用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進
樓主: PotterLai
go

小曳人、NICOLE123等智慧媽媽請進 [複製鏈接]

原帖由 siulili 於 10-12-7 09:48 發表
樓主

其實你呢個題目,有樣嘢我一直都想講, 但又怕比人XX,所以忍到而家,見你哋係咁比較D幼稚園,其實我想問, 有邊位比左意見的家長係完全理解咁多間幼稚園的運作, 而又有親身體驗咁多間幼稚園的教學模式呢? 我估大部份都係估 ...

原帖由 siulili 於 10-12-7 09:48 發表
樓主

其實你呢個題目,有樣嘢我一直都想講, 但又怕比人XX,所以忍到而家,見你哋係咁比較D幼稚園,其實我想問, 有邊位比左意見的家長係完全理解咁多間幼稚園的運作, 而又有親身體驗咁多間幼稚園的教學模式呢? 我估大部份都係估 ...

好認同你選校既理念...我既理念係會加多"四高",係抗逆能力高,自理能力高,情緒智商高..閱讀興趣高....

謝謝咁多位家長的認同。

我都好想有埋你講呢四高, 但在幼稚園階段我想,只有自理能力高可以列入去。 抗逆力對3﹣6歲小朋友來說太早啦,教署都係到小四才對抗逆力的培訓對學校作出資助。 情緒智商呢個,我覺得係家庭教育比學校教育為重要,因為學校老師2對30,好難話竉到佢地。  呢D情緒問題, 多數係家中形成,如果你話遇到個老師會令小朋友情緒上出現問題的話,咁真係一個不幸,要以個別CASE來看啦。

而提升閱讀興趣,我都係覺得係家長的付出多過KG啦,我估好少KG會有閱讀時間比小朋友,因佢地自行閱讀的能力都未係好強,都係要父母陪著看書,學校會做的都係一些閱讀計劃,但付出的都係父母,所以我覺得,只要父母願意花時間陪小朋友看書, 他們的閱讀習慣自然就會形成,而並唔係靠KG囉, 但小學就真係唔同啦。 一間有閱讀氣氛的小學, 真係可以培養到小朋友的閱讀興趣和速度。

原帖由 sllau 於 10-12-7 11:40 發表

好認同你選校既理念...我既理念係會加多"四高",係抗逆能力高,自理能力高,情緒智商高..閱讀興趣高....

回應

Karie, 可否按照三個標準排序?謝謝。

sweetlollipop和小曳人,感謝你們的回覆。似乎我當初確實應該報考KM,看來小兒還是不夠曳!

siulili,雖說(半日班)幼稚園學生在校時間每天只有三個小時,但這三小時極其關鍵,對小孩德智體群美五育的發展,比在家裏的六小時甚至九小時,影響可能更大,不會更小。因為學校是群體社會,老師是否循循善誘,同學是否和諧相處,足以影響小孩將來在社會的一切。當然,家教亦非常重要,與學校教育相輔相成;但父母只能教導部分知識和常識,不能取代學校的功能。

比較幼稚園有無意義?對於我來說,只要有既定標準,再結合孩子的具體情況,我覺得還是有意義的。

你是有心人,對育兒來說,或所有事情,有心是最重要的。

非常贊成 家庭教育永遠排第一!
我囡囡而家K1,我選擇了一間同自已教學理念相符,但很多父母都認為功課淺嘅幼稚園。
作為父母,生活喺充滿競爭同壓力既香港,有時真係唔到啲「港爸」「港媽」唔緊張 !我係一份子,當然身同感受。但我相信孩子會有自已一套成長時間表,如果下下都驚死輸在起跑綫,對小朋友一定唔係好事。
其實香港呢種入唔到名校等於世界末日嘅現象都幾可悲(早排响商場dum囡落去 ...)雖然例子極端,但或多或少反映左好多父母心態。最近同外國朋友講到香港兩歲讀Nursery已經要面試,佢地碌大對眼,感到非夷所思!
我亦係一個曾經走火入魔,驚輸在起跑點,人云亦云,聽很多什麼'...攻略'之類講座的港媽;囡囡10個月已經讀playgroup, flash card , 圓點card, phonics ,認字.....因為 整個香港氣氛都係咁,隔籬陳太張太又係咁,我得一粒囡,你唔係叫我唔好咁吓嘩 ...?????
直至我囡大約兩歲,我無意中睇到一本講「慢養」嘅書,心帶好奇兼冷笑:「慢 ?? 唔快都死拉仲要慢 ??...」於是,我買咗本書,頓然令我開始用唔同角度去看育兒呢個課題。
父母對子女嘅信心唔應該要靠外來因素而建立,什麼名校不名校,如果子女日後嘅自信心係靠名校而來,就等如一個女仔要拎個Chanel手袋出街先覺得自已高貴。我並無反對名校,只係希望父母唔好一廂情願,盲目追求。
幼稚園階段,一個連扣鈕都覺得相當挑戰嘅三歲小朋友,其實係咪應該比多啲空間佢地成長,多過要谷佢K3已經讀P1課程呢?唔同父母的確有唔同答案。

