都係10年出世,不過係9月BB, 又係細B. 下年又要頭痛過.  如果哥哥繼續讀KM, 對細佬考N1有無幫助? 定係好似有人講, KM 只會係有人Withdraw時先俾細B?

KM PN競爭是否很大??小孩幾大要準備報名?

坊間好的學校有幼兒班不是很多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cycream 於 10-12-17 11:02 發表

我細仔都係10年出世,不過係9月BB, 又係細B. 下年又要頭痛過.  如果哥哥繼續讀KM, 對細佬考N1有無幫助? 定係好似有人講, KM 只會係有人Withdraw時先俾細B?

真係唔知~ 希望有d幫助啦.. 我諗你到時問吓老師好d, 雖然預咗可能有答=無答
記住預備定plan B
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題