用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

舊年淨係聽見人鬧某某學校面試安排唔好 (收都唔去讀 云云~)
同埋收到咁多報名費好發財 之類~

精力時間~ 應該用响d有建設性d嘅嘢度啦..
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-7 06:31 發表

1. SC > KM > KV (其實好睇你報咩學校)
2. 好難排喎..
中文: KV>KM >SC
英文: (SC~stafford)>KM>KV (KV只係oral english較弱)
數學; (KV~KM)>SC        
(我對stafford嘅認識只限於佢英文強)
3. SC=KV, KM 學生較少 ...

而家先睇到你又quote我野, 下次有野唔話比你知

阿校長係話KM既課程好過晒SC同KV呀

我都睇左咁多年, 今年鬧學校鬧到無晒理智, 鬧到失晒儀態, 既然係咁醒, 一早應該收到風, 唔好晨咁早走去報啦. 咩拉關係, 面試安排差呢D 就年年有.
我最同意係: 唔好以為目標定得高就爬得到咁高, 做FT-MOM 咁多年, 走盡各機構PG/興趣班比賽一大堆, 我見盡多少呢類家長, 名校幼稚園, 機關算盡, 孩子勁谷, 真係好有條件, 但都無用, 佢地可能果期行衰運, 結果最後都係得個桔. 其實, 幼稚園幫到你真係無大家想像咁多.

原帖由 w_y 於 10-12-15 13:43 發表
我都睇左咁多年, 今年鬧學校鬧到無晒理智, 鬧到失晒儀態, 既然係咁醒, 一早應該收到風, 唔好晨咁早走去報啦. 咩拉關係, 面試安排差呢D 就年年有.
我最同意係: 唔好以為目標定得高就爬得到咁高, 做FT-MOM 咁多年, 走 ...

我記得你大女今年考小一? 你自行得唔得?

大女自行都攪掂左. 細仔, 我心頭唔高, 所以手上的 OFFER 已心滿意足了.
原帖由 elmolly 於 10-12-15 13:46 發表

我記得你大女今年考小一? 你自行得唔得?

原帖由 w_y 於 10-12-15 13:51 發表
大女自行都攪掂左. 細仔, 我心頭唔高, 所以手上的 OFFER 已心滿意足了.

恭喜晒
係咪聖X? 請問知唔知今年20分收唔收得晒?

Check PM, please.

山外有山,人外有人.升學鋪路能機關算盡嗎?會唔會係機關>>其實係算之不盡?

原帖由 elmolly 於 10-12-15 12:42 發表

係呀, 大家都target果堆學校, 學位係咁多, 人就越黎越多. 可能大家都太寶貝自己個小朋友, 覺得佢地好叻, deserve最top果d學校. 唔係唔叻, 只係山外有山, 人外有人...
好似我地祖國咁, 12憶人, 奇人何其多! ...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Christi 於 10-12-16 00:25 發表

山外有山,人外有人.升學鋪路能機關算盡嗎?會唔會係機關>>其實係算之不盡?

hmm.. 咁睇吓你算得有幾周詳喇
唔去報一間"必收"嘅學校, 報親都係地區熱門同名校, 以為報多幾間就等於總有一間收嘅..
現實可能係叫人失望嘅
恐龍家

我最同意係: 唔好以為目標定得高就爬得到咁高, 做FT-MOM 咁多年, 走 ...

"幼稚園幫到你真係無大家想像咁多"
agree with u,

睇黎鬧劇情況之後都會出現,出生率高ma~~~~~~~~

十分同意...我都係報了兩間屋村學校(am offers), 也報了幾間熱門學校,熱門學校冇offer, 只有waiting..
我現在都以平常心去看, 有就開心, 冇都有offer,
天父自然會安排的

原帖由 小曳人 於 10-12-16 09:30 發表

hmm.. 咁睇吓你算得有幾周詳喇
唔去報一間"必收"嘅學校, 報親都係地區熱門同名校, 以為報多幾間就等於總有一間收嘅..
現實可能係叫人失望嘅

唔好意思,我都想問一問我個仔情況. 阿細08年10月細b, 原先11月係屋村kg讀緊n1, 10月底時km called, 問12月1日可以返am 班,讀唔讀, 屋村vs km就當然讀! 而加剛剛係km返咗半個月. 老師話要過一排先會做評估再決定有無k1 offer. 不過阿仔考sc, am英普收咗, 所以都唔太care.