原帖由 siulili 於 10-12-7 11:57 發表
謝謝咁多位家長的認同。

我都好想有埋你講呢四高, 但在幼稚園階段我想,只有自理能力高可以列入去。 抗逆力對3﹣6歲小朋友來說太早啦,教署都係到小四才對抗逆力的培訓對學校作出資助。 情緒智商呢個,我覺得係家庭教育比學 ...

原帖由 PotterLai 於 10-12-8 01:35 發表
Karie, 可否按照三個標準排序?謝謝。

sweetlollipop和小曳人,感謝你們的回覆。似乎我當初確實應該報考KM,看來小兒還是不夠曳!

siulili,雖說(半日班)幼稚園學生在校時間每天只有三個小時,但這三小時極其關鍵,對小孩 ...

小小分享:
我囝囝係九龍塘讀津小, 唔係名校, 幼稚園讀九龍靈糧堂. 讀根德園的小朋友係第一次測驗&考試明顯成績係突出d.

樓主

真係好認同你的講法,成日見到有啲人扮專家,討論呢所學校嗰所學校的不是,而自己又唔係真係清楚喎,有啲又講到自己個仔女有幾靚入到某某名校,跟住去踐踏其他學校,繼而扮專家。

回復 13# siulili 的帖子

完全同意你的講法,整個topic最有建設性的文章.不是扮專家個隻,得益良多.

回復 2# 靚姐 的帖子

你講得好.每年到這時侯,都有好多家長話自己子女考到幾多間唔知點揀,又話終於有間唔收啦.當然分亨喜悅係好開心,但有D其他子女沒有offer 的真係見到呢Dtopic都好難受.那些由K1己幻想自己子女讀某間K,而會入某名校都只是一廂情願,小朋友現階應是開心的.而不是做一些超越佢地歲數所做到的事情而為之叻.所有都是家長本身要令小朋友這樣,對佢地係唔係一件好事呢. 小朋友小時叻唔代表佢將來都一樣係至叻.這只是個人看法,不喜勿插

好認同你講小朋友幼稚園階段應該係開心的。 好似我仔表達係好直接的,我問佢你覺得媽咪係咩樣架? 佢答: 一個笑GE樣。 咁我再問:咁媽咪對住家姐係咪都係一個笑GE樣?  佢會答: 對住家姐媽咪係嬲樣。我問佢點解啦。 佢答: 因為家姐唔好好做功課。

其實我自已都知問題係邊,但香港的教育制度有時真係好難令人咁脫俗。 我就係知道上到小學(我指大部份小朋友讀的主流學校),佢地的開心會因為功課、測考壓力而越來越少,所以我希望佢係幼稚園階段盡情享受佢地的開心,啟發佢地的興趣,建立佢地的品德基礎。 個女而家上到高小,D功課,測考默係排到密密麻麻, 我係大人,見到佢D schedule 都有抖唔到氣的感覺。  可能我女又唔係超叻果種, 我又唔係可以容許佢成績太差果種媽媽, 所以每次的測考默都真係用心要佢去溫習,但每個星期都係咁重覆又重覆的溫習,真係無氣抖,仲有每個星期的閱讀報告,每個WEEKEND都要睇兩本書,又有課外活動,去玩旳時間真係無乜。 而家出親去課外活動如果要坐車的,都叫阿女帶埋書係車睇,呢D同時間競賽的小學生活,個小朋友同家長又如何可以經常咁寬容呢?  大家真係要珍惜小朋友可以盡情快樂的時光。

原帖由 0226 於 10-12-9 01:47 發表
你講得好.每年到這時侯,都有好多家長話自己子女考到幾多間唔知點揀,又話終於有間唔收啦.當然分亨喜悅係好開心,但有D其他子女沒有offer 的真係見到呢Dtopic都好難受.那些由K1己幻想自己子女讀某間K,而會入某名校都只 ...

