用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 "啟 X" 幼稚園老師品質存疑 (請不要再删除) ...
go

"啟 X" 幼稚園老師品質存疑 (請不要再删除)

昨天是囡囡 "N" 班退學,放學班主任帶阿囡出黎說:〝書包重叫我拎。〞說罷掉頭離
去。我知今天會派書見書包塞滿,原來有六磅重,阿囡生得細粒書包
是她四分一重量,仲要揹住排隊放學。
阿囡掉頭向另一班主任揮手說再見,連說幾聲無反應,我大聲說班主
任才不願意地回頭一望之後絶塵而去。
身為家長的我目睹整個過程十
分氣結,孩子歡欣有禮貌說再見但老師如此泠漠。 更甚,訂書版次是舊版 (08年),有無搞錯家長比錢買倉底貨。
不論老師或者是大人怎會忍心讓細細粒孩子揹 6 lbs 大書包,愛心何在?明知家長在此也會如是,如果不在的話不堪想像
。二個班主任連話別也懶理,如何以身作則敎孩子?
經過昨天,退學是明智決定。

要存疑...

看到這主題,好想回應,希望唔好俾老婆話啦,因為我無a/c,現用太太a/c reply,hahaa...去年N班報名kln tong 啟X,很多競爭,收了.但我堅持選這校,interview的意思是inter互相的,當天所見,老師們一點熱誠都沒有,愛心欠奉.我見到有小朋友爭玩車仔,老師理也不理...我的感覺就係,好似成班老師都揾唔到食先嚟教書一樣.結果我選了一所很普通的學校讀N班.校長和老師們是充滿愛和熱誠,孩子很快樂,我也很放心.如果唔係HK的教肓制度不太完美,我也不想轉讀甚麽名校了.啓X,算了吧,太差了...

醒目開學勳章

版主按:

請樓主遵守版規, 切勿重複發帖, 如再發現, 會被禁言.

請注意文責自負, 該幼兒園之全名及位置, 不宜在帖上公開, 敬請留意.  其他會員如有查詢, 可直接PM樓主本人, 切勿留下請查PM或留下電郵, 否則此帖會被關閉.

多謝合作!

版主Ian

我第一間in男填睇c, 我一d都唔覺in我個老師係一個幼稚園教師既~

請問你們是講緊kln tong佛堂隔離嗰間"体C"嗎?

下原來唔可以開名架我真係唔知呀............不過九龍塘個間我都有in 又真係麻麻地不過好多人in law
d老師原全無愛心連扮野都無.......好是但好差.......而藍田個間收左亞女我都仲諗緊比唔比佢讀.......

是有分校那个还是没有分校那个?没有分校的那个去年我们去in老师也很不好。还有HKPS,老师一点笑容都没有。

有多間分校.

原帖由 mimicatmao 於 10-12-2 11:17 發表
是有分校那个还是没有分校那个?没有分校的那个去年我们去in老师也很不好。还有HKPS,老师一点笑容都没有。

我囝囝今年10月也有inLT嗰間,in嗰個似校工多d

inerview 當天, 女在課室等了約30分鐘, 其他小朋友遲來都 interview 完可以走, 要一個二歲小朋友坐著等, 我估是行政失當. 還有其他.......行政方面有待改善, 不過難了.
每天接放學見到老師笑容欠奉, 5 似幼稚園開心校園, 只有英文老師樣子最有愛心/笑容.

原帖由 jeffreyBB 於 10-12-2 02:04 發表
看到這主題,好想回應,希望唔好俾老婆話啦,因為我無a/c,現用太太a/c reply,hahaa...去年N班報名kln tong 啟X,很多競爭,收了.但我堅持選這校,interview的意思是inter互相的,當天所見,老師們一點熱誠都沒有,愛心欠奉. ...

But mine experience in the South Horizon one is quite good. Maybe can poohwong share with us why you change school? And which one you choose now?

I had bad experience in Tsing Yi school too.   When I arrived the school, I enquired something about the interview to the office staff, but she just ignored and kept on asking me to pay $30 registration fee first.

2 months ago, I brought my daughter to KLN TONG CREATXXX interview. On that day, it is Sunday (because of typhoon so the interview changed on sunday). No smile, no greetings, no response, no manner. All teachers just like "I dont want to work OT on sunday"....................this is my personal comment

我面試時都覺得佢地安排好混亂,等趕過半小時才有老師過來面試,而且老師好似好趕咁,係咁捉住我仔仔隻手幫佢完成D遊戲,我覺得咁樣完全無觀察過我個仔是否OK,我想佢地收我個仔係因為我選下午班,而唔係我個仔既表現,不過我依家只有佢一間OFFER係手,如果另一間唔收,我出年都會比我個仔講住N班先,K1至轉學校

haha!! 真係好,原來唔係得我一個人先有咁嘅感覺, 佢喺杏花邨嘅分校都一樣,真喺唔該佢吔train吓d員工la(如老師),我唔可以講全部,但真係有都份老師d態度真喺好差,自問曾經好有誠意去查詢一d information 及交form, 但佢嘅態度真係麻麻, 開門就好cool 咁對我講"咩事ar!!你哋有咩事ar?"我登時呆咗!嘩!咁惡嘅!後來我表明意思後叫bb同佢say bye la,  佢都係面無表情.