我阿仔都幾active,唔係坐定定果d, 我見佢km d同學仔有好多都係坐定定,阿仔玩時好投入好多reaction, 我見佢d同學仔就比較多靜靜地乖乖, 我唔知km係咪比較鍾意呢種小朋友? 佢專注力好似低d(老師都係咁講),唔知第時有功課做佢會唔會唔鍾意? 而加km有d親子功課,佢都係唔會坐定定油公仔, 我唔知係佢細個唔專注,定係佢比起其他小朋友無咁專注? 因為km而加班中最細係佢, 我就compare我d朋友既小朋友細過佢都可以專心過佢, 佢呢樣野係唔係問題? 駛唔駛train up?

以阿仔性格, sc係咪適合佢多d? 我而加其實未鎖定阿仔升小學方向, 因為我想再睇下阿仔性格發展, 學習進度再決定, 所以我只係想搵間好d既kg, 佢可以開心返學.  而加佢返km都好開心, 日日返屋企都唱晒歌,問佢鍾唔鍾意返學,佢都話鍾意.

我就覺得以阿仔性格,太谷kg好似唔啱佢, 因為我怕阿仔唔開心返學, 咁學校點好都無用, 我唔知我呢個想法啱唔啱? 其實而加sc有offer, km都未有, 不過我想請教大家, 係咪阿仔讀sc好d, if not, 我就諗下要唔要去km求k1位? thks!

响呢度學到好多野,多謝咁多位爸爸媽媽的意見!

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cycream 於 10-12-16 11:56 發表
唔好意思,我都想問一問我個仔情況. 阿細08年10月細b, 原先11月係屋村kg讀緊n1, 10月底時km called, 問12月1日可以返am 班,讀唔讀, 屋村vs km就當然讀! 而加剛剛係km返咗半個月. 老師話要過一排先會做評估再決定有無k1 offer. 不過阿仔考sc, am英普收咗, 所以都唔太care.

我阿仔都幾active,唔係坐定定果d, 我見佢km d同學仔有好多都係坐定定,阿仔玩時好投入好多reaction, 我見佢d同學仔就比較多靜靜地乖乖, 我唔知km係咪比較鍾意呢種小朋友? 佢專注力好似低d(老師都係咁講),唔知第時有功課做佢會唔會唔鍾意? 而加km有d親子功課,佢都係唔會坐定定油公仔, 我唔知係佢細個唔專注,定係佢比起其他小朋友無咁專注? 因為km而加班中最細係佢, 我就compare我d朋友既小朋友細過佢都可以專心過佢, 佢呢樣野係唔係問題? 駛唔駛train up?

以阿仔性格, sc係咪適合佢多d? 我而加其實未鎖定阿仔升小學方向, 因為我想再睇下阿仔性格發展, 學習進度再決定, 所以我只係想搵間好d既kg, 佢可以開心返學.  而加佢返km都好開心, 日日返屋企都唱晒歌,問佢鍾唔鍾意返學,佢都話鍾意.

我就覺得以阿仔性格,太谷kg好似唔啱佢, 因為我怕阿仔唔開心返學, 咁學校點好都無用, 我唔知我呢個想法啱唔啱? 其實而加sc有offer, km都未有, 不過我想請教大家, 係咪阿仔讀sc好d, if not, 我就諗下要唔要去km求k1位? thks!