原帖由 siulili 於 10-12-9 09:05 發表
好認同你講小朋友幼稚園階段應該係開心的。 好似我仔表達係好直接的,我問佢你覺得媽咪係咩樣架? 佢答: 一個笑GE樣。 咁我再問:咁媽咪對住家姐係咪都係一個笑GE樣?  佢會答: 對住家姐媽咪係嬲樣。我問佢點解啦。 佢答: 因為 ...

以前我果代去到Form 4先博都未遲,都叫開心左十幾年,而家小學已o甘谷,真係冇幾年開心,童年回憶只有讀書,長大后親子關係薄弱,讀得書多又唔代表實有好工,你話為乜呢?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

因為我地果個年代,個個小學,初中的學校生活都差不多,生活亦無而家咁富庶。 測考只要合格, 唔理幾多分,老師都唔會話你成績唔好, 如果有9字頭,隨時係頭3名架啦。 但今時今日呢, 8字頭老師已經會同家長講要加把勁,平均分95分以上的同學,可能佔左一半或1/3,仲有體藝的課外活動呢!  我地以前父母何來咁多錢‘迫’我地去學樂器,學游水?  游水就父母自已教或自學或唔識,要做運動就約同學仔落PLAYGROUD打羽毛球,排球,藍球囉。 單車都係間唔中同朋友去大尾督租,但真係唔記得點學識踏單車,  邊有而家D小朋友咁幸福,從1歲幾開始就有架私家單車, 一路成長就一路換車,所以 我家而家放左3部唔同SIZE的單車係度。

可能真係時代的要求唔同左, 但小朋友就辛苦左好多囉。

原帖由 brrbaby2007 於 10-12-9 10:00 發表

以前我果代去到Form 4先博都未遲,都叫開心左十幾年,而家小學已o甘谷,真係冇幾年開心,童年回憶只有讀書,長大后親子關係薄弱,讀得書多又唔代表實有好工,你話為乜呢? ...

原帖由 siulili 於 10-12-9 10:27 發表
因為我地果個年代,個個小學,初中的學校生活都差不多,生活亦無而家咁富庶。 測考只要合格, 唔理幾多分,老師都唔會話你成績唔好, 如果有9字頭,隨時係頭3名架啦。 但今時今日呢, 8字頭老師已經會同家長講要加把勁,平均分95分以上 ...

我最擔心係o甘既成長背景對親子關係既影響。我當然冇諗過大過佢養我,但都希望老左有子女關心吓:loveliness:
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回復 47# Parisienne 的帖子

agree with you, i've also chosen an unfamous KG and gave up St. Cat

純粹路過,有感而發﹗

我是一位今年為兒子準備明年入讀N1的媽媽。報名的時候,做了點資料搜集,發現沒有一間學校是可以完全附合自己心水的要求(全日制,近屋企,基督教背景,語文水平不差,學校老師有愛心),再加上朋友的兒子去年一間offer也沒有,所以我報了不少學校(數目不好意思講了)。

再講多少少自己的期望,本人是某一間小學的old girls,算不上是名校,只是中上,不過是一條龍,而且當年我的同學公開考試的成績也不錯,很多成為專業人事(本人也是 ),而且小兒應有25分,本來我也不想多費心思在幼稚園階段。不過老公想小兒在這基礎上試考一些出名的直資,所以我開始參與這個「遊戲」。