我都有同感, 之前因為我堂大佬有比個仔喺藍田嗰間讀, 佢仲highly recommend 呢間, 話佢哋好concern每個學生的personality來教, 所以我send 咗 application。
咁阿b被安排11:35 interview, 個時間都已經唔係咁配合bb的schedule, 但無計咁唯有等佢in 完先返屋企食飯, 諗住都唔會攪好耐, 去到登記唔係要等好耐, 但被安排入課室等就等咗差唔多45mins; 終於到阿女, 成個課室咁多人+小朋友+玩具, bb更係唔會坐定定同老師傾計啦, 不停咁想走去搵玩具玩; 再加上個老師一走來就諗住搵個玩具考佢, 又無笑容, bb又點會理佢呀, 咁佢唯有話bb都等咗好耐吓, 我心諗唔駛問啦, 佢再問我bb係咪未識講嘢, 我話唔算未, 但唔多講, 咁佢就問我想讀上午/下午班, 我心諗你咁求其, 你喺份form問未得囉, 駛咩我哋親身來呢??!!
最後佢收咗我阿b讀下午班, 但我無去交留位費, 因為我唔太鐘意呢間學校, 其一係我interview當日, 真係無係佢哋任何一個staff到見到任何笑容, 一d都唔親切; 同我唔滿意佢哋interview上的安排, 邊到有一個1歲多少少的小朋友可以咁有耐性等差唔多成個鐘呀??!! 咁簡單佢哋都諗唔到, 我真係見唔到佢哋有幾有辦幼兒園的基本理念嗱!!!!
上個星期, 佢哋仲打來問我, 話收唔到我交留位費, 問我會唔會比bb讀, 我只答佢話唔需要嗱!!!

我亞仔係LT讀PN及K1, PN班D老師好有愛心, 我個仔比較怕羞, 但佢地都好有耐性教導佢自理, 尤其訓練佢戒片...我原本同個仔轉校, 但佢死都唔肯, 話要係返呢度讀, 所以都無迫佢去第2間INTERVIEW...

依傢讀緊K1, 老師好交帶啵, 好多時班主任都親自打電話比我講亞仔D問題, 又會睇吓佢平時家中生活如何等等, 我同老公都覺得老師好好, 亦好安心比亞仔係度讀喇, 但K2-K3係第2層樓上堂, 有時湊仔放學經過望入去, 感覺麻麻地, D老師好似有D串串地, 唔係太友善, 當然唔可以從外表睇人啦....(記住一點係我無同佢地講過野, 只係睇佢地個樣姐)

而細女考到心儀學校, 想亞仔一齊讀, 但亞仔唔肯, 依傢唯有細女就哥哥一齊讀, 好彩地又收左AM CLASS, 2個小朋友唔同學校我覺得非常不便....尤其放假..

我帶呀B去杏花村interview又OK Wo..入左去唔夠15分鐘就有得in..而個15分鐘比呀B warm up又剛剛好, 而老師又好nice,又唔似妳地講個種..而且淨係interview時間唔可以評估一間學校嘅, 最好布朋友讀過最客觀, 好似我上次in一間學校, 係呀..嗰D老師個個好友善, 安排好好..點知我失驚無神問其中一老師個廁所係邊佢竟然唔知, 真係唔知邊D係真老師邊D假老師..

其實...你post咁多個...你居心可在?

而且,只係呢間學校同你唔夾啫,大不了叫個女走人?何必周圍咁唱?

定係....你別有用心?

沉默是金。

啟X幼稚園!老師品質存疑

原帖由 poohwong 於 10-12-2 00:03 發表
昨天是囡囡 "N" 班退學,放學班主任帶阿囡出黎說:〝書包重叫我拎。〞說罷掉頭離
去。我知今天會派書見書包塞滿,原來有六磅重,阿囡生得細粒書包
是她四分一重量,仲要揹住排隊放學。
阿囡掉頭向另一班主任揮手說再見,連說幾 ...

我在這回應你啦~我是任職一間幼稚園文員,但學校上至校長下至嬸嬸都叫我為"老師",而我亦被學校安排做學生之興趣班教師,收學生$200興趣班學費,但校長唔需要我教學生任何嘢,等同比錢小朋友罰留堂,當然見倒家長偷窺,就扮下教嘢,如果唔係就等夠鐘放學~

我亦遇到一次教處到訪,有位小朋友食下午飯慢,d小朋友瞓咗,淨返佢未瞓,我本想低調帶佢去刷牙之後瞓覺,(因每次教處到訪,我亦要入課室監察小朋友瞓覺,話明唔比佢哋出班房)校長行過見到佢未瞓;即拉咗小朋友出班房去到廚房,話唔比個小朋友瞓,話佢食得慢,唔駛佢刷牙~當然個個小朋友1:30pm瞓到3:15pm,而個小朋友就2:00pm至放入班房,喊住個隻,問我瞓醒媽媽就黎接佢,真係好慘ga~
你們大可放心,我現職的學校非常好,一定會係你們家長面前給予小朋友無限的關愛!!亦都應該回應倒你們
只要唔係嬸嬸,學校都稱呼員工做"老師",而且"老師"係合約制,新黎唔清楚亦唔出奇!