你個小朋友一定面試時表現非常出色喇!!!
我唔太清楚KM鍾意邊d小朋友, 有人話鍾意自理能力好嘅, 我覺得喊就c硬, 你講專注力問題, 我只能夠講: 我個仔都唔鍾意油顏色! 每個星期嗰版顏色都要同佢c過先做.. 但係其他嗰3版就只需一分鐘就完成哂! 老師都評佢專注力唔高, 但係了解佢嘅老師就話無辦法, 佢用2-3分鐘已經明哂老師要用10分鐘講嘅嘢, 坐唔定係必然~ 我地好好彩, 遇到個好好嘅N班老師
至於你話轉唔轉校,  我覺得睇定d先~ 雖然話KM"谷", 但係小朋友咁細係唔受"谷"架, 學校有辦法教咁深而小朋友又吸到先係勁嘛! SC當然係好嘅選擇啦, 但係我比較"保守", 我唔想改變小朋友作息習慣, SC始終有1年要返pm.. 而且轉變新環境點都有少少影響.. 我地因果打算報CCKG, 更加唔想1年轉一次學校 (不過你個小朋友似乎好快適應新環境咁喎.. ) 所以.. 基於兩間都好, 唔想小朋友轉嚟轉去, 又諗唔到SC仲有其他附加優點 (對我地嚟講), 所以最後留低
其實仲有好多嘢要諗, e.g. 比較課程等~ 呢d嘢, 外人幫唔到你
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-16 14:22 發表

我唔太清楚KM鍾意邊d小朋友, 有人話鍾意自理能力好嘅, 我覺得喊就c硬, 你講專注力問題, 我只能夠講: 我個仔都唔鍾意油顏色! 每個星期嗰版顏色都要同佢c過先做.. 但係其他嗰3 ...

小曳人,多謝你既回覆! 我仔仔interview時唔係非常出色,不過佢係表現到好投入同好happy! 我係其他post見到你,知道你個仔讀km,都知道你個仔唔係定定乖乖個種,我個仔相似(哈哈),佢都係油顏色果版就要捉實佢,其他3版就好快完成! 坦白講,我都係見到你寫km,心郁郁轉唔轉. 而且讀咗半個月,感覺真係幾好. 阿仔雖然傻下傻下唔識講學校d,不過見佢真係好開心, 會無啦啦唱學校d歌仔. 我都信km係一間好kg. sc我就留咗位, kmd有無offer k1先再決定, 呢段時間等我再了解下km !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 cycream 於 10-12-16 15:50 發表

小曳人,多謝你既回覆! 我仔仔interview時唔係非常出色,不過佢係表現到好投入同好happy! 我係其他post見到你,知道你個仔讀km,都知道你個仔唔係定定乖乖個種,我個仔相似(哈哈),佢都係油顏色果版就要捉實佢,其他3版就 ...

唔好客氣!  
我覺得你e+幾好呀~ 可以睇定d先算, 鍾意就留低 (放心~ 機會應該好大) 唔鍾意又有後着喎~ 無損失呀!
記得得閒打去問吓老師, update吓小朋友嘅情況呀!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 10-12-16 16:25 發表

唔好客氣!  
我覺得你e+幾好呀~ 可以睇定d先算, 鍾意就留低 (放心~ 機會應該好大) 唔鍾意又有後着喎~ 無損失呀!
記得得閒打去問吓老師, update吓小朋友嘅情況呀! ...

我都知細仔黎講佢係好好彩! 有好多朋友都考唔到SC/KV等,仲係讀緊屋村N1,等緊K1 waiting. 我有自己搵老師update呀! 如果有km問題, 我會再問你, 希望你唔介意! :)

我好相信..就算有早知...大家都係會照報...但係 in 完又會照鬧........諗住學校收得我個 $30 .... 就一定要服務周到....老師係教學...專長未必係做 admin.....就算我呢D做服務性行業既..你叫我幾個鐘 keep 住笑容滿面, 我都未必做得到...有時做人永遠係用自己把尺去量度別人.....唉......

原帖由 w_y 於 10-12-15 13:51 發表

手上的 OFFER 已心滿意足了.....知足常樂...
咁你細仔結果有茅 register 全日班?

原帖由 小曳人 於 10-12-16 14:22 發表

我唔太清楚KM鍾意邊d小朋友, 有人話鍾意自理能力好嘅, 我覺得喊就c硬, 你講專注力問題, 我只能夠講: 我個仔都唔鍾意油顏色! 每個星期嗰版顏色都要同佢c過先做.. 但係其他嗰3 ...

哦...咁 KM 係咪 PN 已經有功課喇。? 
同埋。。恐龍媽。。想問 KM 有茅 校車/保母車過香港。。?? 
‹ 上一主題|下一主題