我很記得第一次帶兒子interview,只有15m大,一見老師,如被雷撃中,零反應,中途還發脾氣。雖然明知道自己的兒子是有點脾性,不過本人也唔想到現實的情景會遭糟至此。in完出來的時候,本人太「興奮」地向老公報告當時的情況,忘記了鍚兒子一啖,也忘記了他的存在(爸爸手抱著他),在我們往停車場的路上,我偶爾回神一向,才發現兒子一臉不開心,偏偏咀,想哭又哭不出的模樣。那一刻,我心痛到極點了,雖然我一句說話也沒有鬧他,他卻從我們的對話中感到我們的不快。事後老公安慰我,兒子只是怕風吹,他還小不會明白我們所說的話,可是那一幕影像我卻一輩子也不會忘記,因為我會以此警戒自己,不可以將自己對面試的不快在兒子面前表露。

之後每一次interview,我也表現輕鬆,只與兒子說我們去學校同老師玩及傾計,問佢想唔想去(佢見有得出街每次都話想)。幸運地,完成了interview而有結果的,都有offer(包括第一間),兒子的表現一次比一次好,我也越來越平常心。得與失,其實真的不太重兒(幸運地我是基督徙,可以把一切交給神安排),每一次完成interview,我都比以前更了解兒子的優缺點,回家後我會想想怎樣去幫助他改善缺點,也欣喜去發現他的優點。因為兒子要面前的挑戰,不止於一兩次interview,我可以幫助他的,不止於為他準備一間好學校,而是幫他去認識自己的長處,克服自己的缺點,這才是一生受用。

對不起,太長篇幅,謝謝讀畢

非常同意Siulili講法~特別係有邊位比左意見的家長係完全理解咁多間幼稚園的運作, 而又有親身體驗咁多間幼稚園的教學模式呢? 我估大部份都係估估下, 道聽途說,學校名氣,多D多人掙住入嚟影響左個判斷/評語。呢一句,正如有好人一講起某一間學校既時侯,就好多人留言話間學校點樣唔好,實際上自己又唔係讀緊,我都好想知d消息係點樣黎???
其實一個小朋友考到一間好小學真係有好多因素,
幼稚園是有幫助,但父母在背後付出的努力當然要比
老師多,正如我表姐個小朋友讀沙田一間普通幼稚園,
個小朋友入到SFA,但個小朋友用英文做母語,普通話
流利...咁樣又代表幼稚園教得好,還是父母?????
其實每間學校都有好有唔好,當然,名氣大的幼稚園去
叩門既時侯當然有幫助,但我覺得父母教導比較重要
(不喜勿插)

回復 22# siulili 的帖子

siulili , 你好! 看見你很好的分享, 令我都想分享一點, 我囡是在CANNAN 讀PN & K1 的,  縂括來說CANNAN的老師都很有愛心的,
除了金巴倫之外, 因搬屋原因, 囡囡轉了3間CANNAN., 所以知道不同地區, 老師質素是不同的., CANNAN在PN 主力是大小機肉訓練, 自理, 至於學術就比較淺, 到K2, 因我想+強囡囡在英語溝通, 故轉了去VICTORIA, 而的確囡囡自從讀了VIC後, 她完全不怕跟外國人說話, EVEN可以話是喜歡,  而囝囝是在KM讀, 而的確KM的學術是比CANNAN深很多, CANNAN K1所學的KM PN已開始教, 可能更深., 可見得KM是一所很谷學術的一所學校, 但可能有一些基本野就會忽略了, 如大小機肉訓練, 自理等.... 但我比較囡囡在CANNAN的日子和囝囝現在的日子, 我囝囝是很不享受的.... 故我想分享的是在選學校時, 有幾點是重要的, 首先是要從小朋友的性格出發, 第2是 學校教學方法, 第三才是父母的取向 .

回復 1# PotterLai 的帖子

我反而覺得應選creative的幼稚園, 因為你話你小朋友服從性不太強, 如果太傳統學校會令佢反感, 活動教學的學校都會要小朋友遵守老師要佢做嘅野, 但相對比較寬鬆...

令外, 你話你小朋友少同其他小朋友一齊玩, 咁就更加應該入活動教學的學校, 改善左d個問題先, 慢慢至決定入邊類小學....
因為無論傳統定活動教學的學校, 合群d part都會計分, 咪話當佢少問題呀~!!
‹ 上一主題|下一主題